sobota, 28 stycznia 2012

Naleśniki z Serem

Któż ich nie zna? Znają wszyscy ;)
Osobiście bardzo lubię naleśniki z serem. Poniżej podaję jakże prosty przepis ;)


Naleśniki z Serem


Składniki:
  • Naleśniki usmażone np z tego przepisu
  • 250 g twarogu
  • 3 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1 żółtko
  • ok 2 łyżki cukru

Usmaż naleśniki.
Ser rozdrób widelcem, dodaj cukier, cukier z wanilią, żółtko i dobrze wymieszaj.

Smaruj naleśniki i składaj je w dowolny sposób, np tak jak ja w trójkąty.


Tak przygotowane naleśniki podsmaż z obu stron na suchej patelni (bądź spryskanej sprayem do smażenia).

Podawaj np z ubitą śmietaną

źródło: przepis własny

piątek, 27 stycznia 2012

Ciasto na Naleśniki

Każdy ma swoje sprawdzone ciasto naleśnikowe, mam i ja ;)
Poniżej podaję przepis, z którego korzystam zawsze robiąc naleśniki. Ciasto ma rzadką konsystencję, dzięki czemu łatwo się rozprowadza na patelni, co ułatwia smażenie cienkich naleśników. Oczywiście przy grubszych też się świetnie sprawdza.
W wersji na słodko (np do naleśników z serem) dodaję trochę cukru. W wersji wytrawnej (np do naleśników na krokiety), pomijam. Do ciasta nie powinno się dawać dużo cukru ponieważ podczas smażenia naleśniki będą się przypalać.


Ciasto Naleśnikowe
Składniki:

  • 1 kubek mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 kubek mleka
  • 1 kubek wody
  • 1 jajko
  • 1/3 kubka oleju
  • opcjonalnie: łyżeczka cukru (do wersji na słodko)
Zawsze używam jednego kubka/szklanki do odmierzania składników. Mąki zawsze daję pełny kubek, a mleka i wody nalewam trochę mniej - zostawiam ok 1 cm wolnego miejsca.

Do malaksera wsyp mąkę, sól, cukier. Wlej mleko i wodę. Zmiksuj do połączenia. Wbij jajko, zmiksuj. 

Wlej olej, zmiksuj.

Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni bez tłuszczu lub tak jak ja, spryskaj patelnię sprayem do smażenia.
źródło: przepis własny

wtorek, 17 stycznia 2012

Pizza z Masłem Orzechowym, Raitą i Rukolą - Satay Pizza

Pizza inna niż wszystkie, a zawdzięcza to masłu orzechowemu, które daje jej bardzo ciekawy smak. Kiedy zapytałam Mężą o smak, jeszcze przed moją konsumpcją, powiedział "Gdybym zawiązał Ci oczy i dał kęsa, to nigdy nie powiedziałabyś, że to pizza". Jednak wcale nie oznaczało to nic złego, bo stwierdził, że jest bardzo smaczna szczególnie w połączeniu z Raitą i rukolą. Ja również to potwierdzam.


Pizza z Masłem Orzechowym, Raitą i Rukolą - Satay Pizza

Składniki:
  • 4 gotowe bazy do pizzy; o średnicy 15 cm (zrobiłam własne ciasto z tego przepisu)
  • 140 g masła orzechowego 
  • 125 ml słodkiego sosu chilli
  • 480 g kawałków kurczaka (dałam piersi z kurczaka, wcześniej usmażone w przyprawie kebab-gyros)
  • 200 g sera provolone lub mozzarelli; startego na tarce
dodatkowo

Masło orzechowe wymieszaj z sosem chilli.

Bazy / ciasto do pizzy posmaruj masłem orzechowym i posyp rozdrobnionymi w palcach kawałkami kurczaka. Na wierzchu ułóż ser. 


