środa, 12 grudnia 2012

Kulebiak Rosyjski

Kulebiak, czyli wielki pieczony drożdżowy pieróg. Nadziany jest farszem, który w smaku przypomina bigos. Na pewno może zagościć na Świątecznym stole. Na naszym  w tym roku prawdopodobnie też zagości.



Kulebiak Rosyjski

Składniki:

  • 350 g kapusty włoskiej
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 110 g kiełbasy (u mnie myśliwska)
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki koncentratu
  • kminek mielony, papryka słodka, sól, pieprz; do smaku
  • 20 g świeżych drożdży
  • 155 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 385 g mąki pszennej (strong white)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • dodatkowo: jajko do posmarowania wierzchu



Poszatkowaną kapustę uduś na głębokiej patelni, podlewaj wodą i mieszaj od czasu do czasu. Na drugiej patelni zeszklij na oleju poszatkowaną cebulę.

Podsmaż też pokrojoną w kostkę kiełbasę (na patelni po cebuli).

Do uduszonej kapusty dodaj zeszkloną cebulę i kiełbasę.

Następnie dodaj jajka pokrojone w kostkę. Wymieszaj z koncentratem i przyprawami. Odstaw.

Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem, cukrem i łyżeczką mąki. Odstaw do wyrośnięcia. W misce wymieszaj mąkę z solą, dodaj jajko, rozpuszczone masło, wyrośnięte drożdże i zagnieć gładkie ciasto.

Włóż z powrotem do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po wyrośnięciu, zagnieć ciasto ponownie.

Rozwałkuj na okrąg, wyłóż farsz na jednej połowie (zostawiając wolne brzegi), złóż na pół jak pieroga i zlep brzegi (jeśli nie chcą się lepić, to posmaruj je odrobiną wody).

Gotowego pieroga przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub tak jak u mnie matą silikonową. Przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut.

Po wyrośnięciu natnij wierzch ostrym nożem, tworząc kratkę. Następnie posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w 180°C przez 40-50 minut, aż wierch się zezłoci. Po upieczeniu przełóż na kratkę, żeby spod nie zaparował. Podawaj na ciepło lub na zimno.

SMACZNEGO!






źródło: ze zmianami Kulebiak rosyjski

7 komentarzy:

  1. Cudowny przepis :-)
    Piekę podobny z nadzieniem kapustno-grzybowym, świetny do barszczyku na Wigilię :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  2. jest po prostu wspaniały!! z przyjemnością bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. podany z ciepłą zupą... mniaaaaam!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. podany z ciepłą zupą... mniaaaam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały kulebiak. Przepadam za wersją Wigilijną :))Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)