Barszcz Biały bez Zakwasu
Składniki:
- 3 litry zimnej wody
- 300 - 350 g żeberek
- biała kiełbasa (u mnie 6 sztuk - 450 g)
- 1 cebula; przypalona nad palnikiem
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- 4 ziela angielskie
- 3 ziarenka pieprzu
- 2 listki laurowe
- 250 g wędzonego boczku
- łyżka majeranku
- 3 ząbki czosnku
- 110 ml śmietany 18%
- ok 3 łyżki chrzanu
- do podania: jajka ugotowane na twardo
- sól, pieprz, sok z cytryny; do smaku
Do garnka z wodą włóż żeberka i posól. Zagotuj, zbierz szumowiny i gotuj na małym ogniu przez około 40 minut.
Dodaj cebulę, pietruszkę i białą kiełbasę. Po 10 minutach kiełbasę ponakłuwaj w kilku miejscach. Dodaj marchew, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i listki laurowe.
Po kolejnych 10 minutach gotowania dołóż boczek. Gotuj jeszcze 30 minut. Dodaj majeranek i przeciśnięty czosnek.
W miseczce wymieszaj śmietanę z chrzanem i kilkoma łyżkami zupy, żeby ogrzać mieszankę. Następnie wlej wszystko do garnka i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podgrzej i podawaj gorące z jajkiem na twardo. Zupa najlepiej smakuje drugiego dnia, kiedy smaki się przegryzą.
SMACZNEGO!
źródło: ze zmianami Barszcz Biały Świąteczny
Super pomysł :)
OdpowiedzUsuńBardzo Ci za niego dziękuję Nikol, ja nie mogę żurku na zakwasie przez problemy z brzuchem, a torebki...yyy...no to nie to samo, i chemia której nie znoszę;/
koniecznie muszę spróbować Twojej alternatywy żurku. Na pewno jest pyszny :) Pozdrawiam :))))
Super, że Ci przepis podpasował ;)
UsuńPozdrawiam!
można uzyc smietany kremówki 30% zamiast 18%?
UsuńŚmietana powinna być kwaśna. Jednak jeśli nie masz wyboru, to tym razem daj taką, a następnym kup kwaśną. Zupa się nie zepsuje, ale będzie miała trochę inny smak.
UsuńPozdrawiam!
Dzięki za przepis, dzisiaj gotujemy :)
OdpowiedzUsuńTylko śmietana, kwaśna czy słodka?
Śmietana do zup i sosów, kwaśna.
UsuńPozdrawiam!
Rozumiem ,że dodać sam chrzan bez mąki i to wszystko?
UsuńBarszczyk petarda! Żeby bardziej pachniało wędzonką, dodałem jeszcze pętko świeżo wędzonej kiełbaski. Mistrzostwo i to bez zakwasu ;-) Jednak da się!
OdpowiedzUsuńpyszny właśnie jemy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis zupka już gotowa i jest pyszna co prawda nie używam śmietany i do garnka chrzan dodałam bezpośrednio, a u nas w domu każdy dodaje sobie jogurt naturalny do talerza i też jest pysznie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWczoraj zrobiłam z Twojego przepisu - nigdzie nie dostałam chrzanu korzeniu ale zastąpiłam z chrzanem tartym z śmietaną- mimo wszystko zupka jest pyszna,zapach aż się unosił ! Dziękuje za przepis- za podpowiedź - przepis ląduje do zapisania do zeszytu :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDrugi rok robie z Pani przepisu.jest przepyszny.Zapisany przepisna stale.Dziekuje i zycze wielu blogoslawienst Bozych
OdpowiedzUsuńWykorzystałam ten przepis na te święta i muszę przyznać że wszystkim barszcz bardzo smakował..super przepis, dziękuję! :-)
OdpowiedzUsuńPrzepis mega. Mój pierwszy barszcz bez torebek, jestem mega dumna.
OdpowiedzUsuńDziękuję za super przepis, od dziś barszcz już mi nie straszny :)
bardzo pilne pytanie
OdpowiedzUsuńRobie ten barszczyk za każdym razem bo odkąd sama zaczęłam gotować dla mojego faceta, szukałam przepisu bez potrzeby dodawania zakwasu a nie jestem zwolenniczką torebkowych obiadów. Jest pyszny!
OdpowiedzUsuń