wtorek, 26 lutego 2013

Tarta ze Szpinakiem i Indykiem

Pyszna tarta ze szpinakiem, który razem z mężem bardzo lubimy. Jedliśmy go już w różnych postaciach, więc w tarcie też trzeba było spróbować i przyznam, że był to bardzo dobry pomysł. Poza szpinakiem mamy tam trochę mięska, suszone pomidorki, śmietanową zalewę, a to wszystko razem daje nam smaczne danie.


Tarta ze Szpinakiem i Indykiem

Składniki na ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 - 3 łyżki wody
Nadzienie:
  • 200 g filetów z indyka (możesz użyć też kurczaka)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • ok 250 g mrożonego szpinaku
  • 6 - 7 kawałków suszonych pomidorów
  • 250 ml śmietany 30% (double cream)
  • 2 białka (które pozostały z ciasta)
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 35 g żółtego sera

Wszystkie składniki na ciasto (poza wodą) szybko zagnieć. Na koniec dodaj wodę. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki.

Filety z indyka posól i popieprz z obu stron. Smaż na patelni (u mnie grillowa), ostudź i pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę zeszklij. Dodaj mrożony szpinak, posól odrobinę (to przyspieszy rozmrażanie), przykryj i duś na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy szpinak całkowicie się rozmrozi, zdejmij pokrywkę i smaż jeszcze do czasu, aż woda odparuje. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Tartownicę posmaruj masłem, a następnie wylep ją ciastem. Dno ciasta ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C i zapiecz przez 15 minut.

Na podpieczony spód wyłóż najpierw szpinak, potem indyka i pokrojone w mniejsze kawałki suszone pomidory.

W misce wymieszaj śmietanę z solą, pieprzem, gałką muszkatołową i białkami. Wszystko wylej na tartę.

Wierzch posyp startym żółtym serem. Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze około 35 minut, wierzch powinien być ładnie zapieczony.

SMACZNEGO!





źródło: przepis własny

13 komentarzy:

  1. zdecydowanie jest to świetny pomysł na obiad , zawsze chciałam wypróbować a jakoś nigdy mi to nie wychdozi :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Zamieniłabym indyczka na kurczaka i byłoby idealne danie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wlasnie zrobilam tarte z Twojego przepisu Nikol..
    Pychota!!!
    To byl moj debiut jezeli chodzi o jakiekolwiek tarty,rodzinka zachwycona a ja sie czuje spelniona))
    Dziekuje za przepyszny przepis

    Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że Twoja pierwsza tarta była z mojego przepisu. Tym bardziej cieszę się, ze się udała i smakowała rodzince ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Mniam! Po prostu pychotka!! Aż mi ślinka leci. <3 Wszystkie posty są bardzo ciekawe, jesteś bardzo kreatywna. ;)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. również zrobiłam tarte z tego przepisu, ale wydaje mi się, że za dużo tej smietany jest, ponieważ jak wyciągnełam tarte z pieca ciasto bylo miękkie i sie rozywało tak, że nie można było nawet ukroić kawałka, dlaczego ?? :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmietany było akurat. Może masz mniejszą a wyższą tartownicę? Wtedy mogłaby nie zdążyć się ściąć. Nawet jeśli była taka jak moja, to jeśli się rozpadała, to musiała się za krótko piec. Każdy piekarnik piecze trochę inaczej. Ja aktualnie mam nowy piekarnik (tą tartę piekłam w trochę starszym) i muszę w nim wszystko piec krócej, Twój piecze może trochę słabiej i tarta potrzebowała kilku dodatkowych minut.
      W takim wypadku zapiekanie samego spodu również trzeba wydłużyć, bo zbyt słabo wypieczony nasiąknie śmietaną i będzie się rozpadał.
      Szkoda, że tarta nie wyszła. Mam nadzieję, że kolejnym razem się uda.
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  6. czy można użyć śmietany 18%, zamiast 30% ?

    OdpowiedzUsuń
  7. można, przynajmniej ja zawsze taką daję

    OdpowiedzUsuń
  8. W poszukiwaniu pomysłu na obiad znalazłam ten o to przepis i okazał się strzałem w dziesiątkę. Bardzo dziękuję za inspiracje. Wyszła pycha a mąż był wniebowzięty.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Super przepis tylko napisz prosze jaką srednice ma Twoja blaszka na tarte

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)