Na to danie dostałam kiedyś przepis od cioci, która akurat podawała je kiedy u niej byliśmy. Sama przepis dostała od koleżanki.
Bardzo nam posmakował obiad podany przez ciocię, więc sama też prędko przygotowałam go w domu i niejednokrotnie powtarzałam. Jest to proste i szybkie w przygotowaniu danie, które można wstawić do piekarnika i o nim zapomnieć, bo nie trzeba nic obracać ani mieszać.
Uwielbiamy smak ryżu, który dzięki zalewie wychodzi pyszny. Kurczak jest soczysty. Do tego jakaś prosta surówka i obiad gotowy.
Kurczak Pieczony na Ryżu
Składniki:
- nóżki z kurczaka (całe lub podzielone - u mnie 4 udka i 6 podudzi)
- 2 szklanki ryżu
- 2 cebule
- przyprawa do kurczaka
- 6 szklanek wody (około 1400 g)
- 10 łyżek ketchupu pikantnego (u mnie 5 łyżek pikantnego Pudliszki i 5 zwykłego Heinz)
- 1/4 kostki masła (około 65 g)
- 1/2 łyżki pieprzu mielonego
- 2 łyżki Vegety lub Kucharka
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 2 łyżeczki cukru
Na dno żaroodpornego naczynia wysyp ryż, na nim ułóż pokrojoną w plastry cebulę. Kurczaka natrzyj przyprawą i połóż na cebuli. Odstaw.
Do garnka wlej wodę dodaj ketchup, masło, pieprz, Vegetę, paprykę i cukier. Zagotuj.
Gorącym płynem zalej kurczaka i wstaw go do piekarnika nagrzanego do 180°C na 1 godzinę i 30 minut. Nie trzeba nic mieszać ani obracać.
SMACZNEGO!
źródło: przepis przekazywany z ręki do ręki...
Ryż wygląda pysznie, ale udek nie lubię. :)
OdpowiedzUsuńNikol ten ryż z kurczakiem pycha. Czemu nie dodajesz nowych wpisów
UsuńWygląda bardzo apetycznie taki soczysty i z ryżem mniam mniam lubię takie jedzonko :)
OdpowiedzUsuńCzęsto robię takiego kurczaka w ryżu, ale wcześniej ryż lekko obsmażam na patelni. Jest rewelacyjny!!!
OdpowiedzUsuńJest już w piekarniku i to drugi raz :) Na życzenie domowników.
OdpowiedzUsuńNaprawdę smaczne.
;)
UsuńKiedyś jadłam coś podobnego coś pysznego ,muszę to zrobić .
OdpowiedzUsuńz termoobiegiem czy bez???
OdpowiedzUsuńJa piekłam z termoobiegiem.
UsuńW gazowym też daje radę super przepis. Przed trasą zawsze robię🚌🚛 Pozdrawiam
UsuńDzisiaj robiłam na obiad. Wszystkim bardzo smakowało. Piekłam bez termoobiegu. Robiłam wcześniej tę potrawę, ale nie z ryżem, lecz z kaszą pęczakiem.
OdpowiedzUsuńDziękuję za ciekawy przepis i pozdrawiam.
Z pęczakiem nigdy nie robiłam - może warto spróbować ;)
UsuńPozdrawiam!
Często podaje to danie na imieniny,do tego koniecznie surówka z kapusty pekińskiej,pomidorami,ogórkiem i sosem Winegre włoskim z majonezem.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCzęsto to robię szybkie i smaczne danie :)
OdpowiedzUsuńDziś zrobiłam pierwszy raz... pyyyyyyyyyyyychota;) Tylko odtłuściłam sos i wyszło rewelacyjne, będę robić takie pyszności;)
OdpowiedzUsuńTeż czasem nie daję masła. Wychodzi tak samo pyszne, bo z kurczaka wytapia się tłuszcz i właściwie nie potrzeba go więcej.
UsuńPozdrawiam!
Zrobiłem dzisiaj obiad według Twojego przepisu jedyne co zmieniłem ze względu na to co miałem pod ręką to zamiast ketchupu dałem koncentrat pomidorowy, a nie dodałem papryki na słodko tylko na ostro, ponieważ tak woli moją żona. Wyszło rewelacyjnie mięsko delikatne sos z ryżem rozpływał się z ustach. Żona była oczarowana i ja tym bardziej pękałem z dumy. Dziękuję za świetny przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że Wam smakowało ;)
UsuńPozdrawiam!
