Zapiekanka ta oczywiście może gościć na stole przez cały rok. Jednak w wersji Wigilijnej dodaje się kilka suszonych śliwek. Ja mimo wszystko nie dodaję, bo nie lubię połączenia ryby ze słodyczą, mój Mąż z resztą też.
Ryba po Podhalańsku
Składniki:
- ok 600g białej ryby; najlepiej dorsza
- 4 ziemniaki
- 2 cebule
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 200 ml śmietanki 18 %
- 125 ml soku pomidorowego (u mnie Dawtona)
- 3 ząbki czosnku
- sól , pieprz
- mąka
- łyżka masła
- olej do smażenia
- opcjonalnie: kilka suszonych śliwek; wcześniej namoczonych i pokrojonych w paski
Rybę pokrój w kawałki ( u mnie dość małaa kostka, ale mogą być większe kawałki), posól i oprósz mąką. Usmaż na oleju.
Obrane ziemniaki pokrój w plastry, marchewkę w talarki, a seler i cebulę w kostkę. Warzywa podsmaż na oleju przez kilka minut (powinny zrobić się lekko miękkie). Na koniec smażenia dodaj śliwki (ja nie daję).
Ciekawy przepis ,zaś co innego trzeba wyprobowac ,dziekuje za przepis
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo ciekawy, napewno wypobuje,chociaz sama jestem z Podhala to pierwszy raz o nim slysze,ale zawsze warto sie uczyc.Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń....a ja spróbowałam i jestem zachwycona:)
OdpowiedzUsuńCoś nowego:)Pozdrowionka:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ryby i zawsze jestem otwarty na nowe i ciekawe przepisy.jutro będę przygotowywał rybę po grecku i jako drugie danie na stół wigilijny rybę po podhalańsku wg Twoich przepisów. o efektach mojego dodatku do stołu napiszę później:-)
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki, żeby wszystkim smakowało ;)
UsuńPozdrawiam Świątecznie!
Testowałam, i z rybą, i z kurczakiem zamiast ryby. W każdym przypadku danie było pyszne.
Usuńno i już po Świętach. Dzięki Twoim przepisom stałem się bohaterem wigilijnej kolacji. Ryba po grecku jak i ryba po podhalańsku wszystkim smakowała. Dziekuję za przepisy. Życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało ;) Mam nadzieję, że znajdziesz jeszcze inne ciekawe przepisy, dzięki którym nie zostaniesz bohaterem tylko Wigilijnej kolacji, ale i innych przyjęć ;)
UsuńRównież życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
Pozdrawiam!
Zrobiłam, pyszne :) Następnym razem jednak spróbuję ze śliwkami. Ryba i tak jest słodkawa dzięki marchewce, sliwki mogą dodać jeszcze więcej smaku :)
OdpowiedzUsuńPodaje się ją na ciepło czy na zimno?
OdpowiedzUsuńSwietnie wyglada na pewno spróbuje zrobić. Lubię jeść ryby
OdpowiedzUsuń