Makaron z Cukinią
Składniki:
- 250 g makaronu tagliatelle
- 2 średnie cukinie
- 2 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- garść pestek z dyni
- sól, pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
- trochę szczypiorku
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.
Cukinie umyj, osusz i zetrzyj na tarce. Odciśnij sok.
Cytrynę dobrze umyj i zetrzyj z niej skórkę do miski z cukinią.
Pestki dyni upraż na suchej patelni i dodaj do cukinii.
Szczypiorek posiekaj; również dodaj do cukinii.
Dodaj też rozgnieciony czosnek.
Ugotowany makaron odcedź i gorący przełóż na patelnię z rozgrzaną oliwą. Dodaj zawartość miseczki z cukinią. Mieszaj od czasu do czasu aż cukinia zmięknie. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
ooo! bardzo lubię takie szybkie, proste a jednocześnie pyszne i całkiem zdrowe potrawy! :)
OdpowiedzUsuńOjej - super! wszystkie te składniki mam w kuchni.
OdpowiedzUsuńTo jak smakowało, to i ja się skuszę ;)
O jeny z cukinią,ale pychotka :-)
OdpowiedzUsuńsmaczne bo zrobilam nastepnym razem dorzuce kawalki miesa moze kurczak i mysle ze tez bedzie smaczne
OdpowiedzUsuń