Pewnie pamiętacie, wiele razy pisałam, że nie przepadam za czerwonym mięsem i chętnie jadam tylko drób. Jednak mięso z przepisu poniżej mogłabym jeść codziennie. Mieszanka smaków i chrupkie kawałki mięsa przekonały mnie do siebie całkowicie. Kiedy skończyło się już mięsko, to zajadałam się sałatą maczaną w pozostałym sosie. Smaki jak najbardziej "moje".
Mąż jedynie wspomniał, że następnym razem wolałby prawdziwe wrapy, a nie te z sałaty, bo jadło mu się trochę niewygodnie. Dlatego można mięso razem z kawałkami sałaty zawinąć w tortillę, ale to już zależy co kto lubi. Ja tam wolę w samej sałacie ;)
Na zdjęciach może nie wygląda to zbyt smacznie, ale polecam wypróbować przepis ;)
Wrapy z Sałaty z Wołowiną i Chili
Składniki:
- oliwa z oliwek; do smażenia
- 200 g chudego wołowego mięsa mielonego
- 200 g mielonej wieprzowiny
- olej z prażonego sezamu; do smażenia
- 2 ząbki czosnku
- 5 cm świeżego imbiru
- 1-2 papryczki chili
- 1 łyżka jasnego brązowego cukru
- 1 łyżka sosu rybnego
- skórka otarta z limonki
- sok z 1/3 limonki
- 3 dymki ze szczypiorkiem (spring onions)
- sól morska
- świeżo mielony czarny pieprz
- 2 małe sałaty rzymskie (odmiana little gem)
Sos:
- 1 łyżka sosu sojowego
- sok z 1/2 limonki
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1/2 chili; pokrojone w cienkie plasterki
- mały pęczek kolendry; posiekanej
- 1-2 łyżeczki sosu rybnego; do smaku
- 1 łyżeczka jasnego brązowego cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Rozgrzej patelnię, wlej odrobinę oliwy, dodaj mięso i smaż około 5-7 minut, do czasu aż będzie brązowe (pamiętaj, aby smażyć na dużym ogniu-mięso musi się usmażyć, a nie ugotować). Następnie mięso przełóż na sitko, to sprawi, że pozostanie chrupkie.
Przetrzyj patelnię, wlej łyżkę oleju sezamowego. Dodaj drobno posiekane papryczki chili, czosnek i imbir. Smaż ze szczyptą soli i łyżką cukru przez 2 minuty. Po tym czasie dodaj usmażone mięso.
Wlej sos rybny i podgrzej. Na koniec wymieszaj ze szczypiorkiem, otartą skórką i sokiem z limonki. Po 30 sekundach zdejmij z ognia.
Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszaj. Mięso podawaj na liściach sałaty little gem, polane sosem.
SMACZNEGO!
źródło: Chilli Beef Lettuce Wraps z książki Gordon Ramsay's Ultimate Cookery Course
Bardzo ładnie wygląda to mięsko podane na sałacie. A po liście składników użytych coś czuję, że to moje smaki.
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować ;)
UsuńPozdrawiam!