Cóż może być piękniejszego, jak połączenie wilgotnego bananowego ciasta z czekoladowo - orzechowym kremem... Na wierzchu powstaje chrupiąca czekoladowa skórka, a wnętrze jest mięciutkie, wilgotne i cudnie pachnące, aż ślinka mi cieknie kiedy to piszę ;)
Do tego przygotowanie nie jest skomplikowane, wystarczy, że w domu znajdą się banany, których nikt nie chce tknąć, bo nie wyglądają już jak banany, kilka minut miksowania plus trochę pieczenia i jest!
Uwielbiam...
Ciasto Bananowe z Nutellą
Składniki:
- 340 g mąki
- 3/4 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 60 g miękkiego masła
- 100 g cukru trzcinowego Demerara
- 2 jajka
- 85 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 4 bardzo dojrzałe banany; rozgniecione widelcem
- 230 g nutelli
W misce wymieszaj mąkę, sodę i sól.
W drugiej misce utrzyj masło z cukrem. Dodaj pojedynczo jajka, po każdym dokładnie miksując.
Wlej mleko, ekstrakt waniliowy i banany, zmiksuj lekko do połączenia. Wsyp mieszankę z mąki i wymieszaj łyżką.
Nutellę lekko podgrzej, tak żeby była płynna. Do małej miseczki przełóż około szklanki ciasta (u mnie było to 330 g) i połącz z nutellą.
Do keksówki posmarowanej olejem, przełóż jasne ciasto. Ciemnie ciasto nakładaj łyżką na środek, tak żeby "wpadało" do wewnątrz, a białe zostało po bokach. Piecz w 180°C przez około 50 - 60 minut (ja piekłam 70 minut w 170°C i 10 minut w 180°C, ale pieczone w 180 upiecze się szybciej). Ciasto powinno wyjść wilgotne, więc nie piecz go do suchego patyczka. Studź w blaszce.
SMACZNEGO!
źródło: ze zmianami Nutella Banana Bread
Doskonałe!!!!! Ojej, jak ono musi smakować...mmm!
OdpowiedzUsuńPychotka, a z nutella to rwelacja
OdpowiedzUsuńrobiłam ostatnio bardzo podobny chlebek, tylko zamiast nutelli dałam roztopioną czekoladę. I zgadzam się, jest cudowny! :)
OdpowiedzUsuńale mi narobiłaś ochoty - wygląda cudnie
OdpowiedzUsuńRobiłam w weekend podobne, tyle że zamiast bananów dynia. Wierzch faktycznie jest pyszny, ta chrupiąca skórka i Nutella, mniam :)
OdpowiedzUsuńDoskonałe. Musi być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńBanany i nutella....pycha!!!!
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :) Same pyszności w tym cieście, więc nie może być inaczej :)
OdpowiedzUsuńpytanko.jaki rozmiar keksowki?
OdpowiedzUsuńU mnie 23x12 cm.
UsuńPozdrawiam!