sobota, 10 listopada 2012

Kurczak Pieczony na Ryżu

Na to danie dostałam kiedyś przepis od cioci, która akurat podawała je kiedy u niej byliśmy. Sama przepis dostała od koleżanki. 
Bardzo nam posmakował obiad podany przez ciocię, więc sama też prędko przygotowałam go w domu i niejednokrotnie powtarzałam. Jest to proste i szybkie w przygotowaniu danie, które można wstawić do piekarnika i o nim zapomnieć, bo nie trzeba nic obracać ani mieszać.
Uwielbiamy smak ryżu, który dzięki zalewie wychodzi pyszny. Kurczak jest soczysty. Do tego jakaś prosta surówka i obiad gotowy.



Kurczak Pieczony na Ryżu

Składniki:
  • nóżki z kurczaka (całe lub podzielone - u mnie 4 udka i 6 podudzi) 
  • 2 szklanki ryżu
  • 2 cebule
  • przyprawa do kurczaka
  • 6 szklanek wody (około 1400 g)
  • 10 łyżek ketchupu pikantnego (u mnie 5 łyżek pikantnego Pudliszki i 5 zwykłego Heinz)
  • 1/4 kostki masła (około 65 g)
  •  1/2 łyżki pieprzu mielonego
  • 2 łyżki Vegety lub Kucharka
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki cukru


Na dno żaroodpornego naczynia wysyp ryż, na nim ułóż pokrojoną w plastry cebulę. Kurczaka natrzyj przyprawą i połóż na cebuli. Odstaw.

Do garnka wlej wodę dodaj ketchup, masło, pieprz, Vegetę, paprykę i cukier. Zagotuj.

Gorącym płynem zalej kurczaka i wstaw go do piekarnika nagrzanego do 180°C na 1 godzinę i 30 minut. Nie trzeba nic mieszać ani obracać.

SMACZNEGO!






źródło: przepis przekazywany z ręki do ręki...

62 komentarze:

  1. Ryż wygląda pysznie, ale udek nie lubię. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie taki soczysty i z ryżem mniam mniam lubię takie jedzonko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Często robię takiego kurczaka w ryżu, ale wcześniej ryż lekko obsmażam na patelni. Jest rewelacyjny!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest już w piekarniku i to drugi raz :) Na życzenie domowników.
    Naprawdę smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedyś jadłam coś podobnego coś pysznego ,muszę to zrobić .

    OdpowiedzUsuń
  6. z termoobiegiem czy bez???

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzisiaj robiłam na obiad. Wszystkim bardzo smakowało. Piekłam bez termoobiegu. Robiłam wcześniej tę potrawę, ale nie z ryżem, lecz z kaszą pęczakiem.
    Dziękuję za ciekawy przepis i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pęczakiem nigdy nie robiłam - może warto spróbować ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Często podaje to danie na imieniny,do tego koniecznie surówka z kapusty pekińskiej,pomidorami,ogórkiem i sosem Winegre włoskim z majonezem.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Często to robię szybkie i smaczne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziś zrobiłam pierwszy raz... pyyyyyyyyyyyychota;) Tylko odtłuściłam sos i wyszło rewelacyjne, będę robić takie pyszności;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też czasem nie daję masła. Wychodzi tak samo pyszne, bo z kurczaka wytapia się tłuszcz i właściwie nie potrzeba go więcej.

      Pozdrawiam!

      Usuń
  11. Zrobiłem dzisiaj obiad według Twojego przepisu jedyne co zmieniłem ze względu na to co miałem pod ręką to zamiast ketchupu dałem koncentrat pomidorowy, a nie dodałem papryki na słodko tylko na ostro, ponieważ tak woli moją żona. Wyszło rewelacyjnie mięsko delikatne sos z ryżem rozpływał się z ustach. Żona była oczarowana i ja tym bardziej pękałem z dumy. Dziękuję za świetny przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że Wam smakowało ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  12. Ja też znam ten przepis. Troszkę różni się, ale nieznacznie. Pychota. Polecam. Mało pracy, a efekt świetny. Goście zastanawiają się skąd taki soczysty i przyprawiony ryż wychodzi. Efekt wow, a filozofia żadna. Ja ryżu nie podpiekam, ale w moim starym piekarniku udka się nie dopiekają, mimo termoobiegu, więc dla bezpieczeństwa wkładam pałki.

