piątek, 14 grudnia 2012

Pierniczki Świąteczne

Uwielbiam te pierniczki ;) Pierwszy raz piekłam je na zeszłoroczne Święta.
Trzeba je piec kilkanaście dni przed Świętami, a nawet wcześniej, ponieważ potrzebują czasu na to żeby zmiękły. Po upieczeniu są miękkie (wtedy zawsze pochłaniam kilka), potem twardnieją, więc trzeba schować je do szczelnego pojemnika i dać im czas (przyznam, że podjadamy z mężem nawet takie twarde :)). Można je ozdobić lukrem, chociaż nie trzeba. Jednak, żeby Święta były bardziej kolorowe, jest to jak najbardziej wskazane. Takie kolorowe są świetnym prezentem dla najbliższych.
Jak długo mogą leżakować po upieczeniu? Bardzo długo. Rok temu ostatniego świątecznego pierniczka zjadłam chyba jakieś 2, a może nawet 3 miesiące po Świętach ;) Oczywiście takie lukrowane lepiej zjeść wcześniej.
Nigdy nie miałam talentu plastycznego, więc Wasze pierniczki mogą wyglądać o wiele lepiej ;)


Pierniczki Świąteczne

Składniki:

  • 250 g cukru pudru
  • 250 g miodu
  • 80 g masła
  • 3 jajka
  • 650 - 800 g mąki
  • 1 łyżka sody
  • 2 łyżki kakao
  • 2 czubate łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 1,5 łyżeczki Mixed Spice (to angielska mieszanka cynamonu, gałki muszkatołowej i ziela angielskiego)
  • 1/2 łyżeczki Allspice (mielonego ziela angielskiego)
  • *wszystkie przyprawy można zastąpić przyprawą do piernika
  • dodatkowo: Lukier do Zdobienia


Do miski wsyp cukier puder, dodaj miód, masło i jajka. Wymieszaj i rozpuść wszystko w kąpieli wodnej (ustawiając miskę na garnku z gotującą wodą), nie podgrzewaj jednak zbyt mocno ponieważ jajka mogą się wtedy ściąć. Kiedy masło się rozpuści i otrzymasz jednolitą konsystencję, zdejmij miskę z garnka i odstaw.

W drugiej misce wymieszaj 650 g mąki, sodę, kakao i wszystkie przyprawy. Następnie wlej ciepłą mieszankę miodową i zagnieć ciasto. Jeśli trzeba podsypuj więcej mąki, tak, żeby ciasto miało dość zwartą konsystencję, ale nie może być twarde (u mnie było to dodatkowe 150 g).

Gotowe ciasto owiń szczelnie folią i schowaj do lodówki na ok 24 godziny (nie dłużej).

Następnego dnia odcinaj po kawałku ciasta i wałkuj na grubość 2-3 mm (w razie potrzeby podsyp mąką). Foremką wykrawaj ciasteczka.

Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 160 – 180°C przez 10-12 minut (temperatura i czas pieczenia zależy od piekarnika).

Następnie posmaruj jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Piecz jeszcze 2 minuty.
Po upieczeniu pozostaw jeszcze chwilę na blaszce, ponieważ ciasteczka lepiej odchodzą od papieru po około 3 minutach. Studź na kratce.

Gotowe ciasteczka możesz przyozdobić tym Lukrem do Zdobienia

SMACZNEGO!
















źródło: ze zmianami Przepis na piernikowe ciasto

34 komentarze:

  1. śliczne! a jeśli mogę spytać, gdzie można dostać takie piękne celofanowe woreczki w śnieżynki? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupowałam je rok temu na Angielskim eBay'u :)

      Usuń
  2. Cudne piernikowe ludki, a woreczki też urocze:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mnie się najbardziej podoba ten w zielonej pidżamce i czapeczce w kolorowe groszki. Boski.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można wiedzieć na ile blach starczy mniej wiecej to ciasto prosze o szybka odpowiedz jesli mozna :) są cudne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm... to zależy jaka blacha ;) Ale jeśli to pomoże, to mi wyszło około 60 pierniczków :)

      Pozdrawiam Serdecznie!

