Zrobiłam go z połowy porcji, bo przepis jest na dwa takie słoneczniki, a dla nas to jednak trochę za dużo.
Znaleziony został przypadkiem, w czasie kiedy nie szukałam żadnego przepisu. Tak mnie zainteresował, że zrobiłam go jeszcze tego samego dnia ;)
Skorzystałam z przepisu Babi.
Bułgarski Chlebek - Słonecznik
Składniki na 2 słoneczniki o średnicy ok 30cm:
- 1 kg mąki + 2 szklanki do wyrobienia
- 3 duże jajka
- 3 łyżki octu winnego 6 % lub 2 łyżki soku cytrynowego
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 2 szklanki letniego mleka (ok 500 ml)
- 125 g masła
- 40 g drożdży świeżych (ja użyłam suszonych; na 1 kg mąki - 20g)
- 4 łyżki cukru
- żółtko i łyżka mleka do posmarowania
- mak do posypania
Wszystkie składniki muszą mieć pokojową temperaturę
Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka. Odstaw do wyrośnięcia.
Roztrzep jajka, dodaj sól, mleko, cukier, olej. Powoli wsyp mąkę, ocet w wyrośnięte drożdże. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
Kiedy wszystkie składniki będą wymieszane, wyłóż ciasto na stół i wyrabiaj podsypując mąką. Wyrabiaj do czasu aż ciasto zacznie odstawać od rąk.
Wyrobione ciasto uformuj w kulę i włóż do miski. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok 30 - 60 minut.
Kiedy ciasto wyrośnie podziel je na 4 części.
Następnie każdą z nich również podziel na 4 części.
Każdą z 16 otrzymanych kulek rozwałkuj na okrągły placek (staraj się żeby były podobnej wielkości)....
... i posmaruj roztopionym masłem.
Ułóż 4 placki jeden na drugim i zwiń w rulonik. To samo zrób z pozostałymi.
Powinny wyjść 4 ruloniki. Powycinaj z nich trójkąciki, a z końcówek zrób kuleczki.Okrągłą formę posmaruj masłem i układaj w niej trójkąciki ostrą częścią do środka. Małe kuleczki ułóż w samym środku.
Zostaw do wyrośnięcia na ok 30 minut. Posmaruj żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka...
... i posyp makiem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 - 30 minut lub aż będzie brązowy.
Sporo pracy, ale efekt zdumiewający! :)
OdpowiedzUsuńWygląda SUPER !!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńmam tylko pytanko. Suchych drożdży dałaś więcej niż 20 g? na te dwie dodatkowe szklanki maki? bardzo mi się przepis podoba ale ponieważ nie jestem najlepsza w drożdżowych ciastach mam stracha, ze coś pokręcę :-)
OdpowiedzUsuńDoorta
Świetnie Ci wyszedł, też już od jakiegoś czasu myślę o nim...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Hmmm może trochę źle to określiłam, ale 20 g drożdży jest na całość czyli na kilogram + 2 szklanki mąki.
OdpowiedzUsuńZawsze jeśli zastępujesz drożdże świeże suszonymi to dawaj połowę
tj. 40 g drożdży świeżych = 20 g drożdży suszonych
Pozdrawiam!
przepiękny!!!
OdpowiedzUsuńBułgaria w mojej akcji już za niedługo :) Na pewno się za niego wtedy wezmę bo już dziś mnie zachęca... Piękny!
OdpowiedzUsuńSwietny chleb:)mam wielka ochote go zrobic:)
OdpowiedzUsuńNic nie stoi na przeszkodzie ;)
UsuńCiasto wychodzi smaczne, bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńJa w ramach eksperymentu jeden słonecznik zrobiłam z jabłkami.
Pokroiłam 4 jabłka w drobną kostkę i wymieszałam z cynamonem. Jedna warstwa zwijana była posypana, tym nadzieniem. Wszyscy zachwalali, następnym razem, będą oba z jabłuszkami, ale większa ilością.
Mogę dopisać, że cynamon i cukier sypane na rozwałkowane ciasto, sa dobrym dodatkiem.
Pozdrawiam Beata
W ramach sprostowania-ten chlebek to bardziej pieczywo niz ciasto.
OdpowiedzUsuńTwoja wariacja, ktora robi go ciastem jest bardzo ciekawa i z checia z niej skorzystam. Jestem pewna, ze wyjdzie smacze, dlatedo dziekuje, ze podzililas sie swoim eksperymentem-moim zdaniem bardzo trafionym. Ja uwielbiam polaczenie jablek i cynamonu, wiec musze kiedys sprobowac ;)
Pozdrawiam serdecznie!