Pizze na gotowych bazach piecz w 200 stopniach (180 z termoobiegiem) przez ok 15 minut albo aż wierzch będzie brązowy a ciasto chrupnie.
Pizze na domowym cieście piecz w 250 stopniach na folii aluminiowej posmarowanej olejem przez 10-13 minut. Jeśli chcesz żeby spody były chrupkie postępuj tak jak w tym przepisie.

Upieczone pizze podawaj z raitą i liśćmi rukoli.


źródło: ze zmianami The Australian Women's Weekly - Chicken
                                "Satay pizza with rocket and raita"

Raita

Raita to dip indyjski, który świetnie pasuje jako dodatek do pikantnych dań, ale nie tylko. Przepisów na Raitę jest kilka. Ten poniżej podany był z przepisem na Pizzę z Masłem Orzechowym. I smakuje z nią naprawdę dobrze.


Raita
Składniki:
  • 130 g ogórka; obranego i wypestkowanego
  • 1 mała cebula (80 g )
  • 1 długie, zielone chilli (dałam bez pestek)
  • 2 łyżki świeżej posiekanej mięty
  • 140 g jogurtu naturalnego

Ogórka, cebulę i chili posiekaj drobno. Połącz z miętą i jogurtem.
Ja nie posiekałam najdrobniej, ale taka "sałatkowa" konsystencja mi odpowiadała.

źródło: The Australian Women's Weekly - Chicken
           "Satay Pizza with Rocket and Rita"

sobota, 14 stycznia 2012

Muffinkowe Pączki z Posypką Cukrową

Ten kto lubi pączki powinien je polubić, choć nie smakują tak samo. To takie pączki bez drożdży i smażenia w tłuszczu, czyli właściwie nie pączki ;) Zapewne trochę mniej kaloryczne, a jakie pyszne. Zaskoczyło mnie, że są aż tak dobre. Zawdzięczają to zapewne cukrowo - cynamonowej posypce, która świetnie z nimi smakuje.
Najlepsze są pierwszego dnia, ale nawet trzeciego są jeszcze miękkie i smaczne.
Dołączają do listy moich ulubionych wypieków ;)


Muffinkowe Pączki z Posypką Cukrową

Składniki:
 ciasto

  • 1 duże jajko
  • 100 g cukru
  • 195 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 175 ml mleka
  • 55 ml oleju
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  posypka
  • 150 g cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki  masła
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i gałką muszkatołową. W drugim naczyniu wymieszaj mleko z olejem i ekstraktem waniliowym.

Jajko utrzyj z cukrem na gładką masę. 

Dodaj połowę mąki, następnie połowę płynu, potem resztę mąki i na koniec płyn. Za każdym razem dobrze miksując. 


Blaszkę na muffiny wysmaruj olejem i napełnij do 3/4 wysokości (u mnie wyszło 10 muffinów). Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut (piekłam 25 min).

Po upieczeniu muffiny ostrożnie wyjmij z blaszki i ułóż na kratce żeby przestygły.
Masło rozpuść. W misce wymieszaj cukier z cynamonem. Jeszcze ciepłe muffiny smaruj rozpuszczonym masłem i obtaczaj w cukrze. Odłóż z powrotem na kratkę do wystudzenia.



czwartek, 12 stycznia 2012

Kremowe Sernikobrownie

Kolejne sernikobrownie. Tym razem bardzo kremowe, wręcz rozpływające się w ustach. Oczywiście jak to brownie, mocno czekoladowe.
Mój mąż, który zazwyczaj wszystkie kupne słodycze połyka wielkimi kęsami, tym ciastem potrafi delektować się dobre pół godziny, powtarzając ciągle "jakie to pyszne" ;)


Kremowe Sernikobrownie

Składniki:
   warstwa brownie
  • 115 g niesolonego masła; pokrojonego w kawałki
  • 115 g gorzkiej czekolady; połamanej w kawałki
  • 250 g cukru (dałam 20)
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 duże jajka
  • 65 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
   warstwa serowa
  • 230 g kremowego białego sera (np philadelphia)
  • 65 g cukru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 duże jajko

Czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej. Po rozpuszczeniu zdejmij znad pary, wmieszaj cukier i ekstrakt waniliowy. 

