poniedziałek, 4 listopada 2013

Wrapy z Sałaty z Wołowiną i Chili

Jest to jeden z wielu przepisów z książki Gordona Ramsaya, którą dostałam kilka miesięcy temu od Męża. Oczywiście kupił, nic mi nie powiedział, a jak przyszedł listonosz, to miałam niespodziankę. Niestety długo nie mogłam skorzystać z żadnego przepisu, ponieważ było to zaraz przed przeprowadzką. Jeszcze przed remontem kuchni w "nowym" domu, udało mi się wypróbować kilka z nich i jestem nimi zachwycona ;)
Pewnie pamiętacie, wiele razy pisałam, że nie przepadam za czerwonym mięsem i chętnie jadam tylko drób. Jednak mięso z przepisu poniżej mogłabym jeść codziennie. Mieszanka smaków i chrupkie kawałki mięsa przekonały mnie do siebie całkowicie. Kiedy skończyło się już mięsko, to zajadałam się sałatą maczaną w pozostałym sosie. Smaki jak najbardziej "moje".
Mąż jedynie wspomniał, że następnym razem wolałby prawdziwe wrapy, a nie te z sałaty, bo jadło mu się trochę niewygodnie. Dlatego można mięso razem z kawałkami sałaty zawinąć w tortillę, ale to już zależy co kto lubi. Ja tam wolę w samej sałacie ;)
Na zdjęciach może nie wygląda to zbyt smacznie, ale polecam wypróbować przepis ;)


Wrapy z Sałaty z Wołowiną i Chili

Składniki:
  • oliwa z oliwek; do smażenia
  • 200 g chudego wołowego mięsa mielonego
  • 200 g mielonej wieprzowiny
  • olej z prażonego sezamu; do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 cm świeżego imbiru
  • 1-2 papryczki chili
  • 1 łyżka jasnego brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • skórka otarta z limonki
  • sok z 1/3 limonki
  • 3 dymki ze szczypiorkiem (spring onions)
  • sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 2 małe sałaty rzymskie (odmiana little gem)
Sos:
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1/2 chili; pokrojone w cienkie plasterki
  • mały pęczek kolendry; posiekanej
  • 1-2 łyżeczki sosu rybnego; do smaku
  • 1 łyżeczka jasnego brązowego cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

W misce wymieszaj oba mięsa mielone i dopraw solą oraz pieprzem.

Rozgrzej patelnię, wlej odrobinę oliwy, dodaj mięso i smaż około 5-7 minut, do czasu aż będzie brązowe (pamiętaj, aby smażyć na dużym ogniu-mięso musi się usmażyć, a nie ugotować). Następnie mięso przełóż na sitko, to sprawi, że pozostanie chrupkie.

Przetrzyj patelnię, wlej łyżkę oleju sezamowego. Dodaj drobno posiekane papryczki chili, czosnek i imbir. Smaż ze szczyptą soli i łyżką cukru przez 2 minuty. Po tym czasie dodaj usmażone mięso.

Wlej sos rybny i podgrzej. Na koniec wymieszaj ze szczypiorkiem, otartą skórką i sokiem z limonki. Po 30 sekundach zdejmij z ognia.

Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszaj. Mięso podawaj na liściach sałaty little gem, polane sosem.

SMACZNEGO!







źródło: Chilli Beef Lettuce Wraps z książki Gordon Ramsay's Ultimate Cookery Course

2 komentarze:

  1. Bardzo ładnie wygląda to mięsko podane na sałacie. A po liście składników użytych coś czuję, że to moje smaki.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)