    OdpowiedzUsuń
  13. A czy naczynie musi być przykryte pokrywką podczas pieczenia ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, niczym nie przykrywamy.

      Pozdrawiam!

      Usuń
  14. Hej!
    Kurcze piekę to kurczę, ale nie wiem, czy mam wyjątkowo małe naczynie, czy wyjątkowo duże podudzia, czy podczs liczenia szklanek z wodą moje myśli pobłądziły, ale nie zmieścił mi się cały płyn! Dolewam więc w trakcie, a za 30 minut wyjmuję i sprawdzę co i jak:) i dam znać. Pamiętam, że moja mama piekła podobnie na ryżu wątróbkę i było to pyszne.
    Pzdr., Karolina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właściwie to każde z Twoich przypuszczeń może być trafne ;) Mam nadzieję, że mimo tej przeszkody, która Ci się przytrafiła, to danie wyjdzie takie jak trzeba ;)
      O wątróbce nie słyszałam, ale brzmi pysznie ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  15. Mam pytanie... ryż ma byc biały, czy brązowy?? czy to bez znaczenia, jakiego użyję??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biały. Z doświadczenia przy robieniu innych zapiekanek ryżowych wiem, że brązowy potrzebuje więcej czasu na zmięknięcie.

      Pozdrawiam!

      Usuń
  16. Dziękuję za kolejny świetny przepis!:) robiłam dziś i muszę przyznac, że naprawdę PYCHA! :) do tego zrobiłam sałatkę z kapusty pekińskiej, pora i marchewki, ze śmietaną i wyszło obiadowe cudeńko! mmm... :) Pozdrawiam, Sylwia N.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwio, cieszę się, że kolejny przepis przetestowany i polubiony ;)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  17. czesc włąsnie wstawiłem do piekarnika, jedyne co zmieniłem to zobiłem wszystko na pół gdyz robi to dla 2 osob i zamiast udek wziołem piersi pokrojone w paski. wyglada narazie jak na zdjeciach , wyjme po godzinie zeby zobaczyc co jest.
    pzdr przepis fajny bo szybki i prosty i akurat wszystko miałem w lodówce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymam kciuki, żeby smakowało ;) I polecam kiedyś spróbować z udkami ;)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  18. Ja dodałam trochę carry i jest wyśmienity- polecam wyszedł pysznie i szybko - obiad bajkowy !!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właściwie to można trochę poszaleć z przyprawami, będzie niby to samo, ale za każdym razem o innym smaku ;)

      Usuń
  19. kurczak super polecilam znajomym i tez zachwalaja :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wypróbowałam przepis, wyszło naprawdę bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń
  21. Odpowiedzi
    1. Soli nie ma w przepisie. Przyprawa do kurczaka i Vegeta ją zawierają, więc dodawanie jej jest zbędne.

      Pozdrawiam!

      Usuń
  22. Czy ryż ma wyjść taki baaardzo miękki? Wręcz rozgotowany? Bo taki mi wyszedł ;] osobiście nie przepadam za takim, w smaku bylo dobre, udka też ok, może dałam zły ryż? Piekłam tyle czasu ile napisałaś w przepisie. Zdecydowanie chyba mam większy talent do wypieków ;]
    Pozdrawiam!
    Sabina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ryż nie powinien wyjść rozgotowany. Nie będzie on raczej sypki, bo jest w "sosie", ale rozgotowanym bym go nie nazwała. Możliwe, ze Twój piekarnik jakoś mocniej przypieka (więc ryż zrobił się szybciej) albo użyłaś jakiegoś ryżu, który szybko mięknie. Następnym razem po prostu skróć czas pieczenia.

