wtorek, 10 lipca 2012

Ciasto Drożdżowe z Malinami, Kruszonką i Lukrem

Ciasto te zrobiłam chwilę po tym, jak znalazłam na nie przepis. Nie żałuję, bo wyszło bardzo smaczne. Kwaskowate od malin i słodkie od lukru. Ze szczerością muszę stwierdzić, że to najlepsze ciasto drożdżowe jakie robiłam do tej pory.
Maliny można oczywiście zastąpić innymi owocami, świeżymi lub mrożonymi, a nawet dżemem. Mieszanka dżemu i owoców też pewnie byłaby smaczną wersją. Już na samą myśl nie mogę się doczekać, kiedy upiekę je kolejny raz ;)

Ciasto Drożdżowe z Malinami, Kruszonką i Lukrem


Składniki:
  • 500 g mąki; plus około 100 g do podsypania
  • 50 g drożdży (dałam saszetkę suszonych drożdży - 7 g)
  • 1 jajko
  • 6 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 230 ml mleka
  • 2 - 3 łyżki wody
  • 3 łyżki roztopionego masła
Dodatkowo:
  • 360 g malin świeżych lub mrożonych (dałam mrożone)
Kruszonka:
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki masła lub margaryny; rozpuszczonej
Lukier:
  • 90 g cukru pudru
  • odrobina gorącej wody
  • kilka kropli aromatu śmietankowego (ja dałam rumowy, może być też sok z cytryny)


W misce rozetrzyj świeże drożdże z 3 łyżkami cukru, dodaj ciepłe mleko, 3 łyżki mąki i dokładnie wymieszaj (jeśli używasz suchych drożdży, wymieszaj je z mlekiem do rozpuszczenia, dodaj cukier i mąkę). Odstaw do wyrośnięcia na około 10 minut.
Do wyrośniętych drożdży wsyp mąkę (500 g), lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, resztę cukru, wymieszaj i zagnieć na blacie podsypując mąką. Zagniecione, gładkie ciasto, włóż z powrotem do miski i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 2 godz).

 Kiedy ciasto wyrośnie, zagnieć je ponownie, rozwałkuj i włóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam blaszki 40 x 25 cm). Na wierzchu ułóż maliny.

 Przygotuj kruszonkę. Wymieszaj mąkę z cukrem pudrem, dodaj rozpuszczone masło i rozetrzyj wszystko między palcami. Posyp wierzch ciasta i pozostaw je na 15 minut do wyrośnięcia.

 Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 50 - 60 minut.

Kiedy ciasto przestygnie, przygotuj lukier. Cukier puder wymieszaj z olejkiem i odrobiną wody. Jeśli wyjdzie za gęsty, dolej wody, a jeśli za rzadki, dosyp cukru pudru. Lukier powinien mieć gęstą i jednocześnie płynną konsystencję. Polej ciasto, ale pamiętaj, żeby nie było zbyt ciepłe, bo cały lukier spłynie na boki.

SMACZNEGO!





23 komentarze:

  1. najlepsze na świecie!
    ach, pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm, hmm, hmm, ale piękne! Rozmarzyłam się, mam jakiś sentyment do drożdżowego i to z malinami... Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Boskie ciasto i obłędne smaki!! :) Przepiękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajne zdjecia, ale po co ich az tyle:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nikogo nie zmuszam do ich oglądania ;)

      Usuń
    2. jak dla mnie ilość zdjęć w sam raz :) ja się dopiero uczę, więc każde zdjęcie to wskazówka :)

