Przepis pochodzi z książki "Food Lovers - Bread & Muffins"
Chlebek Cytrynowo - Limonkowy
Składniki:
- 225 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 175 g masła
- 225g cukru pudru
- 2 duże jajka; rozmącone
- skórka i sok z dwóch cytryn
- skórka i sok z limonki
Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dodaj masło pokrojone w kostkę i rozgnieć między palcami.
Dodaj cukier, jajka, skórkę oraz sok z cytryny i limonki. Wymieszaj dokładnie mikserem lub drewnianą łyżką.
Przełóż do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem blaszki. Piecz 45-55 minut w 180 stopniach.
już czuję ten zapach :)
OdpowiedzUsuńsuper wyglada:) tez bym sie nie mogla oprzec takiemu ciastu :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością też bym mu się nie oparła i wsunęłam bym sama połowę :)
OdpowiedzUsuńtakie ciepłe chlebki.. najpyszniejsze są.
OdpowiedzUsuń