poniedziałek, 25 lutego 2013

Pulpeciki z Mozzarellą w Sosie Pomidorowym

Pulpeciki w sosie pomidorowym, urozmaicone o miłą płynną niespodziankę jaką jest ser mozzarella. Jest to proste danie, które można podać z makaronem lub ryżem.
Mojemu mężowi smakowało bardzo. Ja jako osoba nie przepadająca za czerwonym mięsem, mogę powiedzieć, że są smaczne, jednak wkrótce zrobię wersję drobiową, żebym mogła być całkowicie zadowolona. Sos smakował mi bardzo i z wielkim smakiem zjadłam go ze spaghetti.
Jeśli nie macie problemów ze smakiem czerwonego mięsa, to na pewno te pulpeciki Was zadowolą ;)



Pulpeciki z Mozzarellą w Sosie Pomidorowym

Składniki:
  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 200 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta tymianku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól
  • kulka mozzarelli (200 250 g)
Sos:
  • oliwa z oliwek
  • 50 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki ziół włoskich
  • 500 g passaty
  • 150 ml mleka
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta cukru

W misce wymieszaj mięso, bułkę odciśniętą z mleka, jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Zagnieć na jednolitą masę.

Mozzarellę pokrój w kostkę. Z małych części mięsa formuj placuszki, na których układaj po 1 kostce mozzarelli, zalep i formuj pulpeciki.

W garnku rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek, wrzuć na nią pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek, dodaj zioła włoskie i zeszklij całość.

Wlej passatę, zagotuj, dodaj mleko i dopraw. Włóż pulpeciki do wrzącego sosu i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut. Pulpeciki możesz podać na przykład ze spaghetti lub ryżem.

SMACZNEGO!





źródło: przepis własny

12 komentarzy:

  1. Robiłam już kulki mięsne z serem w środku, ale Twoja propozycja jest jeszcze pyszniejsza bo z sosem i makaronem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smażone kotleciki z mozzarellą na pewno są smaczne ;)

      Usuń
  2. Ale pyszności :) U mnie były też takie pulpeciki, ale bez sera w środku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tyle razy robiłam kurczaka z mozzarellą, a nigdy nie pomyślałam o mięsie mielonym ;)
    Prosty, a zarazem genialny wręcz pomysł:)

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  4. O mamo, jakie to musi być pyszne! Zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Skuszę się. Wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Też robię takie klopsiki z mozzarellą :) To świetne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. robiłam ostatnio spaghetti z pulpecikami ale nie wpadłam na pomysł aby wykorzystać mozzarellę. muszę spróbować. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam, a czy zamiast passaty mogę użyc konentratu pomidorowego domowego?

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)