Z racji, że w Anglii duże pieczarki są naprawdę duże i rozwinięte, musiałam zmodyfikować trochę przepis, z którego korzystałam, bo wyszło za mało farszu. W Polsce, z tego co pamiętam preferuje się pieczarki zamknięte, a tutaj właśnie te "starsze" są bardziej cenione. Tych, którzy używają polskich niezbyt rozwiniętych pieczarek odsyłam do oryginalnego przepisu (link jak zawsze na końcu wpisu), a ci którzy mieszkają na obczyźnie lub po prostu mają dostęp do takich pieczarek jak moje, niech zastosują proporcje jakie ja użyłam.
W smaku pieczarki są dobre - jednak jeśli ktoś nie przepada zbytnio za smakiem natki pietruszki, powinien użyć jej mniej, bo jest ona smakiem przewodnim w tym daniu.
Pieczarki Nadziewane
Składniki:
- 0,5 kg pieczarek (u mnie to 9 dużych)
- 5 średnich pieczarek
- pół cebuli
- 6 jajek
- pęczek natki pietruszki
- 100 g żółtego sera
- sól
- pieprz
- ulubione przyprawy (u mnie oregano, czosnek, gałka muszkatołowa)
Ugotuj 4 jajka.
Pieczarki umyj, osusz i wydrąż miąższ razem z ogonkami, tak żeby powstały miseczki. Ułóż na blaszce wyłożonej folią aluminiową i posól.
Miąższ, ogonki, 5 pieczarek i cebulę poszatkuj. Wrzuć na rozgrzaną patelnię, dopraw solą i pieprzem, smaż aż cała woda odparuje.
Podsmażone pieczarki przełóż do miski, dodaj posiekaną natkę pietruszki, 2 surowe jajka i 4 ugotowane starte na tarce. Dopraw do smaku przyprawami.
Gotowym farszem napełnij pieczarkowe miseczki. Posyp serem startym na małych oczkach. Wierzch możesz oprószyć jeszcze odrobiną oregano.
SMACZNEGO!
źródło: Pieczareczki od Biedroneczki
fajne pieczareczki:)
OdpowiedzUsuńŚwietne! Ja nigdy nie jadłem z mięsem, najbardziej lubię takie z ogromną ilością serów - przepis u mnie na blogu.
OdpowiedzUsuńW Polsce bywa problem z dostępem do większych pieczarek, w Czechach natomiast można kupić bez problemu pieczarki Portobello polskiej produkcji.