Krokiety z Mięsem i Kapustą
Składniki:
- 400 g kapusty kiszonej
- 2 listki laurowe
- 2 ziela angielskie
- 350 g ugotowanego mięsa z kurczaka np. z rosołu (waga po ugotowaniu, bez kości)
- duża cebula
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- 1 łyżka ketchupu
- ewentualnie jakieś zioła suszone (majeranek albo tymianek)
Panierka:
- 1-2 jajka
- 2-4 łyżki mleka
- sól
- świeżo mielony pieprz
- bułka tarta
Kapustę zalej wodą i ugotuj razem z listkami laurowymi i zielem angielskim.
Ugotowane mięso zmiel przez maszynkę lub w malakserze.
Cebule pokrój w kostkę i zeszklij na maśle.
Ugotowaną i odsączoną kapustę możesz przemielić przez maszynkę lub tak jak ja drobno poszatkować. Następnie dodaj ją na patelnię i przesmaż chwilę.
Dodaj zmielone mięso, ketchup, wymieszaj, dopraw i jeszcze trochę przesmaż.
Usmaż naleśniki z tego przepisu.
Nakładaj farsz na naleśniki, składaj boki do środka i zawijaj w rulon, tak jak na zdjęciu.
Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
takie wypchane po brzegi :)
OdpowiedzUsuńpiękne te krokiety Ci wyszły, nic innego , tylko pałaszować!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Szana :)
mmm muszą być pyszne! ;)
OdpowiedzUsuńZjadłoby się takiego krokieta :)
OdpowiedzUsuńnajbardziej lubię naleśnikową panierkę :D
OdpowiedzUsuńSUPER PRZEPISZ,DZIEKUJE !!!!!!O TAKI WLASNIE PROSILAM ...NO I JUZ MAM :):) SONIA
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis pasuje ;)
UsuńPozdrawiam Serdecznie!
właśnie robię te ślicznie wyglądające krokiety
OdpowiedzUsuńpo prostu pyszne!!!
OdpowiedzUsuńDoszedlem do "dodajemy ketchup". Rownie dobrze mozna napisac, kupione krokiety panierujemy i podajemy
OdpowiedzUsuńStawiasz na równi domowe krokiety z dodatkiem łyżki ketchupu, do gotowców, które koło mięsa nie stały i mają w sobie pełno chemii...
UsuńNie wiem czy wiesz, ale dobry ketchup jest o wiele zdrowszy od świeżego pomidora - to jedyne warzywo, które po obróbce ma o wiele więcej cennych dla nas składników. Poza tym, podawałam również przepis na domowy ketchup...
Pozdrawiam!
ja zamiast jajek do panierowania używam ciasta naleśnikowego
OdpowiedzUsuńSwietny przepis.
OdpowiedzUsuń