Ja też znam ten przepis. Troszkę różni się, ale nieznacznie. Pychota. Polecam. Mało pracy, a efekt świetny. Goście zastanawiają się skąd taki soczysty i przyprawiony ryż wychodzi. Efekt wow, a filozofia żadna. Ja ryżu nie podpiekam, ale w moim starym piekarniku udka się nie dopiekają, mimo termoobiegu, więc dla bezpieczeństwa wkładam pałki.
OdpowiedzUsuńA czy naczynie musi być przykryte pokrywką podczas pieczenia ?
OdpowiedzUsuńNie, niczym nie przykrywamy.
UsuńPozdrawiam!
Hej!
OdpowiedzUsuńKurcze piekę to kurczę, ale nie wiem, czy mam wyjątkowo małe naczynie, czy wyjątkowo duże podudzia, czy podczs liczenia szklanek z wodą moje myśli pobłądziły, ale nie zmieścił mi się cały płyn! Dolewam więc w trakcie, a za 30 minut wyjmuję i sprawdzę co i jak:) i dam znać. Pamiętam, że moja mama piekła podobnie na ryżu wątróbkę i było to pyszne.
Pzdr., Karolina
Właściwie to każde z Twoich przypuszczeń może być trafne ;) Mam nadzieję, że mimo tej przeszkody, która Ci się przytrafiła, to danie wyjdzie takie jak trzeba ;)
UsuńO wątróbce nie słyszałam, ale brzmi pysznie ;)
Pozdrawiam!
Mam pytanie... ryż ma byc biały, czy brązowy?? czy to bez znaczenia, jakiego użyję??
OdpowiedzUsuńBiały. Z doświadczenia przy robieniu innych zapiekanek ryżowych wiem, że brązowy potrzebuje więcej czasu na zmięknięcie.
UsuńPozdrawiam!
Dziękuję za kolejny świetny przepis!:) robiłam dziś i muszę przyznac, że naprawdę PYCHA! :) do tego zrobiłam sałatkę z kapusty pekińskiej, pora i marchewki, ze śmietaną i wyszło obiadowe cudeńko! mmm... :) Pozdrawiam, Sylwia N.
OdpowiedzUsuńSylwio, cieszę się, że kolejny przepis przetestowany i polubiony ;)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
czesc włąsnie wstawiłem do piekarnika, jedyne co zmieniłem to zobiłem wszystko na pół gdyz robi to dla 2 osob i zamiast udek wziołem piersi pokrojone w paski. wyglada narazie jak na zdjeciach , wyjme po godzinie zeby zobaczyc co jest.
OdpowiedzUsuńpzdr przepis fajny bo szybki i prosty i akurat wszystko miałem w lodówce.
Trzymam kciuki, żeby smakowało ;) I polecam kiedyś spróbować z udkami ;)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Ja dodałam trochę carry i jest wyśmienity- polecam wyszedł pysznie i szybko - obiad bajkowy !!
OdpowiedzUsuńWłaściwie to można trochę poszaleć z przyprawami, będzie niby to samo, ale za każdym razem o innym smaku ;)
Usuńkurczak super polecilam znajomym i tez zachwalaja :)
OdpowiedzUsuńWypróbowałam przepis, wyszło naprawdę bardzo smaczne
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo ;)
Usuńa co z solą??\
OdpowiedzUsuńSoli nie ma w przepisie. Przyprawa do kurczaka i Vegeta ją zawierają, więc dodawanie jej jest zbędne.
UsuńPozdrawiam!
Czy ryż ma wyjść taki baaardzo miękki? Wręcz rozgotowany? Bo taki mi wyszedł ;] osobiście nie przepadam za takim, w smaku bylo dobre, udka też ok, może dałam zły ryż? Piekłam tyle czasu ile napisałaś w przepisie. Zdecydowanie chyba mam większy talent do wypieków ;]
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Sabina
Ryż nie powinien wyjść rozgotowany. Nie będzie on raczej sypki, bo jest w "sosie", ale rozgotowanym bym go nie nazwała. Możliwe, ze Twój piekarnik jakoś mocniej przypieka (więc ryż zrobił się szybciej) albo użyłaś jakiegoś ryżu, który szybko mięknie. Następnym razem po prostu skróć czas pieczenia.
