Poniżej podaję przepis, z którego korzystam zawsze robiąc naleśniki. Ciasto ma rzadką konsystencję, dzięki czemu łatwo się rozprowadza na patelni, co ułatwia smażenie cienkich naleśników. Oczywiście przy grubszych też się świetnie sprawdza.
W wersji na słodko (np do naleśników z serem) dodaję trochę cukru. W wersji wytrawnej (np do naleśników na krokiety), pomijam. Do ciasta nie powinno się dawać dużo cukru ponieważ podczas smażenia naleśniki będą się przypalać.
Ciasto Naleśnikowe
Składniki:
- 1 kubek mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 kubek mleka
- 1 kubek wody
- 1 jajko
- 1/3 kubka oleju
- opcjonalnie: łyżeczka cukru (do wersji na słodko)
Zawsze używam jednego kubka/szklanki do odmierzania składników. Mąki zawsze daję pełny kubek, a mleka i wody nalewam trochę mniej - zostawiam ok 1 cm wolnego miejsca.
Do malaksera wsyp mąkę, sól, cukier. Wlej mleko i wodę. Zmiksuj do połączenia. Wbij jajko, zmiksuj.
Wlej olej, zmiksuj.
Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni bez tłuszczu lub tak jak ja, spryskaj patelnię sprayem do smażenia.
źródło: przepis własny
Ile naleśników wychodzi z tego przepisu? ^^
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że nigdy nie liczyłam ;) Następnym razem policzę ;) Wydaje mi się że ok 8-10, ale to też zależy od grubości...
OdpowiedzUsuńsuper przepis,miekie ciasto :)
OdpowiedzUsuńsuper przepis!! naleśniczki pycha! ;)
OdpowiedzUsuńja dosypalem w polowie mąki razowej i też dają rade :)
OdpowiedzUsuńStudent z Wrocławia :)
www.kwateradlastudenta.pl
Właśnie z Tobą robiłam swoje pierwsze naleśniki =) Dziękuję!
OdpowiedzUsuń12-latka
Mam rozumieć, że wyszły ;) Cieszę się ;) Dobry wstęp do dalszych poczynań kulinarnych ;)
UsuńPozdrawiam!
ja też :)
OdpowiedzUsuńdziś dzięki Tobie zrobiłam pierwsze naleśniki :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że już kolejna osoba jest zadowolona z tego przepisu ;)
UsuńTym bardziej, że kolejny raz jest to pierwsze podejście do ich robienia ;)
Pozdrawiam serdecznie!
pyszne naleśniki super przepis!!!!:)dzięki!!!
OdpowiedzUsuńCieszę się ;)
UsuńA ja robiłam według przepisu i nic nie wyszło, ciasto wyszło rzadkie jak zupa, do patelni przywarło. Dosypałam jeszcze pół szklanki mąki i wtedy dopiero dało się smażyć naleśniki.
OdpowiedzUsuńCiasto ma wyjść rzadkie - to jest właśnie jego zaletą, bo łatwo rozprowadza się po patelni. Ja tak jak pisałam spryskuję patelnię (teflonową) sprayem do smażenia (ewentualnie można dać odrobinę oleju), smażę na średnim ogniu i czekam aż ciasto samo odejdzie od dna patelni (żeby to sprawdzić potrząsam patelnią w przód i w tył, kiedy ciasto odejdzie "ślizga" się swobodnie po patelni). Czekam aż się zarumieni lub zbrązowi (to zależy do czego zamierzam użyć naleśniki), a następnie podrzucam i obracam na drugą stronę (druga strona potrzebuje już tylko chwilkę żeby się zarumienić). Oczywiście jeśli ktoś nie ma wprawy w podrzucaniu naleśników, to można przewracać je przy pomocy łopatki.
UsuńSmażenie naleśników, to wbrew pozorom nie jest taka łatwa sztuka - trzeba się tego nauczyć i nabrać wprawy. Moje początki z naleśnikami wcale nie wyglądały ciekawie ;)
Pozdrawiam serdecznie!
Ja zawsze smażę naleśniki na dwóch patelniach Pędzelkiem nanoszę niewielką ilość oleju
OdpowiedzUsuńusmażony naleśnik przewracam na drugą patelnie a na pierwszą wlewam następny naleśnik
itd. Smażenie idzie bardzo szybko i sprawnie.Do ciasta daję wodę gazowaną.
Pozdrawiam Zosia ze Szczecina.
świetny przepis , polecam i dziękuję , zrobiłem sam a mam 13 lat , wszyscy zajadali
OdpowiedzUsuńSuper! Bardzo cieszą mnie takie komentarze. Trzymam kciuki, żebyś wkrótce mógł pochwalić się kolejnymi osiągnięciami ;)
UsuńPozdrawiam!
Jak długo robi się takie naleśniki?
OdpowiedzUsuńCzy to będzie trudne dla początkującego kucharza?
OdpowiedzUsuńWyglądają naprawdę fajnie, choć ja preferuję nieco grubsze ciasto :)
OdpowiedzUsuńnajlepszy przepis na świecie, polecam
OdpowiedzUsuńWygląda nieźle :) Czy mogą być trudne dla początkującego kucharza?
OdpowiedzUsuń