Ja lubię sos z pestkami, a mój Mąż bez, więc dla niego przecieram go przez drobne sitko.
Sos Malinowy
Składniki:
- 300 g malin mrożonych lub świeżych
- 50 g cukru (więcej lub mniej)
- kilka kropel soku z cytryny
Maliny włóż do rondelka (mrożonych nie rozmrażaj). Całość gotuj, aż maliny się całkowicie rozpadną, a następnie wsyp cukier (ilość zależy od tego jak słodki sos chcesz uzyskać). Gotuj jeszcze do rozpuszczenia cukru. Jeśli chcesz uzyskać bardzo gęsty sos, to możesz go odparować.
Sos możesz przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się pestek i uzyskać gładką konsystencję. Jednak jeśli lubisz sos z pestkami, to ten krok możesz pominąć.
SMACZNEGO!
sos bez pestek |
sos z pestkami |
źródło: przepis własny
Uwielbiam sos malinowy w połączeniu z goframi lub naleśnikami z serem:)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mój początkujący blog: http://mojakulinarnaarkadia.blogspot.com/
świetny i nadaje się do wielu deserów:D
OdpowiedzUsuńmaliny - sama słodycz :)
OdpowiedzUsuńwygląda baaaaaaaardzo smacznie koniecznie muszę zrobić
OdpowiedzUsuńNajlepszy przepis jaki znalazłam :) ! Do wypróbowania. Pozdrawiam ciepło :))
OdpowiedzUsuńA czy tez go pasteryzujesz na zime😉
OdpowiedzUsuńJa nigdy tego nie robiłam-zawsze robię tylko tyle ile mi potrzeba, ale oczywiście można zrobić go więcej teraz kiedy jest sezon na maliny i zamknąć w słoiczkach.
UsuńPozdrawiam!
Można nim polać panna cottę. :)
OdpowiedzUsuńTak właśnie robię ;)
UsuńPozdrawiam!