poniedziałek, 26 listopada 2012

Domowy Kopiec Kreta

Ciasto znane głównie z gotowców w pudełkach. Jednak takim samym nakładem pracy, tylko bez sztucznych ulepszaczy, można przygotować jego całkowicie domową wersję.
Ciasto jest bardzo czekoladowe, tak jakby było z dodatkiem ciemnej czekolady, a środek śmietanowy. Można do ubicia śmietany zamiast śmietan-fixu użyć śnieżki, pamiętając jednak, że nadaje ona swój specyficzny smak.



Domowy Kopiec Kreta

Składniki na Ciasto:
  • 190 g mąki pszennej
  • 190 g gorzkiego kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 170 g miękkiego masła
  • 220 g drobnego cukru
  • 30 g cukru z wanilią
  • 3 jajka
  • 125 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Masa:
  • 375 ml mocno schłodzonej kremówki
  • 2 śmietan-fixy (ja dałam 2 śnieżki)
  • 2 łyżki cukru pudru (pominęłam)
  • 40 g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
  • 2 banany
  • sok z cytryny

Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, kakao, dodaj sól i wymieszaj.

W drugiej misce utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Pojedynczo dodaj jajka, po każdym dokładnie miksując.

 Wsyp połowę mącznej mieszanki, zmiksuj. Dodaj śmietanę i ekstrakt waniliowy, zmiksuj.

 Wsyp resztę mącznej mieszanki i dokładnie wymieszaj.

Dno tortownicy o średnicy ok 25 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem i posyp kakao. Gęste ciasto przełóż do formy i wygładź wierzch.

Piecz około 1 godziny w temperaturze 160°C (piekłam 50 minut). Wykałaczka wetknięta w środek ciasta powinna wyjść sucha. Ciasto pozostaw w wyłączonym piekarniku na 30 minut. Następnie wyjmij, zdejmij obręcz i całkowicie wystudź.

Krótkim nożem wytnij w cieście krążek, około 1 centymetr od krawędzi i około 1-1,5 cm w głąb. Wydrąż łyżką wykrojoną część i odłóż do miski. Banany przekrój wzdłuż na pół i ułóż w cieście, skrop cytryną.

Śmietanę ubij z śmietan-fixem i cukrem pudrem (lub z samą śnieżką). Czekoladę drobno posiekaj i dodaj do śmietany. Gotową masę ułóż na bananach, tak aby utworzyła górkę. Wierzch posyp pokruszonym wcześniej wydrążonym ciastem (posyp tak aby pokryło całość - trochę ciasta prawdopodobnie zostanie, bo jest go dość sporo). Schłódź i przechowuj w lodówce.

SMACZNEGO!













źródło: Kopiec kreta - domowy!

33 komentarze:

  1. Znam tylko z opowieści i sklepowych półek. A swojski przepis pewnie mnie zmobilizuje do samodzielnego wykonania.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda po prostu obłędnie!!! Bardzo mi się podoba szczegółowa fotorelacja. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam to ciacho, ale zawsze robiłam je tylko z pudła, ale zachęciłaś mnie do samodzielnego wykonania, myślę, że wkrótce się odważę, pięknie Ci wyszło. Podziwiam. (nogawkuchni.blogspot.com)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne ciasto! Od dawna chce go zrobić ,pora podwinąć rękawy i do roboty :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada lepiej niz sklepowa wersja! Myslisz, ze smietana bedzie sie trzymac bez zadnych fixow?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzę, że też mieszkasz w UK ;) więc myślę, że możesz użyć double cream, albo jeszcze lepiej whipping cream - powinno się trzymać, ale trzeba pewnie zjeść szybciej niż z fixem.

      Pozdrawiam!

      Usuń
  6. o nie! tym ciastem skradłaś moje serce totalnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie domowe jest najlepsze. Pieknie pokazane :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam dzisiaj kopiec i wyszedł przepyszny:) Polecam wszystkim ten przepis!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzisiaj zrobiłam kopiec i wyszedł znakomity:) polecam wszystkim ten przepis. Naprawdę warto !

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzisiaj robiłam, osobiście nie przepadam za tym ciastem, ale wszystko wyszło bardzo ładnie i podobno smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłam już dwa razy, jest pyszny !

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam;)
    Masa pyszna lecz ciasto coś mi nie wyszło tak jakby za bardzo kakaowe ;)Bardzo gorzkie (co mogłam zrobić nie tak?)
    ps,wszystkie składniki dobrze wymierzyłam;)
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety to ciasto ma to do siebie, że wychodzi takie jak z dodatkiem ciemnej czekolady (tak jak napisałam w opisie). To znaczy dla niektórych niestety, a dla innych stety, bo są różne gusta ;) Jedyne co mogę Ci zaproponować, to następnym razem dodaj mniej kakao i zastąp je mąką - wtedy wyjdzie mniej gorzkie.

      Pozdrawiam serdecznie ;)

      Usuń
  13. Właśnie szukałam przepisu na taki domowy kopiec kreta :) szkoda tylko, że nie jest to porcja na dużą blachę, a podwójna będzie troszkę bardziej kosztowna ;)

    Będę dziś próbować :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny blog, trafiłam całkowicie przypadkiem na niego. Kopiec kreta- po prostu bomba! Świetnie wytłumaczone, krok po kroku, widać sporo pracy w opisach i zdjęciach. Będę częściej tu zaglądać!

    Pozdrawiam!

