Lekkie ciasto ucierane, które pysznie współgra z jabłkiem, gruszką i orzechami, a wszystko uzupełnia syrop klonowy. Choć może niepozornie wygląda, to smakuje dobrze.
Ciasto Odwracane z Jabłkiem i Gruszką
Składniki:
- 1 gruszka
- 1-2 jabłka
- 75 g orzeszków pecan (ewentualnie włoskie)
- 6 łyżek syropu klonowego
- 175 g masła; miękkiego
- 175 g drobnego cukru (ja dałam 100 g)
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 175 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Gruszkę i jabłka obierz, usuń gniazda i pokrój w plasterki. Ułóż na dnie blaszki o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na owocach ułóż połówki orzechów. Wszystko polej 3 łyżkami syropu klonowego.
W misce utrzyj masło z cukrem. Dalej ubijając dodawaj po jednym jajku, po każdym dobrze miksując. Na koniec wlej ekstrakt waniliowy. Masa będzie wyglądać jakby się zważyła, ale spokojnie - tak właśnie ma wyglądać.
Do masy maślanej przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksuj.
Wyłóż ciasto na wcześniej przygotowane owoce w blaszce. Piecz około 40 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pozostaw na kilka minut w blaszce do ostygnięcia.
Następnie odwróć ciasto od góry spodem i wyłóż na talerz. Wierzch polej resztą syropu klonowego.
SMACZNEGO!
źródło: Apple, pear and pecan upside down cake
Prezentuje się smakowicie. :) Nigdy chyba takiego nie jadłam, ciekawe... Spróbowałabym.
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie;)
OdpowiedzUsuńoo mniam :)
OdpowiedzUsuńWygląda super! Mój żołądek został wystawiony na ciężką próbę. Nie wolno spoglądać na Twoje kulinarne wyczyny o pustym żołądku...
OdpowiedzUsuńMiło mi - zawsze to lepiej niż gdybyś stracił apetyt po odwiedzeniu mojego bloga ;)
UsuńPozdrawiam!
co z blogowa zmiana, Nikol!
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda Twoja nowa strona.
ach, ale apetycznie się prezentuje to ciacho!
Nawet nie wiesz jak bardzo bałam się tej zmiany ;) Cieszę się, ze się podoba ;)
UsuńPozdrawiam!
Uwielbiam Twój blog, dlatego nominowałam do go Versatile Blogger Award: http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award.html
OdpowiedzUsuńJaka zmiana! Bardzo mi się podoba ten szablon :)
OdpowiedzUsuńA ciasto to swoją drogą, porwałabym kawałek albo i dwa ;)
wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńAch, kiedy mi takie ciasta zaczną wychodzić...?
Ciacho wyszło rewelacyjnie! Polecam wszystkim
OdpowiedzUsuńChomik (http://chomikwkuchni.bloog.pl/)
Kolejny przysmak wypróbowany. I znów smaczna niespodzianka!
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Dziękuję :-)