Pulpeciki w Sosie z Warzywami
Składniki:
- 350 g mięsa mielonego (użyłam z indyka)
- 1 jajko
- 2 łyżki tartej bułki
- sól, pieprz, ewentualnie inne przyprawy
- 1 por
- 2 marchewki
- 1 pietruszka (u mnie pasternak)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 150 ml śmietany 18%
- 3 łyżki mąki
Mięso wyrób z jajkiem, bułką tartą i przyprawami.
Z gotowej masy mięsnej formuj malutkie kotleciki i obtocz w mące.
Usmaż na oliwie z oliwek. Dodaj pokrojoną w słupki marchewkę i pietruszkę. Podsmaż trochę i wrzuć pokrojony w krążki por. Wymieszaj i duś mieszając co jakiś czas, aż warzywa zmiękną.
Wlej śmietanę wymieszaną z solą i pieprzem. Podgrzej jeszcze przez chwilę na małym ogniu.
SMACZNEGO!
Smakowity sosik!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTAKA MAŁA DYGRESJA:
OdpowiedzUsuńNie wiem skąd się to bierze, ale oliwa z oliwek nie nadaje się do smażenia. A to dlatego, że kwasy tłuszczowe są w oliwie nienasycone, co powoduje ich utlenienie przy wysokiej temperaturze, a takie produkty utlenione nie koniecznie są zdrowe. Dlatego poleca się oliwę tylko do sałatek i surówek, nigdy do smażenia!!!
Z tego co pamiętam, to z tłuszczów roślinnych najlepszy do smażenia jest olej rzepakowy, bo dobrze znosi wysoką temperaturę. Jednak najlepiej wysoką temperaturę znosi smalec, bo dymi w 220°C. Mimo wszystko myślę, że to już jest wybór indywidualny każdego kucharza na jakim tłuszczu smaży.
UsuńPozdrawiam!