W orginale do ciasta dodaje się również 50 g rozpuszczonej margaryny. Natomiast do masy powinno się jeszcze dodac 2 śmietanfixy i 125 ml serka homo jednak śmietana double jest tak sztywna, że śmietnfix nie jest potrzebny żeby krem się dobrze trzymał.
Lubie to ciasto ponieważ biszkopt wychodzi wilgotny i nie ma potrzeby go niczym nasączać.
Składniki:
- 6 jaj
- 1szklanka mąki
- pół szklanki cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- szczypta soli
Krem:
- 500ml śmietany 30 % (ja użyłam double cream)
- 100g czekolady mlecznej albo ciemnej
Ubijamy białka z cukrem i solą na puszystą masę. Dodajemy żółtka (nie mieszając już mikserem tylko łyżką). Potem mąkę z proszek do pieczenia. Na sam koniec dodajemy kakao. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20-25 minut. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej bądź w rondelku na najmniejszym palniku i jak najmniejszym ogniu. Ubijamy śmietanę po trochu dodając ostudzoną czekoladę.
Wystudzone ciasto przekrawamy na pół i smarujemy masą. Schładzamy w lodówce.
Wspanialy przepis. Pieklam juz kilkakrotnie. Latwy i smaczny. Diekuje serdecznie za pomysl i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCieszę się, ze przepis się przydał ;)
UsuńPozdrawiam!
Witam, chciałam zrobić tort na urodziny i zastanawiam się czy do masy można dodać białą czekoladę zamiast mlecznej ;) Bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam ;) Bardzo lubię korzystać z Twoich przepisów i są świetne za każdym razem mi wychodzą są tak dobrze opisane ;)
OdpowiedzUsuńOczywiście, jeśli lubisz biała czekoladę, to możesz użyć jej do kremu.
UsuńCieszę się, że przepisy się sprawdzają :)
Pozdrawiam!
Jaka jest średnica tortownicy?
OdpowiedzUsuń