czwartek, 13 grudnia 2012

Lukier do Zdobienia

Tym lukrem możesz ozdobić pierniczki lub inne ciasteczka. Jest gęsty, więc sprawdza się przy rysowaniu szczegółów i krawędzi na ciasteczkach. Do wypełniania wzorów potrzebny jest lukier bardziej lejący, dlatego należy go rozcieńczyć kilkoma kroplami wody.
Lukier można pozostawić biały, ale żeby było bardziej kolorowo można dodać barwników


Lukier do Zdobienia

Składniki:

  • 2 białka
  • ok 350 g cukru pudru*
  • dodatkowo: barwniki spożywcze w żelu

Białka wlej do miski, dodaj cukier puder i ucieraj (najlepiej ręcznie, a nie mikserem) do czasu aż powstanie biały, dość gęsty lukier, a cukier nie będzie wyczuwalny między palcami.


Podziel na mniejsze porcje. Dodaj do nich barwniki. Pamiętaj, aby każdy pojemnik szczelnie przykryć pokrywką lub folią, bo inaczej lukier wyschnie i nie będzie się już do niczego nadawał. Przechowuj w lodówce.

Jeśli chcesz rysować wzory, przełóż lukier do rękawa jednorazowego (foliowego lub zrobionego z papieru do pieczenia). Jeśli chcesz wypełnić wzór, dodaj do lukru kilka kropel wody i nakładaj pędzelkiem (koniecznie przeznaczonym tylko do tej czynności!).

*ilości cukru nie można dokładnie sprecyzować, ponieważ zależy to od wielkości białek - większe wchłoną więcej cukru, mniejsze mniej.

źródło: przepis własny

9 komentarzy:

  1. chciałabym kiedyś umieć tak ładnie dekorować pierniczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też bym chciała umieć dekorować - nigdy nie miałam talentu plastycznego, więc muszę się zadowolić tym co mi wyszło ;))

      Usuń
  2. Chyba jesteś zbyt skromna Nikol... Pierniczki są śliczne.

    OdpowiedzUsuń
  3. zastanawiam sie ile taki lukier wytrzyma na pierniczkach? tzn u mnie robi sie bardzo duzą ilość pierniczków i zawsze dekoruje je cukier puder + woda i z takim lukrem moga lezek ponad miesiac, zastanawiam sie czy to białko w tym lukrze sie nie zepsuje przez taki okres czasu??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierniczki najlepiej lukrować niedługo przed Świętami. Nie jestem pewna ile mogą one wtedy z nim poleżeć, ale osobiście nie trzymałabym ich dłużej niż 2 tygodnie.

      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Witam ! Cukier jest konserwantem i lukier wytrzyma długo !

      Usuń
  4. mam kilka zachowanych pierniczków z zeszłych świąt ,może nie są jadalne ale nadal piękne

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)