Jest to bardzo pyszna sałatka, świetna na kanapkę. Mój Mąż (pijący tylko od święta) stwierdził, że "pasuje super pod wódeczkę" i wierzcie albo nie, ale po przyjściu z pracy wyciągnął flaszkę i wypił z dwa kieliszki do kolacji. Teraz już wiem, że jeśli nie chcę mieć męża alkoholika, to nie mogę zbyt często robić tego tatara, bo mi się chłopina rozpije ;)
W każdym razie na pewno Tatar ze Śledzia świetnie sprawdzi się na jakiejś imprezie, bo jak to mówią rybka lubi pływać, a śledzik szczególnie ;)
Tatar ze Śledzia po Węgiersku
Składniki:
- 250 g śledzi w oleju
- 2 papryki czerwone
- 1 cebula
- 2 ogórki dobrze ukiszone
- 4 podgrzybki marynowane (ja musiałam zastąpić pieczarkami marynowanymi)
- 1 łyżka kaparów
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka miodu lipowego
- 1 łyżka musztardy rosyjskiej
- odrobina imbiru
- świeżo mielony pieprz
- 1 łyżeczka ostrej papryki węgierskiej (wędzonej)
Paprykę ułóż na blaszce wyłożonej folią aluminiową i piecz w 200°C przez 45 minut, co 15 minut obracając. Wystudź, a następnie obierz ze skórki i pozbaw gniazd nasiennych.
Paprykę, cebulę, śledzia, grzyby, ogórki pokrój w kostkę, dodaj kapary i wymieszaj.
W małej miseczce wymieszaj koncentrat pomidorowy, musztardę, miód i imbir. Powstanie gęsty sos.
Na koniec do miski z tatarem dodaj pokrojone w kostkę jajka, sos, pieprz i paprykę węgierską. Dokładnie wymieszaj. Pozostaw na wierzchu przez godzinę, po to aby składniki przeszły aromatem, a następnie schowaj do lodówki, minimum na kolejną godzinę.
SMACZNEGO!
pora kolacyjna, ale mi narobiłaś apetytu
OdpowiedzUsuńrewelacyjny. zjadlabym :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, na pewno wypróbujemy.
OdpowiedzUsuńWypróbowaliśmy i bardzo nam smakowało.
OdpowiedzUsuńDzisiaj bierzemy się za rybę po grecku. :-)
Cieszę się, ze korzystacie z przepisów ;) Oby zawsze Wam smakowało ;)
UsuńPozdrawiam serdecznie ;)
smakowicie wygląda ,, zobaczymy jak smakuje???
OdpowiedzUsuńoch jejku jak to wygląda!!!!super pomysł...
OdpowiedzUsuńDziekuje za przepis!Rodzinie smakowało, tylko następnym razem zrezygnuje z papryki w proszku żeby nie było tak pikantnie.
OdpowiedzUsuń