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Witam czy ryż może być z taki w torebkach ???
OdpowiedzUsuńTak, może być - tylko pamiętaj o wysypaniu z torebek ;)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
czy dobrym pomysłem pod koniec pieczenia jest posypanie wszystkiego serem ??
OdpowiedzUsuńOczywiście posypać można, ale wydaje mi się to zbędne, bo poza dodatkowymi kaloriami walorów smakowych raczej nie przybędzie.
UsuńPozdrawiam!
właśnie robie, kiedyś tez cos takiego robiłam i było pyszne, oprócz tego co w przepisie dodaje jeszcze marchewkę i paprykę na górę. POzdrawiam
OdpowiedzUsuńZ warzywkami też na pewno smaczne. Ja robię jutro na obiad - może też dodam ;)
UsuńPozdrawiam!
Wlasnie wstawilam to danie do piekarnika ;) Ciekawe jaki bedzie efekt ;)
OdpowiedzUsuńRyz mi sie 'rozgotowal',mimo tego,ze w piekarniku danie trzymalam tylko 1 godzine. Moze to wina tego,ze piekarnik stary-nie wiem. I kwasny strasznie wyszedl.
OdpowiedzUsuńPiekarnik swoją drogą, ale może to też być sprawa ryżu. A przyczyną kwaśnego smaku musi być ketchup. Mi nigdy ryż nie wyszedł ani rozgotowany ani kwaśny. Przykro mi, że Tobie nie wyszło, bo naprawdę jest to bardzo smaczne danie :(
UsuńPozdrawiam!
Sprobuje jeszcze kiedys na pewno! ;) Teraz zrzucam wine na nieodpowiedni ryz i zbyt kwasny ketchup hihi. Pozdrawiam! Na pewno jeszcze tu zajrze. Angelika
UsuńPolecam skorzystać z innych przepisów na stronie - wszystkie nie powinny zawieść ;)
UsuńPozdrawiam!
Właśnie wyjęłam z piekarnika, zmieniłam troszkę wersje bo wydawało mi się że będzie za mało pikantne. Jeśli lubi ktoś dobrze pikantne to zalecam dać 1/2 łyżeczki pieprzu i 1/2 łyżeczki papryki chili, do tego dodałam suchą papryczkę chili do zalewy. Udka natarłam przyprawą do kurczaka węgierską, jest ona ostra. Piekłam 1,5h ale ostatnie 15 min bez przykrycia by się ładnie skórka podpiekła. :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście w oryginale nie jest to pikantne danie. Jeśli ktoś lubi pikantne, to dobrze jest doprawic do swojego smaku.
UsuńZrobione, zjedzone, a rodzina zachwycona! Szybkie danie i przepyszne!
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo ;) I dziękuję za komentarz ;)
UsuńPozdrawiam!
Robilam juz kilka razy I za kazdym razem smakuje bosko; goscie rowniez zachwyceni:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Super :) Cieszę się, że smakuje :)
UsuńPozdrawiam!
Rewelacyjny przepis! Wczoraj robiła, pycha!!
OdpowiedzUsuńwłaśnie zrobiłam, obiad przepyszny :) :)
OdpowiedzUsuńCieszę się ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
super wyglonda i napewno jest super,ja na taky zposub robie gulasz,jutro jademy do biedronky,to kupie potrzebne rzeczy i w sobote bendie na obiad ze suruwkom,napewno bendie pycha bardzo pozdrawiam martyna z czech mieszkam 6 km od zawidowa
OdpowiedzUsuńPołączenie kurczaka z ryżem jest po prostu wyborne. Świetny przepis na niedzielny obiad. Na pewno rodzina będzie zadowolona. :)
OdpowiedzUsuńCzy skórka kurczaka jest chrupiąca?
OdpowiedzUsuńZ powodu dużej wilgoci od płynu, skórka raczej nie wychodzi chrupiąca. Mimo wszystko kurczak jest smaczny.
UsuńPozdrawiam!
jakie naczynie pomieści tyle płynu i ryżu? robiłam i musiałam podlewać ryż tym płynem bo na raz by sie nie zmieściło ( formę miałam sporą - przynajmniej tak sądziłam ;) ) ps danie jest suuuper!
OdpowiedzUsuńRzeczywiście naczynie musi być spore. Ja czasem dzielę danie na dwie części i piekę w dwóch naczyniach (np kiedy udka są większe, wtedy mieści się mniej płynu).
