Kolejne farszynki, ale z innym farszem niż poprzednie Farszynki Mazurskie, jednak tak jak tamte też drobiowe - oryginalnych z mięsem wieprzowym jeszcze nie robiłam. Tym razem farsz z kolorową mieszanką fasoli, a żeby nie był suchy dodałam majonez. Smak tak naprawdę zależy od tego jak przyprawimy nadzienie, więc można użyć swoich ulubionych przypraw.
Farszynki Mazurskie - Drobiowe II
Ciasto:
- 900 g ugotowanych ziemniaków
- ok 250 g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól
Farsz:
- 150 g ugotowanego mięsa drobiowego (u mnie piersi)
- 2 jajka ugotowane na twardo
- mieszanka kilku rodzajów fosoli w wodzie (puszka 140 g na przykład taka)
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz, ew. inne przyprawy do smaku (u mnie tym razem kminek i papryka w proszku)
Dodatkowo:
Mięso i jajka pokrój na mniejsze kawałki i umieść w malakserze. Dodaj mieszankę fasoli. Zmiksuj. Dodaj majonez, dopraw do smaku przyprawami i ponownie zmiksuj.
Podziel ciasto na równe części. Formuj placuszki, nakładaj na nie farsz i dokładnie zalep tak, aby powstały prostokątne kluski.
Smaż na rozgrzanym oleju do zrumienienia z każdej strony.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
Ależ to musi być dobre :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł :) Bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńSUPER :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, trochę jak krokiety :)
OdpowiedzUsuńWow, chyba muszę wypróbować ten przepis, bo nigdy czegoś podobnego nie jadłam. :)
OdpowiedzUsuńpewnie smakuje cudownie:)
OdpowiedzUsuńBrzmi bardzo dobrze. Ile wychodzi klusek z podanej ilości składników?;)
OdpowiedzUsuńHmm trudne pytanie, bo to zależy od ich wielkości, ale myślę, że tak około 10.
UsuńPozdrawiam!
Dziękuję za odpowiedź. Zastanawiam się po prostu ile składników muszę wykorzystać dla 5 osób. Jeszcze to przeanalizuję. ;)
OdpowiedzUsuńa z czym to podawac?
OdpowiedzUsuńMożna je podawać z różnymi sosami (pieczarkowy, grzybowy, koperkowy lub jakiś inny ulubiony) oraz z surówkami.
UsuńPozdrawiam!