Już od dawna miałam ochotę na tą potrawę. Postanowiłam skorzystać z przepisu Macieja Kuronia. Nazwał on go swoim ulubionym, więc stwierdziłam, że na pewno jest warty przygotowania. Nie myliłam się. Bigos wyszedł przepyszny i już mam w planach powtórkę.
Pan Maciej, każe gotować go przez minimum 24 godziny i tak też zrobiłam. Jednak podjadaliśmy go już wcześniej, bo nie można się było oprzeć zapachowi rozchodzącemu po domu. Potem z każdym podgrzaniem smak stawał się bogatszy i jeszcze bardziej bigosowy.
Bigos, to potrawa, która lubi dojrzewać, czyli z czasem staje się coraz smaczniejsza (a nam starczyło go na parę dobrych dni).
Szczerze Wam polecam ten przepis. U mnie w domu będzie on przepisem, którego szybko nie zamienię na inny, jeśli w ogóle kiedykolwiek to zrobię.
Bigos
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- saszetka przypraw
- 1 kg białej kapusty
- 100 g śliwek suszonych
- 50 g suszonych grzybów
- 500 g wieprzowiny bez kości
- 500 g wołowiny bez kości
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 6 ząbków czosnku
- 500 g kiełbasy z dziczyzny lub myśliwskiej
- 250 g wędzonego boczku
- 4 cebule
- 250 ml czerwonego wina
- 500 g kwaśnych jabłek
- sól, świeżo mielony pieprz; do smaku
- olej; do smażenia
Saszetka przypraw:
- 4 liście laurowe
- 20 ziaren pieprzu
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren jałowca
- 4 goździki
Składniki saszetki przypraw zawiń w gazę. Kapustę kiszoną zalej 1 litrem wody, włóż saszetkę i gotuj na wolnym ogniu 2 godziny.
Grzyby zalej gorącą wodą i odstaw do namoczenia. Poszatkowaną białą kapustę włóż do dużego garnka, wlej 500 ml zimnej wody, suszone śliwki i pokrojone w paski grzyby. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu.
W międzyczasie wieprzowinę posyp majerankiem i natrzyj posiekanymi 5 ząbkami czosnku (ja dałam pokrojone mięso, w oryginalnym przepisie było w całym kawałku). W rondlu rozgrzej trochę oleju i przesmaż wieprzowinę na rumiany kolor. Mięso przełóż do garnka z białą kapustą.
Wołowinę pokrój w gulaszową kostkę, posyp tymiankiem i natrzyj ząbkiem czosnku roztartym z odrobiną soli. Do rondla wlej trochę oliwy i obsmaż mięso na złoty kolor. Podlej połową wina i duś 15-20 minut. Dodaj do białej kapusty.
Do tego samego rondla włóż pokrojony w kostkę boczek i pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Smaż, aż wytopi się tłuszcz, a wtedy dodaj posiekaną w kostkę cebulę. Całość duś przez kilka minut.
Z kapusty kiszonej wyjmij saszetkę. Kapustę kiszoną przełóż do kapusty białej (ale bez całej wody). Dodaj usmażony boczek z kiełbasą, pokrojone w ćwiartki jabłka (bez gniazd nasiennych) oraz resztę wina
Kapustę z dodatkami gotuj minimum 24 godziny z przerwami na chłodzenie, wtedy zyska on najlepszy smak. Przed podaniem bigos dopraw solą i pieprzem.
SMACZNEGO!
źródło: Mój ulubiony bigos
Bigos musi być rewelacyjny, nigdy też takiego nie robiłam.Przepis wędruje na zakładkę
OdpowiedzUsuńJak kiedyś zrobisz, to daj znać jak smakował ;)
UsuńPozdrawiam!
Bigos już się gotuje,zamiast śliwek daję powidła,myślę ,że będzie dobrze.
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem jak z tymi powidłami wyjdzie. Daj znać jak smakuje ;)
UsuńPozdrawiam!
Bigos jest przepyszny,zrobiłam potrójną porcję ,dałam dzieciom a reszta powędrowała w słoiki. Zaraz zabieram się za przygotowanie nocnych bułeczek. Pozdrawiam cieplutko (bo cieplutko dzisiaj było:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że wyszedł smaczny ;) Zazdroszczę tej potrójnej porcji - ja nie posiadam tak dużego garnka, który by taką ilość zmiecił ;)
UsuńŻyczę smacznego śniadania ze świeżymi bułeczkami ;)
Pozdrawiam!
Witaj tak z ciekawości planuje zrobić ten bigosik i zastanaiw3am się co się stało z jabłkami? rozpadły się pod wpływem gotowania czy je wyciągnęłaś potem? Pozdrawiam
UsuńJabłka się rozgotowały.
UsuńPozdrawiam!
Witam, ja dzisiaj zabieram się za robienie bigosu. Dam znać jak poszło :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam bigos na święta i polecam! Rewelacja ;)
OdpowiedzUsuńO tym artykule na pewno powiem mojej kochanej przyjaciółce.
OdpowiedzUsuń