Kurczak Duszony z Migdałami i Granatem
Składniki:
- 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka mąki kukurydzianej (ewentualnie mąki ziemniaczanej)
- 4 piersi z kurczaka
- sól, pieprz
- 1 cebula
- 30 g płatków migdałowych
- kostka rosołowa drobiowa
- 1/3 pęczka kolendry
- sól, pieprz do smaku
- owoc granatu do posypania
W misce wymieszaj sos sojowy, olej, cukier i mąkę
Umyte i osuszone piersi z kurczaka pokrój w poprzek na kotlety i oprósz pieprzem. Mięso włóż do marynaty, dokładnie wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. dodaj kurczaka i nieco marynaty. Smaż 2-3 minuty z każdej strony. Posyp płatkami migdałowymi i smaż jeszcze 2 minuty.
Zawartość patelni przełóż do rondla. Kostkę rosołową rozpuść w 1/2 szklanki wody i wlej do mięsa. dopraw solą i pieprzem. Duś około 30 minut, aż mięso będzie miękkie.
3 minuty przed końcem duszenia dodaj posiekaną kolendrę, wymieszaj. Przełóż na półmisek i posyp ziarnami granatu.
SMACZNEGO!
źródło: Boże Narodzenie 107 najlepszych przepisów "Kurczak Duszony z Migdałami i Granatem"
To jest pyszne Nikol,dzieki :) Ewelina1712
OdpowiedzUsuńCieszę się ;)
UsuńPozdrawiam!