Nadzienie jest chyba najprostsze jakie może być, a jednak pyszne. Ja lubię je z prażoną na maśle cebulką, a Mąż oczywiście zjada z samym masełkiem. Smaczne są również drugiego dnia, podsmażone na złoty kolor.
Ciasto do pierogów podaję jak zawsze te same, bo dla mnie jest to najlepszy przepis. Używałam go do moich pierwszych pierogów, potem z ciekawości próbowałam innych; z jajkiem, z maślanką, ale żadne nie było tak elastyczne i nie lepiło się tak ładnie.
Pierogi z Pieczarkami
Składniki na farsz:
- 1 kg pieczarek
- 2 cebule
- sól, pieprz; do smaku
- olej do smażenia
- 350 g mąki
- około 200 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj starte na tarce pieczarki.
Smaż do czasu aż cały płyn wyparuje. Chwilę przed końcem dopraw solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkuj cienko, wytnij kółka, a na każdym z nich ułóż porcję nadzienia, zalep tworząc charakterystyczną falbankę.
Wrzucaj pierogi do osolonego wrzątku. Po wypłynięciu na powierzchnię gotuj jeszcze 3 minuty. Wyjmuj łyżką cedzakową i podawaj natychmiast.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
Takich jeszcze nie jadłam, pycha ;)
OdpowiedzUsuńZ samymi pieczarkami jeszcze nie próbowałam -smakują napewno wyśmienicie -uwielbiam pierogi!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam, aż ślinka cieknie. :)
OdpowiedzUsuńJAKZE PROSTE I SMACZNE,DZIEKUJE...DLA MNIE TEN PRZEPIS CIASTA,TEZ JEST NAJLEPSZY ROBIE TAK OD NIEPAMIETNYCH..MOJA MAM TAK WLASNIE ROBILA....PYSZNE.POZDRAWIAM SONIA
OdpowiedzUsuńwyglądają zachęcająco, będę musiała spróbować.Wesołych Świąt
OdpowiedzUsuńciasto super
OdpowiedzUsuńmam pytanie.Na jaką ilość pierogów jest ten przepis?Czy robiąc z kila mąki muszę zwiększyć odpowiednio ilość farszu?proszę podj proporcje na kilo mąki.
OdpowiedzUsuńNigdy nie liczyłam ile pierogów wychodzi z tej porcji, ale myślę, że około 40.
UsuńOczywiście ilość farszu musi być zwiększona jeśli ciasta jest więcej. Na kilogram mąki będziesz potrzebować 570 g wody i 3 łyżki oleju. Do farszu - 2,85 kg pieczarek i 5-6 cebul.
Pozdrawiam!
bardzo dziękuję za odpowiedż.Pozdrawiam.
UsuńDzisiaj je zrobiłam- są przepyszne !:))
OdpowiedzUsuńPrzepis na ciasto pierogowe rewelacyjny. Moge smialo powiedziec ze takiego szukalam juz od dawna. Prostego i bez jajka. Dzis zrobilam dokladnie te same pierogi z pieczarkami i sa naprawde wysmienite! Dziekuje za przepis.
OdpowiedzUsuńMosia
Cieszę się, że Tobie również odpowiada to ciasto ;)
UsuńPozdrawiam!
Dzień doberek 😊
UsuńMożna jeszcze dołożyć odrobinę orzechów włoskich i troszkę sera feta.Palce lizać 😋😋😋
ja osobiscie czekam na przepis na pierogo z miesem.strona bardzo mi sie podoba i robie duzo rzeczy ktore polecasz i sa super pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńPierogi z mięsem mam już w planach od jakiegoś czasu, więc na pewno pojawią się kiedyś na blogu.
UsuńDziękuję, że zaglądasz i gotujesz razem ze mną ;)
Pozdrawiam!
planuję zrobić "Twoje" pierogi na tegoroczną wigilię, chciałam zrobić je kilka dni wcześniej i potem zamrozić, tylko zastanawiam się, czy zamrozić je już ugotowane a potem jakoś podgrzać, czy lepiej jeszcze surowe.
OdpowiedzUsuńZ góry dziękuję za radę :)
Wesołych Świąt :)
Pierogi najlepiej mrozić surowe. Polepione pierogi najpierw ułóż np na desce jeden obok drugiego i włóż do zamrażarki. Kiedy już stwardnieją, przełóż je do torebeczki i z powrotem schowaj do zamrażarki. Dzięki temu nie pozlepiają się i nie stracą kształtu. Potem takie zamrożone wrzucaj na wrzątek.
UsuńPozdrawiam serdecznie i również życzę Wesołych Świąt! ;)
Pierogi palce lizać!!! Przepyszne.. Pierwszy raz w życiu robiłam pierogi i wyszły rewelacyjnie - dziękuję za przepis, będę tu częściej wpadać. Pozdrawiam gorąco
OdpowiedzUsuńRzetelny przepis n ciasto.
OdpowiedzUsuń