Następnie pojedynczo dodawaj jajka, po każdym dobrze mieszając łyżką. Wsyp mąkę i sól, mieszaj aż wszystko dobrze się połączy, a masa będzie gładka i lśniąca.

Odłóż ok pół szklanki ciasta na później, a resztę przełóż do kwadratowej blaszki (23 x 23 cm) wyłożonej folią aluminiową. Wyrównaj powierzchnię.

W drugiej misce, utrzyj ser do gładkiej konsystencji. Dodaj cukier, jajko, ekstrakt i zmiksuj. 

Przełóż do blaszki na czekoladowe ciasto. Odłożonym wcześniej ciastem polej wierzch. 

Piecz w 160 stopniach ok 25 minut lub do czasu aż brzegi ciasta zaczną robić się brązowe (ja piekłam 30 minut).

Odstaw do wystygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na minimum 2 godziny , żeby ciasto stwardniało i było łatwiejsze do krojenia. Pokrój w kwadraty.
Przechowuj w lodówce.



sobota, 7 stycznia 2012

Tarta Marcepanowa z Wiśniami i Konfiturą Morelową

Nie starczyło mi czasu na świąteczne wypieki i nie upiekłam niczego co bardzo chciałam upiec. Zrobiłam tylko prostą szarlotkę i Christmas Cake, które leżakowało dojrzewając już na dwa tygodnie przed świętami (chociaż powinno jeszcze dłużej). Przez całe święta w myślach miałam zrobienie właśnie tej tarty, która narobiła mi smaka przed świętami. Kiedy tylko nadarzyła się okazja po świętach po prostu musiałam ją zrobić.
Tarta jest dość słodka więc jeden kawałek zdecydowanie zaspokaja ochotę na słodycze i na marcepan oczywiście też ;)


Tarta Marcepanowa z Wiśniami i Konfiturą Morelową

Składniki na kruchy spód:
  • 175 g mąki pszennej
  • 100 g masła zimnego
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1-2 łyżki lodowatej wody
Nadzienie marcepanowe:
  • 175 g masy marcepanowej (najlepiej złotej - chociaż chodzi tu tylko o wygląd, bo nie różni się ona smakiem)
  • 85 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 50 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 25 g mąki pszennej
Dodatkowo:
  • 200 g wiśni bez pestek (mogą być rozmrożone, z kompotu, z nalewki); dobrze odsączonych
  • pół szklanki konfitury morelowej (albo pomarańczowej)

 Ze składników na kruchy spód szybko zagnieć ciasto (możesz użyć do tego malaksera). Zawiń w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
Formę do tart o średnicy 23-24 cm wysmaruj masłem, a następnie wylep ją ciastem wyjętym z lodówki. 

Na cieście ułóż papier do pieczenia, a na nim coś do obciążenia np fasolę albo ryż. Tak przygotowany spód piecz w 190 stopniach przez 15 minut. Po tym czasie usuń papier z obciążeniem i zapiekaj jeszcze ok 7-9 minut do lekkiego zbrązowienia spodu. Po upieczeniu posmaruj połową konfitury.

W czasie gdy spód się piecze, masę marcepanową i masło zmiksuj w malakserze na gładką masę. Dodaj cukier, jajka i mąkę. Zmiksuj do połączenia. Wylej na upieczony spód (posmarowany wcześniej połową konfitury). 

Piecz dalej w 190 stopniach przez ok 25-30 minut ( ja wyjęłam po 23 i tarta była już dobrze podpieczona - jak widać).
Po wyjęciu posmaruj tartę resztą konfitury. Odstaw do całkowitego wystygnięcia. Przechowuj w lodówce.