Pyszna tarta ze szpinakiem, który razem z mężem bardzo lubimy. Jedliśmy go już w różnych postaciach, więc w tarcie też trzeba było spróbować i przyznam, że był to bardzo dobry pomysł. Poza szpinakiem mamy tam trochę mięska, suszone pomidorki, śmietanową zalewę, a to wszystko razem daje nam smaczne danie.
Tarta ze Szpinakiem i Indykiem
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 2 - 3 łyżki wody
Nadzienie:
- 200 g filetów z indyka (możesz użyć też kurczaka)
- łyżka oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- ok 250 g mrożonego szpinaku
- 6 - 7 kawałków suszonych pomidorów
- 250 ml śmietany 30% (double cream)
- 2 białka (które pozostały z ciasta)
- gałka muszkatołowa
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 35 g żółtego sera
Wszystkie składniki na ciasto (poza wodą) szybko zagnieć. Na koniec dodaj wodę. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki.
Filety z indyka posól i popieprz z obu stron. Smaż na patelni (u mnie grillowa), ostudź i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę zeszklij. Dodaj mrożony szpinak, posól odrobinę (to przyspieszy rozmrażanie), przykryj i duś na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy szpinak całkowicie się rozmrozi, zdejmij pokrywkę i smaż jeszcze do czasu, aż woda odparuje. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Tartownicę posmaruj masłem, a następnie wylep ją ciastem. Dno ciasta ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C i zapiecz przez 15 minut.
Na podpieczony spód wyłóż najpierw szpinak, potem indyka i pokrojone w mniejsze kawałki suszone pomidory.
W misce wymieszaj śmietanę z solą, pieprzem, gałką muszkatołową i białkami. Wszystko wylej na tartę.
Wierzch posyp startym żółtym serem. Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze około 35 minut, wierzch powinien być ładnie zapieczony.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
Apetyczna tarta:)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie jest to świetny pomysł na obiad , zawsze chciałam wypróbować a jakoś nigdy mi to nie wychdozi :(
OdpowiedzUsuńZamieniłabym indyczka na kurczaka i byłoby idealne danie;)
OdpowiedzUsuńwlasnie zrobilam tarte z Twojego przepisu Nikol..
OdpowiedzUsuńPychota!!!
To byl moj debiut jezeli chodzi o jakiekolwiek tarty,rodzinka zachwycona a ja sie czuje spelniona))
Dziekuje za przepyszny przepis
Basia
Miło mi, że Twoja pierwsza tarta była z mojego przepisu. Tym bardziej cieszę się, ze się udała i smakowała rodzince ;)
UsuńPozdrawiam!
Mniam! Po prostu pychotka!! Aż mi ślinka leci. <3 Wszystkie posty są bardzo ciekawe, jesteś bardzo kreatywna. ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
;))
Usuńrównież zrobiłam tarte z tego przepisu, ale wydaje mi się, że za dużo tej smietany jest, ponieważ jak wyciągnełam tarte z pieca ciasto bylo miękkie i sie rozywało tak, że nie można było nawet ukroić kawałka, dlaczego ?? :(
OdpowiedzUsuńŚmietany było akurat. Może masz mniejszą a wyższą tartownicę? Wtedy mogłaby nie zdążyć się ściąć. Nawet jeśli była taka jak moja, to jeśli się rozpadała, to musiała się za krótko piec. Każdy piekarnik piecze trochę inaczej. Ja aktualnie mam nowy piekarnik (tą tartę piekłam w trochę starszym) i muszę w nim wszystko piec krócej, Twój piecze może trochę słabiej i tarta potrzebowała kilku dodatkowych minut.
UsuńW takim wypadku zapiekanie samego spodu również trzeba wydłużyć, bo zbyt słabo wypieczony nasiąknie śmietaną i będzie się rozpadał.
Szkoda, że tarta nie wyszła. Mam nadzieję, że kolejnym razem się uda.
Pozdrawiam serdecznie!
czy można użyć śmietany 18%, zamiast 30% ?
OdpowiedzUsuńmożna, przynajmniej ja zawsze taką daję
OdpowiedzUsuńW poszukiwaniu pomysłu na obiad znalazłam ten o to przepis i okazał się strzałem w dziesiątkę. Bardzo dziękuję za inspiracje. Wyszła pycha a mąż był wniebowzięty.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSuper przepis tylko napisz prosze jaką srednice ma Twoja blaszka na tarte
OdpowiedzUsuń