UsuńCieszę się, że smakowało ;)
Pozdrawiam!
Dziękuje za ten wspaniały przepis,ja zrobiłam bardziej na ostro i nie dodawałam masła, danie jest naprawdę pyszne no i ten ryż:)na pewno będę do tego przepisu powracać.Agata
OdpowiedzUsuńRobię to danie trochę inaczej a mianowicie gotuję ryz wcześniej w wodzie, pieczarki z cebula podsmażam. Później przekładam ryż - pieczarki, gorna warstwą musi być ryż na wierzch układam przyprawione uda. Sok który spływa podczas pieczenia nadaje ryzowi smaku. Naczynie żaroodporne musi być posmarowane tłuszczem. Pyszne :-)
OdpowiedzUsuńRyz wsypujemy surowy!
OdpowiedzUsuńRyż ma być gotowany czy surowy?
Usuńsuper szybki i smaczne danie polecam
OdpowiedzUsuńrobiłam wczoraj,pyszne.
OdpowiedzUsuńNiestety u mnie nie było tak pięknie. Kurczak wyszedł suchy, ryż nie był tak smaczny jak opisywały poprzedniczki, gdyby nie sałatka z pekińską, danie byłoby nie do zjedzenia. Robiłam wszystko wg przepisu, co prawda zalewy mi trochę zostało gdyż nie zmieściło się do naczynia. Myślałam, że danie wyjdzie mi smaczniejsze. Być może zrobiłam jakiś błąd. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńProblem suchego ryżu tkwi pewnie w tym, że nie użyła Pani całej zalewy. Jeśli naczynie było zbyt małe to trzeba było:
Usuń1) zrobić mniejszą porcję ryżu
2) rozdzielić ryż na dwa naczynia
3) wlać część zalewy, a kiedy już wsiąknie się w czasie pieczenia, dolać resztę
Czas pieczenia w każdym przepisie podawany jest orientacyjnie-każdy piekarnik piecze przecież inaczej. Ja w nowym piekarniku redukuję czas pieczenia. Zawsze piekąc coś pierwszy raz należy obserwować danie/ciasto i piec odpowiednio krócej lub dłużej.
Mam nadzieję, że kolejnym razem danie się uda.
Pozdrawiam serdecznie!
faktyczne prosty i łatwy przepis - ostatnio takiego kurczaka u teściowej próbowałem i smakował świetnie, stąd też chciałem sprawdzić jak upiec kurczaka, żeby ryż był miękki - i już mam odpowiedź
OdpowiedzUsuńJa nie dodałam masła i wyszło super !! Cała rodzina bardzo zadowoleni z posiłku . Gorąco polecam przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Monika
Witam. Mój kurczak jest od 30 min w piekarniku i mam nadzieje że żonie będzie smakował. Właśnie wraca z urlopu. Niespodzianka będzie.
OdpowiedzUsuńmam pytanie czy wsypujemy surowy ryż ?? czy ugotowany ?
OdpowiedzUsuńJa trochę pozmieniałem. Dodałem zwykłej papryki, czosnku.... nie używam gotowców więc sam wymazałem kurczaka w curry, ostrej papryce, kurkumie, gałce, kminku, soli [czyli w zasadzie w przeciętnej przyprawie do kurczaka tylko, że tu znam składniki ;)]. Bardzo fajny przepis i wydaję się, że jest jeszcze spore pole do eksperymentów.
OdpowiedzUsuńDziś robie ten przepis po raz trzeci! Mam inny, mniej smaczny ketchup i martwię się czy wyjdzie tak samo smaczne. Szybkie, łatwe i smaczne danie! Ja zawsze używam ryżu brązowego :)
OdpowiedzUsuńSuper danie robię już któryś raz z rzędu dziękuję za super przepis oby więcej takich to jestem w stanie polubić gotowanie ;-)
OdpowiedzUsuńczy mogłabym się dowiedzieć jakiej wielkości powinno być naczynie żaroodporne?
OdpowiedzUsuńJa robię często w dużej blaszce do ciast wychodzi ok ;)
UsuńEch, te alergie, smaka mam, ale póki co będzie więcej dla chłopaków. A mi pozostaje zapaszek i cudny widok.
