Mojemu mężowi smakowało bardzo. Ja jako osoba nie przepadająca za czerwonym mięsem, mogę powiedzieć, że są smaczne, jednak wkrótce zrobię wersję drobiową, żebym mogła być całkowicie zadowolona. Sos smakował mi bardzo i z wielkim smakiem zjadłam go ze spaghetti.
Jeśli nie macie problemów ze smakiem czerwonego mięsa, to na pewno te pulpeciki Was zadowolą ;)
Pulpeciki z Mozzarellą w Sosie Pomidorowym
Składniki:
- 250 g mielonego mięsa wieprzowego
- 200 g mielonego mięsa wołowego
- 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- szczypta tymianku
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól
- kulka mozzarelli (200 250 g)
Sos:
- oliwa z oliwek
- 50 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki ziół włoskich
- 500 g passaty
- 150 ml mleka
- sól
- świeżo mielony pieprz
- szczypta cukru
W misce wymieszaj mięso, bułkę odciśniętą z mleka, jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Zagnieć na jednolitą masę.
Mozzarellę pokrój w kostkę. Z małych części mięsa formuj placuszki, na których układaj po 1 kostce mozzarelli, zalep i formuj pulpeciki.
W garnku rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek, wrzuć na nią pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek, dodaj zioła włoskie i zeszklij całość.
Wlej passatę, zagotuj, dodaj mleko i dopraw. Włóż pulpeciki do wrzącego sosu i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut. Pulpeciki możesz podać na przykład ze spaghetti lub ryżem.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
Robiłam już kulki mięsne z serem w środku, ale Twoja propozycja jest jeszcze pyszniejsza bo z sosem i makaronem :)
OdpowiedzUsuńSmażone kotleciki z mozzarellą na pewno są smaczne ;)
UsuńAle super pomysł ! :):)
OdpowiedzUsuńAle pyszności :) U mnie były też takie pulpeciki, ale bez sera w środku :)
OdpowiedzUsuńTyle razy robiłam kurczaka z mozzarellą, a nigdy nie pomyślałam o mięsie mielonym ;)
OdpowiedzUsuńProsty, a zarazem genialny wręcz pomysł:)
Ściskam cieplutko!
poproszę taki obiadek ;d
OdpowiedzUsuńO mamo, jakie to musi być pyszne! Zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńSkuszę się. Wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńTeż robię takie klopsiki z mozzarellą :) To świetne połączenie :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł:-) wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńrobiłam ostatnio spaghetti z pulpecikami ale nie wpadłam na pomysł aby wykorzystać mozzarellę. muszę spróbować. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam, a czy zamiast passaty mogę użyc konentratu pomidorowego domowego?
OdpowiedzUsuń