czwartek, 8 września 2011

Rozrywkowy Cynamonowiec

Zainteresował mnie ten cynamonowiec ze względu na jego dość nietypowy wygląd, ale kiedy go zrobiłam nie zachwycał mnie tylko jego wygibaśny kształt, ale i cudowny smak. Wprost nie można się mu oprzeć. Kiedy urwie się jeden kawałek zaraz odruchowo chce się rwać następny i następny. Rozrywkowy z niego chłopak jednym słowem ;) Za jednym razem zjedliśmy prawie całego - prawie, bo powstrzymałam Męża przed zjedzeniem ostatniego kawałka. On to w ogóle sam pochłonąłby tego cynamonowca w całości gdyby tylko dostał takie przyzwolenie ;)
Polecam, jest pyszny!
Przepis, który trochę zmieniłam znalazłam tutaj.



Rozrywkowy Cynamonowiec

Ciasto:
  • 250 g + 94 g + 4 łyżki mąki
  • 56 g cukru
  • saszetka drożdży suchych (7g)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 56 g niesolonego masła
  • 80 ml mleka (pełnego)
  • 60 ml wody
  • 2 duże jajka w temp. pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


Nadzienie:
  • 150g jasnego brązowego cukru
  • 50 g  białego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 40 g niesolonego masła


Jajka rozmąć i odstaw. W misce wymieszaj 250 g mąki, cukier, drożdże i sól.

W rondelku rozpuść masło w mleku. Zdejmij z ognia dodaj wodę. Odstaw do wystygnięcia.
Następnie dodaj wanilię i przelej miksturę do miski z suchymi składnikami. Wymieszaj. Dodaj jajka. Mieszaj łyżką do czasu aż wszystko się połączy.

Wsyp 94 g mąki i dobrze wymieszaj. Ciasto będzie klejące.

Umieść je w dużej wysmarowanej olejem misce. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godz lub do czasu aż podwoi objętość.

W czasie gdy ciasto wyrasta wymieszaj razem cukier, cynamon i gałkę muszkatołową. Odstaw. Blaszkę wysmaruj masłem i oprósz mąką.
Rozpuść masło (40 g).
Rozbij wyrośnięte ciasto i zagnieć z 4 łyżkami mąki. Przykryj i odstaw jeszcze na 5 minut.
Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na ok 30 x 51 cm. Pędzelkiem rozsmaruj masło na jego powierzchni i posyp cukrowo-cynamonową mieszanką.
Pokrój ciasto na 6 równych pasów.

Ułóż pasy jeden na drugim i pokrój na 6 równych części po raz kolejny - tak aby otrzymać kwadraty.

Umieść je w blaszce ustawiając wszystkie bokiem. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 - 45 minut.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut aż wierzch ciasta będzie złoto-brązowy. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 20-30 minut.

Obkrój boki nożem, wyjmij z blaszki i rwij ze smakiem ;)

42 komentarze:

  1. Ależ pyszne ciacho! Musiało zabójczo pachnieć w kuchni!:) Mmmm pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie. Z pewnością go upiekę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale ładnie pokazane, krok po kroku ; ) Marzy mi się takie ciastko, wygląda tak miło, aż chce się uśmiechnąć : )

    OdpowiedzUsuń
  4. już sama cynamonowa nazwa jest bardzo zachęcająca, a gdy się spojrzy na jego wygląd - to już ma sie wielką ochotę chocby najmniejszy kawałeczek skraśc.

    OdpowiedzUsuń
  5. też go ostatnio robiłam i muszę przyznać, że uzależnia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię go często..u mnie znika godzinę po wyjęciu z piekarnika:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale apetycznie wygląda!!!!!Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. ależ on musi pięknie pachnieć! od dawna juz mnie kusi, więc myślę, że więcej już się opierać nie będę i też go upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. oj znowu go widzę, strasznie mnie kusi ten cynamonowy odrywaniec, świetnie u ciebie wygląda, a wyobrażam sobie jak musi pachnąć

    OdpowiedzUsuń
  10. C U D O W N Y !!!!! Zapisuję. Fajnie pokazane jak go zrobić :-}

    OdpowiedzUsuń
  11. Moda przyszła... moda minęła na to ciacho, a ja nie upiekłam i zapomniałam o nim. Wielkie dzięki za przypomnienie, będziemy piec :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mnie jeszcze w "blogowym świecie" chyba nie było jak ta moda była, bo dopiero teraz natknęłam się na ten przepis. Bardzo się cieszę, że mimo iż moda przeminęła to udało mi się go upiec ;)
    Moda czasem zatacza koło także tym, którzy jeszcze nie robili tego cynamonowca polecam spróbować ;)
    Pozdrawiam!!! ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. luuu ale pysznie wyglada,jutro zrobie :) mozna dac margaryne zamiast masla?