    Oliwia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że jeszcze tu zajrzysz - mam nadzieję, że znajdziesz więcej interesujących przepisów ;)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  15. W końcu przepis na domowy kopiec kreta :) Ile można robić ten z pudła, trzeba wypróbować Twój przepis :) Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  16. zrobilam wszystko wedle przepisu, niestety wyszedl mi straszny zakalec. ciasto od poczatku bylo niewyobrazalnie geste. jak myslisz, co moglam zrobic zle?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te ciasto ogólnie jest bardzo zbite - jeszcze przed pieczeniem masa jest bardzo gęsta, ale nie jest to jednak zakalec. Jeśli wszystko robiłaś tak jak w przepisie, czyli tak jak ja to robiłam, to nie wiem co może być tego powodem - może za krótko piekłaś - każdy piekarnik inaczej piecze. Tak naprawdę mogłabym tylko zgadywać. Mam nadzieję, że następnym razem się uda.

      Pozdrawiam!

      Usuń
  17. Ciasto zbyt twarde i zbyt kakaowe, myślę, że należy je czymś nasączyć albo zastąpić po prostu kakaowym biszkoptem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są osoby, które lubią bardzo kakaowe ciasta-z reguły Ci którzy wolą ciemną czekoladę od mlecznej. Ja wolę właśnie mleczną i dla mnie też ciasto było zbyt kakaowe, ale mój mąż lubi ciemną czekoladę i jemu smakowało. Każdy ma inny smak, więc nie wszystkim smakuje to samo. Myślę, że można zastąpić ciasto jakimś kakaowym biszkoptem, bo te po namoczeniu moim zdaniem nie miałoby zbyt ciekawej struktury z uwagi na to, że jest to gęste ciasto.

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  18. Proponuję masą wyłożyć również brzegi dołu i posypac pokruszonym ciastem tak jak górę. Będzie moim zdaniem jeszcze ładniej wyglądać :D

    OdpowiedzUsuń
  19. "190 g gorzkiego kakao"
    ????????????czy aby nic ci się nie pomyliło?????????
    Przecież opakowanie "DecoMoreno" ma 80g albo 150-200 g! Chcesz powiedzieć że na ciasto idzie prawie 2,5 pudełka małego albo całe duże? Nic dziwnego że tym którzy cię posłuchali ciasto wyszło "zbyt kakaowe"! Myślę że 2-3 łyżki by starczyło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drogi Anonimie...
      To jest blog, na którym zamieszczam sprawdzone przepisy, przede wszystkim dla siebie. Udostępniam je innym, nie zmuszając nikogo do ich wykorzystywania.
      Przepisu sama nie wymyśliłam, a korzystałam z pomysłu kogoś innego.
      Sama użyłam DecoMoreno. Nie zaprzeczę, że jest to dużo, ale to już indywidualna decyzja czy ktoś się decyduje na zrobienie tego ciasta czy nie.
      Przeczytaj resztę komentarzy - są osoby, którym ciasto smakowało, są to zapewne osoby lubiące gorzką czekoladę (w której przecież jest 70, a nawet więcej procent kakao, więc zdecydowanie więcej niż w tym cieście).

      Pozdrawiam!

      Usuń
  20. Własnie robimy z córką, czekamy, bo ciasto anm stygnie do ozdabiania. Mogę juz teraz powiedzieć, że smak ciasta jest obłędny! Przepysznie kakaowy, nie jest przesłodzone - co nam bardzo odpowiada i ciasto ma b.dobrą stukturę / nie jest sztucznie napompowane jak z kartonu. Warto zrobić samemu bez zbednej chemii i nadmiaru cukru. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że ciasto już smakuje. Po dokończeniu powinno smakować jeszcze bardziej ;)

      Pozdrawiam Panią i córeczkę!

      Usuń
  21. Przepis świetny, jak dla mnie idealny. Jeśli ktoś nie lubi mocno czekoladowych wypieków, to może mu nie podpasować. Ja należę do czekoholików i nie umiałam poprzestać na jednym kawałku, zresztą moja rodzina również prosiła o dokładkę :) Dlatego właśnie ten przepis wybrałam na przygotowanie na konkurs :) Dziękuję za przepis, bo myślałam, że już jadłam najwspanialsze ciasta, ale ten wypiek udowodnił mi jak bardzo się myliłam :)Kopiec kreta przerósł moje oczekiwania...czy istnieje coś pyszniejszego??? :)
    Pozdrawiam Nikol i życzę powodzenia w prowadzeniu wspaniałego bloga z którego czerpie inspirację:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało Tobie i Twojej rodzinie ;) Ten przepis to dowód na to jak różne są smaki każdego z nas - jedni tego ciasta nienawidzą inni uwielbiają... :))

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  22. Widzę, że mój kopiec robi furorę ;) szkoda, że źródełko tak mało widoczne :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robi, robi ;)
      Źródło podane tam gdzie zawsze - taki mam schemat robienia wpisów i taki jest zwyczaj, że źródło podaje się na końcu. Może pocieszy Cię to, że większość blogerów w ogóle nie podaje źródła, a ja robię to zawsze, jeśli korzystam z czyjegoś przepisu.

      Pozdrawiam!

      Usuń
  23. Właśnie zrobiłam to przepiękne i przepiszne ciasto. Dlam 100g kakao do biszkoptu i wyszło super miekkie idelanie czekoladowe i wysokie. Juz wlasnie spisuje sobie przepis do notatek.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)