Co prawda może nie jest to taka prawdziwa uwędzona wędlina, ale i tak jest bardzo dobra. Jak to mój Mąż powiedział "jak dojrzejże to smakuje jeszcze lepiej", bo z czasem coraz bardziej przechodzi przyprawami i nabiera smaku.
Można ją jeść nie tylko na kanapkach, a na przykład podać na ciepło do obiadu.
Wędlina z Indyka
Składniki:
- filet z indyka (u mnie 700 g)
- 2 łyżki czerwonej papryki
- 2 łyżki majeranku
- łyżka soli
- łyżka granulowanego czosnku
- łyżka przyprawy do gyrosa
Wszystkie przyprawy wymieszać. Filet z indyka dokładnie umyć i osuszyć.
Ułożyć mięso na folii spożywczej. Dobrze natrzeć z obu stron przyprawami, nie pomijając żadnych zakamarków. Owinąć szczelnie folią.
Włożyć do rękawa do pieczenia i również szczelnie owinąć nim mięso.
Zabezpieczyć przewiązując sznurkiem lub tak jak ja można użyć gumek recepturek.
Tak przygotowane mięso włożyć do garnka i zalać zimną wodą tak by było całkowicie przykryte. Gotować pod przykrywką. Od momentu zawrzenia wody odliczając 50 minut (czas gotowania zależy od wielkości mięsa). Po upływie tego czasu wyłączyć palnik, ale mięso pozostawić jeszcze w garnku na 15 minut.
Wyjąc mięso. Odwinąć. Ułożyć na talerzu i szczelnie przykryć folią aluminiową. Pozostawić do ostygnięcia. Kiedy wystygnie wstawić do lodówki - najlepiej na noc żeby przeszło przyprawami i nabrało smaku.
pyszności!!! muszę zrobić w weekend!
OdpowiedzUsuńTak to prawda to co dziś nam proponują to jakiś żart. Dlatego jak dorwę się do wędzonej szynki to ciężko mnie od niej odpędzić ;) Często tez robię takie pieczone mięska w piekarniku bo są najsmaczniejsze. Piękny kawał mięcha,bardzo ładnie upieczony.Na pewno genialny w smaku :)
OdpowiedzUsuńNikol wędlinka wyszła Ci super .Taka lekka bez tłuszczu ,a i przecież indyk to też chude mięsiwko .Rewelacja
OdpowiedzUsuńTak, z tego co wiem to mięsko z indyka jest najchudsze. Ja w ogóle nie jadam raczej nic innego niż kurczak i indyk ;)
OdpowiedzUsuńwspaniale wyglada:) i takie domowe to najlepsze:)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba taka domowa wędlinka, o niebo lepsza od tej którą można dostać w sklepie:)
OdpowiedzUsuńsuper to wyglada,zdecydowalam sie zrobic w najblizszym czasie
OdpowiedzUsuńCudowny blog Nikola,gratuluje,duzo korzystam z twoich przepisow,sa smaczne,nie moge sie nadziwic twojej dokladnosci w opisywaniu twoich przepisow,kazdy z mojej rodziny i znajomi takze korzysta z twojego bloga, Nikola Jestes Wielkaaa:):)dziekuje za to ze jestes;):)serdecznie cie pozdrawiam ps.nie wytrzymalam i w koncu sie ujawnilam(przepraszam)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;) Bardzo mi miło czytać takie komentarze ;)
UsuńCzasem zastanawiam się czy przepisy są komuś przydatne, bo niewielu komentuje po skorzystaniu, dlatego dziękuję, że się ujawniłaś ;) Po takim komentarzu aż chce się dodać kolejny przepis ;)
Dziękuję, że zaglądasz!
Pozdrawiam serdecznie!
witam! mam zamiar zrobić mięsko i chciałabym wiedzieć czy wychodzi ono suche czy bardziej soczyste?
OdpowiedzUsuńNie ocieka ono sokiem, ale też nie wychodzi suche. Dzięki temu, że jest szczelnie owinięte, to nie ma nawet jak zrobić się suche.
UsuńPozdrawiam i życzę smacznego! ;)
witam!
OdpowiedzUsuńMięsko właśnie dochodzi w garnku a w drugim gotują się produkty na pasztecik wg twojego przepisu:)) Średnia ze mnie kucharka, ale mam nadzieję, że wszystko się uda i zadebiutuje na Święta takimi pysznościami. Pozdrawiam
Dorota
Trzymam kciuki, żeby wszystko wyszło jak trzeba ;)
UsuńPolecam jeszcze Schab Pieczony w Ziołach, na który właśnie dodałam przepis. Jest równie prosty w przygotowaniu jak Wędlinka z Indyka i naprawdę bardzo smaczny.
Pozdrawiam serdecznie!
Wedlinka czeka w lodówce - niedługo degustacja. Dzieki za przepis :)
OdpowiedzUsuń