Mojemu Mężowi bardzo posmakował ;)
Chleb Pszenny z Makiem
Składniki:
- 435 g mąki pszennej chlebowej (strong white)
- 25 g maku
- 1,5 łyżeczki soli
- 35 g masła; roztopionego
- szczypta cukru
- 7 g drożdży suszonych (1 saszetka) lub 15 g świeżych drożdży
- 250 g mleka w pokojowej temperaturze (ewentualnie lekko podgrzanego w mikrofali)
- 1 średnie jajko; rozkłócone
Do miski wsyp mąkę, mak, sól, cukier, suche drożdże (ze świeżych zrób rozczyn), wymieszaj. W mące zdób dołek, wlej mleko, masło i jajko.
Wyrabiaj aż ciasto będzie gładkie i nie klejące. Włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce.
Formę 20 x 10 cm wysmaruj masłem i posyp semoliną (kaszą manną).
Wyrośnięte ciasto lekko zagnieć. Rozpłaszcz lekko, uformuj zaginając każdy bok do środka (powtórz ok 3 razy) żeby ciasto było dobrze naciągnięte z wierzchu. Na sam koniec dobrze zalep spód.
Włóż ciasto do blaszki, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Chleb powinien dużo wyrosnąć.
Wierzch chleba posmaruj mlekiem. Piecz w 230 stopniach przez 15 minut, a następnie w 200 stopniach przez ok 20 minut. Po ok 5 minutach wyjmij z blaszki i ostudź na kratce.
Ładnie wyrósł:) Bardzo apetyczny chleb
OdpowiedzUsuńPiękny taki i ta skórka mniam:) wypróbuję i pochwalę się bo bardzo mnie zachęciłaś
OdpowiedzUsuńa czy chlebek upiecze się w maszynie do pieczenia chleba?
OdpowiedzUsuńMyślę, że powinien wyjść dobry, ale trzeba postępować według instrukcji maszyny. Ja takowej nie posiadam, więc mogę tylko przypuszczać ;)
UsuńUpiekłam:) Baaardzo smaczny. Polecam!
OdpowiedzUsuńA zastanawiam się, czy upiecze się dobrze chleb w silikonowej formie, bo nie wiem czy ma na to jakiś wpływ?
OdpowiedzUsuńUpiec powinien się dobrze, tak samo jak pieką się ciasta. Ja sama nigdy nie piekłam chleba w formie silikonowej, więc nie wiem jak będzie wyglądał, ale na pewno łatwiej się go wyjmie z foremki. Czytałam, że niektórzy pieką chleb w takich formach i zdania są podzielone - jedni są zachwyceni, a inni narzekają na to że chleb się odkształca, ale to pewnie zależy od rodzaju chleba. Nie pozostaje nic jak tylko spróbować na własnej skórze ;) Życzę powodzenia!
Usuńja też piekłam ten chlebek, był pyszny i wyglądał dokładnie tak jak na tym zdjęciu :)
OdpowiedzUsuńa czy może być zwykła mąka? czy lepiej z taką nie próbować?
OdpowiedzUsuńPróbować można - chleb nie powinien wyjść zły tylko może mieć trochę inną konsystencję. Jeśli masz mąkę typ 550, to powinna być wystarczająca. Mąka chlebowa to typ 750.
UsuńPozdrawiam!