Mini Kebaby
500g piersi z kurczaka
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
łyżeczka mąki kukurydzianej
6 kasztanów z puszki (ja użyłam takich z pudełka ;) )
2 szczypiorki
papryczka chili
sezam
olej do smażenia
bambusowe patyczki do szaszłyków
Patyczki namoczyć w zimnej wodzie na 20 minut. Mięso, kasztany, szczypiorek i papryczkę chili pokroić z grubsza i wszystko wrzucić do malaksera. Dodać sól i mąkę. Zmiksować. Zmielone mięso nadziewać na patyczki uciskając i formując ręką. Obtoczyć w sezamie i smażyć na głębokim oleju z obu stron.
Salsa z mango
1 mango obrane i drobno pokrojone w kostkę
1 mała czerwona cebula drobno posiekana
1 czerwona papryczka chili drobno posiekana
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
2 łyżki posiekanej świeżej mięty
sok z jednej cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
Wszystkie składnki wymieszać ;)
apetyczne :)
OdpowiedzUsuń