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  23. Witam czy ryż może być z taki w torebkach ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, może być - tylko pamiętaj o wysypaniu z torebek ;)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  24. czy dobrym pomysłem pod koniec pieczenia jest posypanie wszystkiego serem ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście posypać można, ale wydaje mi się to zbędne, bo poza dodatkowymi kaloriami walorów smakowych raczej nie przybędzie.

      Pozdrawiam!

      Usuń
  25. właśnie robie, kiedyś tez cos takiego robiłam i było pyszne, oprócz tego co w przepisie dodaje jeszcze marchewkę i paprykę na górę. POzdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z warzywkami też na pewno smaczne. Ja robię jutro na obiad - może też dodam ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  26. Wlasnie wstawilam to danie do piekarnika ;) Ciekawe jaki bedzie efekt ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Ryz mi sie 'rozgotowal',mimo tego,ze w piekarniku danie trzymalam tylko 1 godzine. Moze to wina tego,ze piekarnik stary-nie wiem. I kwasny strasznie wyszedl.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekarnik swoją drogą, ale może to też być sprawa ryżu. A przyczyną kwaśnego smaku musi być ketchup. Mi nigdy ryż nie wyszedł ani rozgotowany ani kwaśny. Przykro mi, że Tobie nie wyszło, bo naprawdę jest to bardzo smaczne danie :(

      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Sprobuje jeszcze kiedys na pewno! ;) Teraz zrzucam wine na nieodpowiedni ryz i zbyt kwasny ketchup hihi. Pozdrawiam! Na pewno jeszcze tu zajrze. Angelika

      Usuń
    3. Polecam skorzystać z innych przepisów na stronie - wszystkie nie powinny zawieść ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  28. Właśnie wyjęłam z piekarnika, zmieniłam troszkę wersje bo wydawało mi się że będzie za mało pikantne. Jeśli lubi ktoś dobrze pikantne to zalecam dać 1/2 łyżeczki pieprzu i 1/2 łyżeczki papryki chili, do tego dodałam suchą papryczkę chili do zalewy. Udka natarłam przyprawą do kurczaka węgierską, jest ona ostra. Piekłam 1,5h ale ostatnie 15 min bez przykrycia by się ładnie skórka podpiekła. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście w oryginale nie jest to pikantne danie. Jeśli ktoś lubi pikantne, to dobrze jest doprawic do swojego smaku.

      Usuń
  29. Zrobione, zjedzone, a rodzina zachwycona! Szybkie danie i przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo ;) I dziękuję za komentarz ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  30. Robilam juz kilka razy I za kazdym razem smakuje bosko; goscie rowniez zachwyceni:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :) Cieszę się, że smakuje :)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  31. Rewelacyjny przepis! Wczoraj robiła, pycha!!

    OdpowiedzUsuń
  32. właśnie zrobiłam, obiad przepyszny :) :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Cieszę się ;)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  34. super wyglonda i napewno jest super,ja na taky zposub robie gulasz,jutro jademy do biedronky,to kupie potrzebne rzeczy i w sobote bendie na obiad ze suruwkom,napewno bendie pycha bardzo pozdrawiam martyna z czech mieszkam 6 km od zawidowa

    OdpowiedzUsuń
  35. Połączenie kurczaka z ryżem jest po prostu wyborne. Świetny przepis na niedzielny obiad. Na pewno rodzina będzie zadowolona. :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Czy skórka kurczaka jest chrupiąca?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z powodu dużej wilgoci od płynu, skórka raczej nie wychodzi chrupiąca. Mimo wszystko kurczak jest smaczny.

      Pozdrawiam!

      Usuń
  37. jakie naczynie pomieści tyle płynu i ryżu? robiłam i musiałam podlewać ryż tym płynem bo na raz by sie nie zmieściło ( formę miałam sporą - przynajmniej tak sądziłam ;) ) ps danie jest suuuper!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście naczynie musi być spore. Ja czasem dzielę danie na dwie części i piekę w dwóch naczyniach (np kiedy udka są większe, wtedy mieści się mniej płynu).
      Cieszę się, że smakowało ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)