Lukier można pozostawić biały, ale żeby było bardziej kolorowo można dodać barwników
Lukier do Zdobienia
Składniki:
- 2 białka
- ok 350 g cukru pudru*
- dodatkowo: barwniki spożywcze w żelu
Białka wlej do miski, dodaj cukier puder i ucieraj (najlepiej ręcznie, a nie mikserem) do czasu aż powstanie biały, dość gęsty lukier, a cukier nie będzie wyczuwalny między palcami.
Podziel na mniejsze porcje. Dodaj do nich barwniki. Pamiętaj, aby każdy pojemnik szczelnie przykryć pokrywką lub folią, bo inaczej lukier wyschnie i nie będzie się już do niczego nadawał. Przechowuj w lodówce.
Jeśli chcesz rysować wzory, przełóż lukier do rękawa jednorazowego (foliowego lub zrobionego z papieru do pieczenia). Jeśli chcesz wypełnić wzór, dodaj do lukru kilka kropel wody i nakładaj pędzelkiem (koniecznie przeznaczonym tylko do tej czynności!).
*ilości cukru nie można dokładnie sprecyzować, ponieważ zależy to od wielkości białek - większe wchłoną więcej cukru, mniejsze mniej.
źródło: przepis własny
chciałabym kiedyś umieć tak ładnie dekorować pierniczki :)
OdpowiedzUsuńTeż bym chciała umieć dekorować - nigdy nie miałam talentu plastycznego, więc muszę się zadowolić tym co mi wyszło ;))
Usuńcudowne.. jakie piękne.
OdpowiedzUsuńChyba jesteś zbyt skromna Nikol... Pierniczki są śliczne.
OdpowiedzUsuńzastanawiam sie ile taki lukier wytrzyma na pierniczkach? tzn u mnie robi sie bardzo duzą ilość pierniczków i zawsze dekoruje je cukier puder + woda i z takim lukrem moga lezek ponad miesiac, zastanawiam sie czy to białko w tym lukrze sie nie zepsuje przez taki okres czasu??
OdpowiedzUsuńPierniczki najlepiej lukrować niedługo przed Świętami. Nie jestem pewna ile mogą one wtedy z nim poleżeć, ale osobiście nie trzymałabym ich dłużej niż 2 tygodnie.
UsuńPozdrawiam!
Witam ! Cukier jest konserwantem i lukier wytrzyma długo !
Usuńmam kilka zachowanych pierniczków z zeszłych świąt ,może nie są jadalne ale nadal piękne
OdpowiedzUsuń