wtorek, 31 lipca 2012

Farszynki Mazurskie - Drobiowe II

Kolejne farszynki, ale z innym farszem niż poprzednie Farszynki Mazurskie, jednak tak jak tamte też drobiowe - oryginalnych z mięsem wieprzowym jeszcze nie robiłam. Tym razem farsz z kolorową mieszanką fasoli, a żeby nie był suchy dodałam majonez. Smak tak naprawdę zależy od tego jak przyprawimy nadzienie, więc można użyć swoich ulubionych przypraw.


Farszynki Mazurskie - Drobiowe II

Ciasto:
  • 900 g ugotowanych ziemniaków
  • ok 250 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól
Farsz:
  • 150 g ugotowanego mięsa drobiowego (u mnie piersi)
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • mieszanka kilku rodzajów fosoli w wodzie (puszka 140 g na przykład taka)
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz, ew. inne przyprawy do smaku (u mnie tym razem kminek i papryka w proszku)
Dodatkowo:
  • olej do smażenia - np olej słonecznikowy EKOPropozycja Ekożerców


Mięso i jajka pokrój na mniejsze kawałki i umieść w malakserze. Dodaj mieszankę fasoli. Zmiksuj. Dodaj majonez, dopraw do smaku przyprawami i ponownie zmiksuj.

Ziemniaki przepuść przez praskę lub dobrze ugnieć tłuczkiem. Podziel na 4 części, w miejsce jednej nasyp mąkę "z górką" (w zależności od wilgotności ziemniaków może być potrzeba dosypania mąki). Wbij dwa jajka, posól i zagnieć ciasto.

Podziel ciasto na równe części. Formuj placuszki, nakładaj na nie farsz i dokładnie zalep tak, aby powstały prostokątne kluski.

Smaż na rozgrzanym oleju do zrumienienia z każdej strony.

SMACZNEGO!


źródło: przepis własny

11 komentarzy:

  1. Ależ to musi być dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł :) Bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł, trochę jak krokiety :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, chyba muszę wypróbować ten przepis, bo nigdy czegoś podobnego nie jadłam. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Brzmi bardzo dobrze. Ile wychodzi klusek z podanej ilości składników?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm trudne pytanie, bo to zależy od ich wielkości, ale myślę, że tak około 10.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Dziękuję za odpowiedź. Zastanawiam się po prostu ile składników muszę wykorzystać dla 5 osób. Jeszcze to przeanalizuję. ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. a z czym to podawac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można je podawać z różnymi sosami (pieczarkowy, grzybowy, koperkowy lub jakiś inny ulubiony) oraz z surówkami.

      Pozdrawiam!

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)