czwartek, 6 marca 2014

Bigos

Przepisów na bigos jest wiele. Każda rodzina ma swój własny, sprawdzony i najlepszy. Lubię bigos mojej mamy, siostra robi podobny. Mój brat wprowadził w nim trochę modyfikacji i też może pochwalić się bardzo smacznym daniem. Ja sama nigdy nie robiłam bigosu z przepisu mamy. Wiem jednak, że nie był on aż tak bogaty jak ten, na który przepis Wam dzisiaj podaję.
Już od dawna miałam ochotę na tą potrawę. Postanowiłam skorzystać z przepisu Macieja Kuronia. Nazwał on go swoim ulubionym, więc stwierdziłam, że na pewno jest warty przygotowania. Nie myliłam się. Bigos wyszedł przepyszny i już mam w planach powtórkę.
Pan Maciej, każe gotować go przez minimum 24 godziny i tak też zrobiłam. Jednak podjadaliśmy go już wcześniej, bo nie można się było oprzeć zapachowi rozchodzącemu po domu. Potem z każdym podgrzaniem smak stawał się bogatszy i jeszcze bardziej bigosowy.
Bigos, to potrawa, która lubi dojrzewać, czyli z czasem staje się coraz smaczniejsza (a nam starczyło go na parę dobrych dni).
Szczerze Wam polecam ten przepis. U mnie w domu będzie on przepisem, którego szybko nie zamienię na inny, jeśli w ogóle kiedykolwiek to zrobię.



Bigos

Składniki:
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • saszetka przypraw
  • 1 kg białej kapusty
  • 100 g śliwek suszonych
  • 50 g suszonych grzybów
  • 500 g wieprzowiny bez kości
  • 500 g wołowiny bez kości
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 6 ząbków czosnku
  • 500 g kiełbasy z dziczyzny lub myśliwskiej
  • 250 g wędzonego boczku
  • 4 cebule
  • 250 ml czerwonego wina
  • 500 g kwaśnych jabłek
  • sól, świeżo mielony pieprz; do smaku
  • olej; do smażenia
Saszetka przypraw:
  • 4 liście laurowe
  • 20 ziaren pieprzu
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren jałowca
  • 4 goździki

Składniki saszetki przypraw zawiń w gazę. Kapustę kiszoną zalej 1 litrem wody, włóż saszetkę i gotuj na wolnym ogniu 2 godziny.

Grzyby zalej gorącą wodą i odstaw do namoczenia. Poszatkowaną białą kapustę włóż do dużego garnka, wlej 500 ml zimnej wody, suszone śliwki i pokrojone w paski grzyby. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu.

W międzyczasie wieprzowinę posyp majerankiem i natrzyj posiekanymi 5 ząbkami czosnku (ja dałam pokrojone mięso, w oryginalnym przepisie było w całym kawałku). W rondlu rozgrzej trochę oleju i przesmaż wieprzowinę na rumiany kolor. Mięso przełóż do garnka z białą kapustą.

Wołowinę pokrój w gulaszową kostkę, posyp tymiankiem i natrzyj ząbkiem czosnku roztartym z odrobiną soli. Do rondla wlej trochę oliwy i obsmaż mięso na złoty kolor. Podlej połową wina i duś 15-20 minut. Dodaj do białej kapusty.

Do tego samego rondla włóż pokrojony w kostkę boczek i pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Smaż, aż wytopi się tłuszcz, a wtedy dodaj posiekaną w kostkę cebulę. Całość duś przez kilka minut.

Z kapusty kiszonej wyjmij saszetkę. Kapustę kiszoną przełóż do kapusty białej (ale bez całej wody). Dodaj usmażony boczek z kiełbasą, pokrojone w ćwiartki jabłka (bez gniazd nasiennych) oraz resztę wina

Kapustę z dodatkami gotuj minimum 24 godziny z przerwami na chłodzenie, wtedy zyska on najlepszy smak. Przed podaniem bigos dopraw solą i pieprzem.

SMACZNEGO!





źródło: Mój ulubiony bigos

11 komentarzy:

  1. Bigos musi być rewelacyjny, nigdy też takiego nie robiłam.Przepis wędruje na zakładkę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak kiedyś zrobisz, to daj znać jak smakował ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Bigos już się gotuje,zamiast śliwek daję powidła,myślę ,że będzie dobrze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawa jestem jak z tymi powidłami wyjdzie. Daj znać jak smakuje ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Bigos jest przepyszny,zrobiłam potrójną porcję ,dałam dzieciom a reszta powędrowała w słoiki. Zaraz zabieram się za przygotowanie nocnych bułeczek. Pozdrawiam cieplutko (bo cieplutko dzisiaj było:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że wyszedł smaczny ;) Zazdroszczę tej potrójnej porcji - ja nie posiadam tak dużego garnka, który by taką ilość zmiecił ;)
      Życzę smacznego śniadania ze świeżymi bułeczkami ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Witaj tak z ciekawości planuje zrobić ten bigosik i zastanaiw3am się co się stało z jabłkami? rozpadły się pod wpływem gotowania czy je wyciągnęłaś potem? Pozdrawiam

      Usuń
    3. Jabłka się rozgotowały.

      Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Witam, ja dzisiaj zabieram się za robienie bigosu. Dam znać jak poszło :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam bigos na święta i polecam! Rewelacja ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. O tym artykule na pewno powiem mojej kochanej przyjaciółce.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)