wtorek, 9 października 2012

Zapiekana Ryba w Sosie Koperkowym

Klasyk, czyli ryba w sosie koperkowo-śmietanowym, którą mój Mąż bardzo lubi. Gdyby nie to, że ja nie lubię jeść ciągle tego samego, to pewnie robiłabym ją co najmniej raz w tygodniu.
Czas przygotowań jest bardzo krótki, więc jest to danie na szybki obiad.


Zapiekana Ryba w Sosie Koperkowym

Składniki:

  • 450 g filetów rybnych (bez skóry i ości); u mnie dorsz
  • 400 ml śmietany 18%
  • 25 g koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki białego wina
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • pieprz (w oryginalnym przepisie pieprz cytrynowy)
  • sól

Rybę posyp z obu stron solą i pieprzem. Ułóż w naczyniu żaroodpornym.
W miseczce wymieszaj śmietanę, białe wino, przeciśnięty czosnek i sok z cytryny, a następnie dodaj posiekany koperek i kurkumę.

Tak przygotowaną mieszanką zalej rybę w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 30 minut lub do czasu aż ryba nie będzie surowa.

SMACZNEGO!





47 komentarzy:

  1. Mam w piekarniku! Bardzo jestem ciekawa smaku.

    OdpowiedzUsuń
  2. I już zjedzone! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. A myslisz ze smietane mozna zastapic jogurtem naturalnym? Jakos mam opory do jedzenia smietany.
    Prosimy o wiecej przepisow wegetarianskich :) super blog,wlasnie go odkrylam.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam, że sama też myślałam nad zastąpieniem śmietany jogurtem, ale obawiam się, że sos mógłby się zważyć, więc chyba nie warto ryzykować.
      Cieszę się, że blog się podoba ;) Zapewne jeszcze nie jeden wegetariański przepis się na nim znajdzie ;)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  4. Witam Wczoraj na odiad zrobilam to danie. Bardzo smaczne, niczego nie brakowalo. Tylko ze moj filet(!) z dorsza mial troche osci i niewygodnie sie jadło. Tazke ja tez polecam ryby bez osci Nadia(anominowa bo nie mam konta )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie z filetami to nigdy nie wiadomo - zawsze lepiej sprawdzić przed ich przygotowaniem czy nie mają ości i ewentualnie je powyciągać, bo takie niespodzianki podczas jedzenia nie są miłe.
      Już nie jesteś taka anonimowa Nadio ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  5. a czym zastąpić wino? bo bym chciała aby dziecko to jadło
    Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie musisz go na nic zamieniać, bo alkohol podczas pieczenia wyparuje i nie będzie w sosie ani zapachu, a już tym bardziej procentów. Jednak jeśli naprawdę nie chcesz dodawać wina, to po prostu je pomiń i nie dawaj nic zamiast niego.

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  6. Inspirowałam się tym przepisem i dzięki temu dziś na obiadek była pyszna rybka :) dziękuje i przepis zapisuje ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że obiadek smakował ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Dziś zrobiłam, pychotka :) Dziękuje za przepis, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz ;) Super, że smakowało ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Chyba jestem pierwszy mezczyzna tu :) zrobilem rodzinie i pychotka. thx :) Daniel

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście mężczyźni bywają tu nielicznie ;) Cieszy mnie, że jest coraz więcej gotujących mężczyzn ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  9. zaraz, a co z czosnkiem? Dawać czy nie dawac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dawać ;) Już dopisałam - musiałam zapomnieć jak pisałam. Dzięki za uwagę ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  10. danie rewelacyjne jak najbardziej polecam!! :) będę korzystała z innych przepisów.

    OdpowiedzUsuń
  11. Hej :)
    Wczoraj robiłam na obiad. Niestety spotkała mnie przykra niespodzianka. Na wierzch ryby był ładny kożuch ze śmietany, jednak ogólnie sama ryba "pływała" w wodzie, przez co danie straciło bardzo na swoim smaku :( Czy może byc to spowodowane tym, że użyłam śmietany 12% ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj!
      Szkoda, że spotkała Cię taka niespodzianka :/ Wiesz, wydaje mi się, że śmietana nie była jej powodem-chyba, że była nieświeża. Jakiej ryby używałaś? Mrożonej? Bo jeśli była zamrożona, to na 100% woda pochodzi właśnie z niej.

      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Używałam filetu z dorsza i tak była ona wcześniej zamrożona, jednak rozmroziłam ją przed pieczeniem. Jednak ten powód wydaje mi się jak najbardziej trafiony :) Następnym razem użyje świeżego filetu.

      Usuń
    3. Pozostaje mi trzymać kciuki, żeby następnym razem się udało ;)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  12. a jakiej smietany uzylas? kwasnej w kubeczku czy slodkiej z kartonika?

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmietana 18 z kubeczka do zup i sosów.

      Pozdrawiam!