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńrobiłam już kiedyś to danie, wyszło rewelacyjne. Zastanawiam się teraz nad tym czy można tak upiec pierś z kurczaka? :)
uda, podudzia,palki, piersi - wszystko pasuje- spoko mozesz szalec :D Ja juz wsio przetestowalam -zawsze wychodzi :D
UsuńDanie szybkie i pyszne. Mój syn 2 letni jak się zajadal.wszystkim smakowało
OdpowiedzUsuńryż jest tak dobry że można sam jeść:)
OdpowiedzUsuńA ja robię ten ryż w/g przepisu piekę bez kurczaka i bez papryki i do gołąbków z mięskiem mielonym. Mniam polecam i dziękuję za super przepis
OdpowiedzUsuńŚwietny i smaczny przepis zawsze wychodzi :)
OdpowiedzUsuńpierwszy raz robiłam według przepisu, jest ok. a teraz robię po swojemu: zamiast vegety troszkę soli, zamiast ketchupu przecier pomidorowy (lub pół na pół) by nie walić tej chemii. z masła rezygnuję bo z udek tłuszcz się wytopi i też dobrze smakuje
OdpowiedzUsuńJa dodaje jeszcze marchew w plastrach cukinie w plastrach oraz brokula rozyczki i pol torebeczki fasolki zielonej / o tej porze roku mrozona/ Jest przepycha i warzywka aldente :D Polecam :D
OdpowiedzUsuńU mnie w rodzinie trochę innaczej się to robi ale zamysł podobny. Kurczaka przyprawionego obsmażamy. Cebulę na maśle również podsmażamy zalewa jest z koncentratu nie ketchupu... pycha dawno nie robiłam
OdpowiedzUsuńSwietny przepis. Sam musze wyprobowac bo wyglada przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńWitam. Mam pytanko, nie mam naczynia żaroodpornego a chciałabym zrobić to wspaniałe danie, czy w takim razie mogę to zrobić na blaszce takiej zwykłej do pieczenia ciast czy nie za bardzo?
OdpowiedzUsuńJa robiłam wcześniej kilkakrotnie na blaszce i też wychodzi świetnie☺
UsuńHej. Świetny przepis. Ja robię bez ketchupu, za to do zalewy dodaję 2 łyżeczki curry. Dzieci przepadają za tym daniem. Dzięki za świetny pomysł i pozdrawiam. Damian.
OdpowiedzUsuńbardzo dobre i proste danie, ryż przepyszny
OdpowiedzUsuńObłęd. Niebo w gębie i przede wszystkim bez stania godzinami w kuchni
OdpowiedzUsuńRozdzieliłam na dwa naczynia żaroodporne.Kurczak pyszny z chrupiącą skórką i ryż miękki i fajny smak.Pyszne :) Czy ryż powinien troszkę pływać jeszcze w zalewie przy podaniu?
OdpowiedzUsuńdodałam jeszcze warzywa takie na patelnie (mieszanka chińska) super!!!!
OdpowiedzUsuńRobię często. Jest pyszne. Ja z kurczaka wydrazam kości,a na cebulę daje jeszcze pokrojone pieczarki, papryke, cukinie. Rewelacja
OdpowiedzUsuńprzepis jest na prawde fantazja , robie go od kulkunastu lat a najlepsze są jednak skrzydełka na ryżu -palce lizać
OdpowiedzUsuń:-)
Idealnie soczysty kurczak. Brawa za przepis!
OdpowiedzUsuńRobiłam z filetem... Pycha... :-D
OdpowiedzUsuńZrobiłam, wyszło suuper, przepyszny, delikatny, dobrze doprawiony ryż, aż taki aksamitny (podejrzewam, że dzięki dodaniu masła), kurczak soczysty (choć musiałam wydłużyć czas pieczenia o 20 minut). Jakie więc było moje zdziwienie, że danie nie posmakowało ani mężowi ani synowi. No còż, sà dość wybredni, ale tym razem przesadzili 😆
OdpowiedzUsuńProste i bardzo smaczne danie
OdpowiedzUsuńWitam mam takie pytanko czy zamiast kurczaka może być mięso mielone przygotowane tak jak do kotletów?
OdpowiedzUsuńSuper danie, zresztą inne Twoje przepisy też SZKODA że od wielu lat nie dodajesz nowych
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Fantazyjne wykonane. Trzeba takich kreatywnych ludzi w naszym kraju :)
OdpowiedzUsuń