Pizza z Masłem Orzechowym, Raitą i Rukolą - Satay Pizza
Składniki:
- 4 gotowe bazy do pizzy; o średnicy 15 cm (zrobiłam własne ciasto z tego przepisu)
- 140 g masła orzechowego
- 125 ml słodkiego sosu chilli
- 480 g kawałków kurczaka (dałam piersi z kurczaka, wcześniej usmażone w przyprawie kebab-gyros)
- 200 g sera provolone lub mozzarelli; startego na tarce
dodatkowo
Bazy / ciasto do pizzy posmaruj masłem orzechowym i posyp rozdrobnionymi w palcach kawałkami kurczaka. Na wierzchu ułóż ser.
Pizze na gotowych bazach piecz w 200 stopniach (180 z termoobiegiem) przez ok 15 minut albo aż wierzch będzie brązowy a ciasto chrupnie.
Pizze na domowym cieście piecz w 250 stopniach na folii aluminiowej posmarowanej olejem przez 10-13 minut. Jeśli chcesz żeby spody były chrupkie postępuj tak jak w tym przepisie.
Upieczone pizze podawaj z raitą i liśćmi rukoli.
źródło: ze zmianami The Australian Women's Weekly - Chicken
"Satay pizza with rocket and raita"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)