wtorek, 27 września 2011

Makaron na Zielono

W poszukiwaniu potraw mniej kalorycznych trafiłam na ten oto przepis. Skusił mnie, bo wyglądał dość apetycznie. Jednak kiedy go robiłam nie byłam pewna czy ta kombinacja składników będzie smakowała mojemu Mężowi. Muszę przyznać, że efekt końcowy przerósł moje oczekiwania, bo to naprawdę mi smakuje! Mojemu M zresztą też ;)

Makaron z Cukinią


Składniki:
  • 250 g makaronu tagliatelle
  • 2 średnie cukinie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • garść pestek z dyni
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek
  • trochę szczypiorku

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.
Cukinie umyj, osusz i zetrzyj na tarce. Odciśnij sok.
Cytrynę dobrze umyj i zetrzyj z niej skórkę do miski z cukinią.
Pestki dyni upraż na suchej patelni i dodaj do cukinii.
Szczypiorek posiekaj; również dodaj do cukinii.
Dodaj też rozgnieciony czosnek.
Ugotowany makaron odcedź i gorący przełóż na patelnię z rozgrzaną oliwą. Dodaj zawartość miseczki z cukinią. Mieszaj od czasu do czasu aż cukinia zmięknie. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

4 komentarze:

  1. ooo! bardzo lubię takie szybkie, proste a jednocześnie pyszne i całkiem zdrowe potrawy! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej - super! wszystkie te składniki mam w kuchni.
    To jak smakowało, to i ja się skuszę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. O jeny z cukinią,ale pychotka :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. smaczne bo zrobilam nastepnym razem dorzuce kawalki miesa moze kurczak i mysle ze tez bedzie smaczne

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)