Ciastka Ptysiowe / Serduszka z Kremem Czekoladowym
Składniki:
- 250 ml wody
- 100 g masła
- 200 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 5 średnich jajek lub 4 duże
Krem:
- 200 g masła
- 300 g sera philadelphia
- 150 g ciemnej czekolady
- 150 g cukru pudru
- 4 łyżeczki rumu
- opcjonalnie: kilka kropel aromatu rumowego
W garnku zagotuj wodę z masłem i solą.
Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i wsyp przesianą mąkę. Mieszaj energicznie do czasu aż masa zacznie odchodzić od garnka i stanie się gładka. Odstaw do wystygnięcia.
Do wystudzonego ciasta dodawaj kolejno jajka po każdym dokładnie miksując.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i używając tylki z gwiazdką, wyciskaj serca na przygotowaną blaszkę. Piecz w 200ºC bez termoobiegu przez około 20 - 30 minut (czas zależy od piekarnika i wielkości ciastek). Pamiętaj, żeby przez pierwsze 15 - 20 minut nie otwierać piekarnika, bo ciastka opadną! Po upieczeniu studź na kratce.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do przestygnięcia. W tym czasie mikserem utrzyj masło, kiedy będzie kremowe dodaj cukier puder i dobrze zmiksuj.
Połącz z serem, a następnie z rozpuszczoną czekoladą. Gotową masę wstaw do lodówki na minimum 30 minut. Po schłodzeniu powinna być gęstsza.
Zimne serduszka przekrój na pół i przełóż kremem - najlepiej przy użyciu rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Gotowe ciastka możesz posypać cukrem pudrem (ja dodatkowo posypałam różowym cukrem). Przechowuj w lodówce.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
Świetne!! Żałuję, że nie mam rękawa :(
OdpowiedzUsuńZamiast rękawa możesz użyć woreczka foliowego ;)
UsuńPozdrawiam!
Genialne i wyglądają przepysznie! Super pomysł.
OdpowiedzUsuńUroczo wygląda takie serduszko:)
OdpowiedzUsuńŚliczne! Idealne na walentynki i na pewno rewelacyjne w smaku
OdpowiedzUsuńWow! Wyglądają cudnie!
OdpowiedzUsuńCudne, zaczarowałaś mnie :)
OdpowiedzUsuń