    OdpowiedzUsuń
  14. Myślę, że tak - w tym przypadku jest to chyba bez różnicy ;) Życzę smacznego ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mm, prezentuje się naprawdę smakowicie. :) Cynamon kojarzy mi się z niczym innym, jak właśnie z jesienią...

    OdpowiedzUsuń
  16. Wszystkie wypieki chlebowe z cynamonem to strzał w dziesiątkę - dziwię się, że przy swojej miłości do cynamonu jeszcze nie zdążyłam upiec tego chlebka. Tak rozrywkowego ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Zrobiłam:) Moje nie wygląda tak pięknie, ale smakowało wybornie:)

    OdpowiedzUsuń
  18. @Aciri bardzo sie ciesze, ze smakowalo. Tez bym go sobie teraz zjadla, ale poki co to co innego rosnie w piekarniku ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Potwierdzam, dobre było. Ale nie moja zasługa. Syn się skusił.Zaskoczył mnie kulinarnie.

    OdpowiedzUsuń
  20. Dziś upiekłam to cudeńko... wyszedł wspaniały jak na załączonym przez Nikol obrazku i smakował znakomicie:)co prawda nie miałam ciemnego cukru, ale z białym również był kolorowy i bardzo smaczny. Polecam wypróbujcie warto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało i również polecam innym do wypróbowania ;)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  21. wygląda bosko!!!!

    OdpowiedzUsuń
  22. Juz mi slinka leci, tylko na widok, a do tego moge sobie wyobrazic jego zapach, biore sie do roboty!!1Dziekuje mile za wspaniale przepisy:-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak zapach jaki roznosi się podczas pieczenia - niezastąpiony. Życzę smacznego ;)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  23. Jak to pachnie!!! Obłędnie!!! Za parę minut wyciągam z piekarnika, mam nadzieję, że smakuje równie nieziemsko...

    OdpowiedzUsuń
  24. Ja już 4 raz piekłam to cudowne ciacho jest przepyszne nie można się od niego oderwać
    POLECAM wszystkim

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dziwię się, że już 4 razy piekłaś, bo naprawdę jest pyszny ;)
      Pozdrawiam i sama też muszę go upiec, bo już dawno nie jadłam ;)

      Usuń
  25. Arcydzieło! Jestem pod ogromnym wrażeniem Twoich przepisów. Myślę, że podpatrzę niejeden z nich. Pozdrawiam serdecznie. Renia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło ;) Mam nadzieję, że każdy przepis, z którego skorzystasz, poskutkuje smacznym efektem końcowym ;)

      Pozdrawiam Serdecznie!

      Usuń
  26. Dzisiaj piekę po raz drugi. Pyyyyyyyyyyyyyychota.

    OdpowiedzUsuń
  27. Pyszny, a przy tym wygląda fantastycznie - zachwycił wszystkich :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Witam ciasto wygląda pysznie mam pytanie o blaszkę chodzi mi o wymiary

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wymiary to około 21x10 cm.

      Pozdrawiam!

      Usuń
  29. Dziś upieklam to ciasto. Jest super. Najchetniej zjadłabym go na raz> gorąco polecam>

    OdpowiedzUsuń
  30. Upiekłam od razu podwójną porcję, jest pyszny ale syty. Najgorsze jest oczekiwanie aż zupełnie wystygnie.

    OdpowiedzUsuń
  31. Ciasto fenomenalne :) właśnie jestem podczas jego robienia. Miałam ogromny problem z przeniesieniem pasków jeden na drugi, stwierdziłam, że jednak się rozpadną i przekładałam po jednym kwadraciku. a zajęło mi to sporo czasu. Czy jest jakiś sposób na sprawne ich przekładanie?
    Pozdrawiam
    Rossi88

    OdpowiedzUsuń
  32. Upiekłam niedawno. Zdjęcia bardzo się przydały, bo jestem początkującym cukiernikiem :) Ślicznie wyrosło, wyglądało jak na zdjęciach... ale wyszło bardzo tłuste (czy tak powinno być?) i bardzo, bardzo słodkie. Zwykle pochłaniam na raz po kilka kawałków ciasta, ale tutaj już po jednym byłam całkowicie nasycona. A musiałam zjeść prawie całe sama ;) Na pewno powtórzę, bo już sam jego widok cieszy zmysły, ale raczej ograniczę ilość cukru i masła.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)