czwartek, 11 października 2012

Bezy

Najprostsze bezy, bez żadnych dodatków smakowych.
Często nie wiadomo co zrobić z białkami, które pozostają nam z wypieków i potraw, gdzie użyliśmy tylko żółtek, a bezy to najprostsza i szybka droga do ich wykorzystania.
Ja lubię takie jeszcze mokre w środku, a mój Mąż takie, które są całkowicie suche.


Bezy
Składniki:

  • 2 białka
  • 125 g drobnego cukru
  • szczypta soli

Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do sztywno ubitych białek cały czas ubijając dodawaj stopniowo cukier. Ubijaj aż grudki cukru nie będą wyczuwalne, a masa będzie zwarta i ciągnąca

Przełóż do rękawa cukierniczego, najlepiej z ozdobną końcówką wtedy bezy będą miały ładniejszy kształt. (Jeśli nie masz rękawa ani szprycy, możesz wykładać masę małymi porcjami przy pomocy dwóch łyżeczek).
Wyciskaj małe porcje na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Bezy trochę urosną, więc zachowaj odstępy. Piecz w 150°C przez około 30 minut, jeśli chcesz, żeby były chrupiące z wierzchu i mokre, ciągnące w środku lub około 45 minut, jeśli wolisz całkowicie suche bezy.

SMACZNEGO!







źródło: przepis własny

22 komentarze:

  1. Ale piękne, szkoda że mi nie wychodzą bezy. Gratuluję.

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie wyrzeźbione i lśniące
    polecam usunięcie weryfikacji obrazkowej...

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie widziałam tak ładnych bezików :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam bezy.. :)) a te wyglądają cudownie.

    OdpowiedzUsuń
  5. a ile około bez wychodzi???
    Bo ja mam zamiar robić z 4 jaj i 250 g. cukru.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście wszystko zleży od ich wielkości, ale mi wyszło około 30 sztuk.

      Pozdrawiam Serdecznie!

      Usuń
    2. Czy trzeba wstawiać do nagrzanego piekarnika???
      Również pozdrawiam :)

      Usuń
    3. Tak, oczywiście do nagrzanego ;)

      Usuń
  6. Aha, a trzeba wstawiać do nagrzanego piekarnika??? Bo nie ma napisane?
    -Ola

    OdpowiedzUsuń
  7. Dobrze, że powiedziałaś NIKOL :) Ja piekę ok. godziny i mam ciągnące. Ty robisz z termoobiegiem???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aha, spoko. Teraz już dokładnie wszystko wiem i znowu zabieram się do roboty, bo wyszły mi PYSZNE. Chyba dodam jeszcze trochę migdałów :D

      Usuń
    2. Ja robię bez termoobiegu, bo z wychodzą BEZNADZIEJNE!!! :P

      Usuń
    3. To chyba zależy od piekarnika, bo moje z termoobiegiem na pewno nie wyszły beznadziejne :)

      Usuń
  8. No i znowu robię ^_^ Mój kolega jest synem cukierników i przyniósł mi rękawy, więc będą ładne. Ja też robię BEZ termoobiegu
    -Madzia

    OdpowiedzUsuń
  9. Bezy w zasadzie SUSZY SIĘ w wysokiej temperaturze a nie piecze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że nie ma się co czepiać szczegółów... nazwa nie zmienia nic w wykonaniu tego przepisu, a kto powinien ten rozumie o co w nim chodzi.

      Pozdrawiam!

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)