      Usuń
  5. czy można wiedzieć ile dni potrzebuja aby zmiękły i czy wystarczy tydzień ? przepiekne sa ale nie chce aby na swieta byly twarde :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tydzień to chyba będzie zbyt krótko. Jedyne co można jeszcze zrobić to piec je najkrócej jak się da. Im dłużej się piecze tym dłużej miękną.

      Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Czy można się spytać czy jak się doda przyprawe do piernika to trzeba dodawać jeszcze cynamon? Byłabym wdzieczna za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie trzeba. Tak jak napisałam w przepisie - wszystkie te przyprawy można zastąpić przyprawą do piernika. Chyba, że ktoś bardzo lubi cynamon to nie zaszkodzi dodać jeszcze troszkę ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  7. czy są bardzo słodkie ?? z dodaniem do lukru barwnika + jakiejkolwiek posypki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Same pierniczki nie są zbyt słodkie. Z lukrem (który jest praktycznie z samego cukru), robią się dosyć słodkie, jednak nie na tyle, żeby były niejadalne. Barwnik nie nadaje słodyczy, natomiast posypki zazwyczaj robione są z cukru, więc z nimi ciasteczka są trochę słodsze.
      Mam nadzieję, że pomogłam ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Słodziaki. Z wielką chęcią bym sobie zjadła jednego :)

    OdpowiedzUsuń
  9. A prosze mi powiedziec jak Pani nakładala lukier? Za pomocą rękawa czy ma Pani inny sposób?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lukier na brzegi ciasteczek nakładam rękawem (rożek odcinam tylko odrobinę, żeby dziurka była mała). Natomiast wypełniam lukrem lekko rozcieńczonym wodą, za pomocą malutkiego pędzelka. Do robienia kropek używałam wykałaczki.

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  10. Proszę mi powiezieć czy ciasto koniecznie musi stać 24godziny w lodówce?
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ciasto musi leżakować, musi być dobrze schłodzone. Możesz spróbować potrzymać je trochę krócej, jeśli bardzo Ci się spieszy.

      Pozdrawiam!

      Usuń
  11. Dzień dobry!
    Ile pierniczków wychodzi z takiej porcji?
    Pozdrawiam,
    Sabina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy od tego jakiej wielkości foremka do wycinania. Tak jak już pisałam w jednym z poprzednich komentarzy, wyszło mi około 60 pierniczków.

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  12. Piękne są :) A mogę zapytać po ilu mniej więcej zaczynają mięknąć ?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ;)
      Myślę, że teraz to już ostatnia chwila na to żeby je zrobić przed Świętami. 2 tygodnie to minimum. Jeśli piecze się je właśnie tak dosyć późno, to poleciłabym polukrować je już tydzień przed Świętami, bo dzięki "wilgoci" z lukru zmiękną troszkę szybciej. Można też do pudełka z pierniczkami włożyć przekrojone jabłko - to też przyspieszy ich mięknięcie (oczywiście trzeba pilnować, żeby jabłko się nie zepsuło :)).

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  13. a jaka mąka była by najlepsza?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najzwyklejsza pszenna. Niestety nie podam konkretnej nazwy, bo mieszkam w Anglii i nie używam Polskiej mąki.

      Pozdrawiam!

      Usuń
  14. zamiast 24 godzin wystarczy 19?

    OdpowiedzUsuń
  15. czy może być 6 godzin

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 6 godzin to już trochę mało, ale spróbować można.

      Pozdrawiam!

      Usuń
  16. Najlepszy przepis na pierniczki jaki kiedykolwiek miałam, dziękuję za niego :) Pierniki są przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  17. Są naprawdę prze cudne !! Wyglądają smakowicie!!!!

    OdpowiedzUsuń
  18. Zgadzam się. To bardzo prosty przepis, dzięki któremu pierniki świąteczne nie dość, że są smaczne, to jeszcze są pięknie udekorowane! ;)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)