      Usuń
  13. Wczoraj zrobiłam na obiadek, i nawet moja wymagająca teściowa mnie pochwaliła ;)tak więc przepis pierwsza klasa :) Dzięki Twojej stronie moja nauka gotowania nie stanie w miejscu i mam już kilka przepisów na oku do wykonania. Karolla :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymam kciuki, żeby nauka szła sprawnie i smakowicie ;)
      Na pewno pokażesz swojej "wymagającej teściowej", że stać Cię na jeszcze więcej ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  14. Właśnie skończyłam konsumować i muszę powiedzieć, że jestem w 7 niebie ;)
    Bardzo się cieszę, że trafiłam na ten przepis.
    Troszkę przedobrzyłam z pieprzem cytrynowym, ale mimo to, rybka jest wyśmienita, choć znalazłam w dorszyku kilka ostek mimo, że wcześniej go "obejrzałam".
    Pogoda dziś okropna więc idę piec jakieś ciacho :)
    Pozdrawiam
    Natka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że rybka smakowała ;)

      Pozdrawiam serdecznie ;)

      Usuń
  15. chcialam zrobić, opis wygląda pysznie ale zdjecie już nie :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cóż mogę poradzić? Potrawa jest smaczna, ale niestety nie jest fotogeniczna. Może profesjonalny fotograf by sobie z tym jakoś poradził - ja niestety nim nie jestem.

      Pozdrawiam!

      Usuń
  16. Rybka w piekarniku... :) Ania

    OdpowiedzUsuń
  17. kurczę mi też śmietana się zważyła :( ryba nie była mrożona ale świeża. wszystko pływało w wodzie na górze kożuch.

    OdpowiedzUsuń
  18. Przykro mi :(
    Tak się zastanawiam i myślę, że może powód niepowodzeń tkwi jednak w śmietanie... Ja używam takiej bez żadnych dodatków. Na rynku jest sporo śmietan ze stabilizatorami, Wiele z nich zawiera modyfikowaną skrobię kukurydzianą, mączkę chleba świętojańskiego, gumę guar, pektynę, żelatynę wieprzową. Niektóre śmietany zawierają wszystkie z tych składników. Wydaje mi się, że taka śmietana może zachowywać się inaczej niż "czysta" bez żadnych dodatków i dlatego niektórym sos w tym przepisie się warzy.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście że to wina śmietany, ponieważ właśnie zrobiłam z mrożonego filetu i to nie ma nic do rzeczy czy świeży czy z zamrażalnika ;)

      Usuń
  19. Witam. Mam ochotę zrobić rybkę Twojego przepisu i trochę obawiam się że jako mam dorsza mrożonego rownież mi puści wodę i tak sobie pomyslalam ze jak sie rozmrozi to moze zanim ja zapieke na chwilkę bym ja wrzuciła na patelnie. Co o tym myślisz :)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbować zawsze można ;) Poleciłabym Ci odcisnąć rozmrożoną rybę ręcznikiem papierowym.
      Jak pisałam w jednym z powyższych komentarzy. Wydaje mi się, że problem z rozwarstwianiem sosu jest uzależniony od śmietany. Radzę użyć prawdziwej, bez niepotrzebnych dodatków.

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  20. Hej, zamierzam dziś zrobić rybkę, kupiłam pstraga lososiowego (swieży nie mrozony filet) Mam dwa pilne pytania:
    1. Jako ze filet jest ze skórką, to czy musze ją sciągnąc, czy może być ze skórą??
    2. Jaką konkretnie Pani dodaje śmietane????? Ja kupiłam Piatnice 18% ale czytając niekótóre komentarze, obawiam się czy się nie zwazy. Prosże napisac jaką Pani dodaje. W sumie trochę sie zdziwiłam ze ma to być smietana 18% a nie 30%, bo z reguły taka dodaje się do sosów;) Prosze o jak najszybsza odpowiedz.

    OdpowiedzUsuń
  21. Zrobiłam, wyszło bradzo dobre :) Filet bez skórki, śmietana 18% z odrobiną mleka. Dolałabym nawet więcej mleka, bo mój sos nie był płynny :)

    OdpowiedzUsuń
  22. rybka wyszła mi pływająca z kożuszkiem niestety, ale udało mi się ją uratować :)
    wyjęłam rybkę, przelałam "sos" do rondelka, zagęściłam mąką i dodałam jeszcze przypraw do smaku, wyszło pycha :)
    to raczej nie wina śmietany, bo specjalnie dodałam taką bez żadnych dodatków, tylko śmietanka i bakterie

    OdpowiedzUsuń
  23. Ja do takiego przepisu dodaje jeszcze świeży tymianek pod rybkę polecam Marcin

    OdpowiedzUsuń
  24. Super, przepis na dzisiejszy obiad! Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  25. Jaka śmietana? Słodka czy kwaśna, bo mi się serek zrobił😕

    OdpowiedzUsuń
  26. Pyszności...to już kolejny raz. Dziękuję. Bogda

    OdpowiedzUsuń
  27. Ciekawe co mi wyjdzie, ryba juz przygotowana, piekarnik się grzeje. Dam znać po obiedzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)