      Usuń
  5. pycha, juz zapisuje i bd robic :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dodałam 2 jajka zamiast jednego a tak wszystko jak z przepisu i wyszło pyszne :)
    Fajnie, że jest dużo zdjęć :)
    Mam tylko pytanie dotyczące malin mrożonych... Rozmrażałaś je wcześniej czy prosto z zamrażalnika nakładałaś? Ja trochę rozmroziłam, ale nie do końca i w niektórych miejscach gdzie dałam bardzo dużo malin, ciasto nie urosło tak bardzo jak tam gdzie ich było mało. Zastanawiam się czy gdyby maliny były całkiem rozmrożone to byłoby inaczej z tym ciastem czy po prostu przytłoczyła je ilość owoców :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze lekko rozmrażam maliny, żeby nie były twarde jak kamień, ale nie za bardzo - jak je nakładam na ciasto, to jeszcze przemarzają mi palce, więc są dość lodowate. Myślę, że mogłaś przesadzić z ilością owoców ;) Trzeba je rozłożyć równomiernie cienką warstwą, czyli tak, żeby owoce nie leżały na sobie a obok siebie.
      Robiłam te ciasto już wiele razy i zawsze wyrasta pięknie ;) Mam nadzieję, że Tobie następnym razem też wyjdzie idealne ;)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  7. Dzięki za wskazówki :)
    Następnym razem zrobię tak jak mówisz...
    A ciasta już nie ma, zniknęło błyskawicznie zjedzone przez domowników - smakowało bardzo! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis - super :) moje pierwsze ciasto bez zakalca :) zrobiłam z czereśniami ze słoika :) pysznie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mi nie wyrosło to pierwsze why?

      Usuń
    2. Nie do końca wiem o co pytasz. Chodzi o to, że zaczyn nie wyrósł czy ogólnie ciasto Ci nie wyrosło?

      Usuń
  9. zrobiłam :) moje pierwsze ciasto bez zakalca :) przepis super! wybrałam czereśnie ze słoika i też wyszło dobrze - nie za słodkie, nie za suche :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak takie ciasto można robić z różnymi owocami. Zawsze wychodzi pyszne ;) Cieszę się, że Ci się udało, i że smakowało ;)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  10. WYSZŁO MI, WYSZŁO! zrobiłam z dżemem i malinami; i dzięki za pomysł na kruszonkę - bo jak patrzyłam jak się ją robi to było że z zimnego masła i do lodówki trzeba dać, a tutaj super prosto i szybko - właśnie teraz mój synek wyskubuje kruszonkę z placka! Bedę tu zaglądać bo blog fajny, przepisy w przyjemny sposób opisane i zdjęcia! jak co zrobić po kolei a to dla takiej ,,wprawnej" kucharki jak ja wprost bezcenne ;-), pozdrawiam, irena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło czytać takie słowa ;) Mam nadzieję, że z innych przepisów również będziesz zadowolona.

      Pozdrawiam!

      Usuń
  11. witaj:) super blog!! mam pytanie:) niezbyt rozumiem pierwsza czesc... jesli mam suche drozdze to mam je rozpuscic z mlekiem i dodac make? cale 500g? i co z reszta skladnikow?? kiedy je dodac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi o 3 łyżki cukru i 3 łyżki mąki, tak samo jak przy świeżych drożdżach :)
      Różnica jest tylko taka, że suszone drożdże trzeba najpierw rozpuścić w mleku.
      Odstaw do wyrośnięcia i postępuj dalej jak podane jest w przepisie.

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  12. Witaj:) Zrobilam i po raz pierwszy ciasto drozdzowe mi wyszlo!!! Przepis jest CUDOWNY!!! Jakby w sam raz dla mnie!:))) Zrobilam w niedzielę i dzis muszę zrobić po raz kolejny, poniewaz moj drugiej połowce tak zasmakowalo ze sie domaga kolejnego:):) Mam tylko jedno pytanko , gdy robilam ten pierwszy raz boki i spod byly bardzo przypieczone a co za tym idzie twarde... czy moze moj piekarnik jest za mocny? pieklam caly czas na 180 stopniach ale i tak sie mocno przypiekl... dodam iz ciacho bylo pieczone na termoobiegu, z góry dzieki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam! We wszystkich przepisach czas pieczenia trzeba dopasowywać do własnego piekarnika, bo niestety każdy piecze inaczej. Ja od kilku tygodni mam nowy piekarnik i te ciasto piekłam krócej niż jest podane przepisie. Najlepiej podczas pieczenia zerkaj do piekarnika i kiedy będzie zarumienione, to je wyjmij. Ja w nowym piekarniku piekłam około 40 minut.
      Cieszę się, że smakuje - my z Mężem też je uwielbiamy ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)