wtorek, 12 lutego 2013

Ciastka Ptysiowe / Serduszka z Czekoladą

Już za chwilę Walentynki, a to moja propozycja na osłodzenie tego święta zakochanych. Myśląc o Walentynkach chciałam zrobić coś czego nigdy jeszcze nie widziałam i tak wpadł mi do głowy pomysł, który zrealizowałam. Ptysiowe serduszka z kremem czekoladowo-serowym. Życzę Wam Kochani słodkich Walentynek ;)


Ciastka Ptysiowe / Serduszka z Kremem Czekoladowym

Składniki:

  • 250 ml wody
  • 100 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 5 średnich jajek lub 4 duże
Krem:
  • 200 g masła
  • 300 g sera philadelphia
  • 150 g ciemnej czekolady
  • 150 g cukru pudru
  • 4 łyżeczki rumu
  • opcjonalnie: kilka kropel aromatu rumowego


W garnku zagotuj wodę z masłem i solą.

Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i wsyp przesianą mąkę. Mieszaj energicznie do czasu aż masa zacznie odchodzić od garnka i stanie się gładka. Odstaw do wystygnięcia.

Do wystudzonego ciasta dodawaj kolejno jajka po każdym dokładnie miksując.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i używając tylki z gwiazdką, wyciskaj serca na przygotowaną blaszkę. Piecz w 200ºC bez termoobiegu przez około 20 - 30 minut (czas zależy od piekarnika i wielkości ciastek). Pamiętaj, żeby przez pierwsze 15 - 20 minut nie otwierać piekarnika, bo ciastka opadną! Po upieczeniu studź na kratce.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do przestygnięcia. W tym czasie mikserem utrzyj masło, kiedy będzie kremowe dodaj cukier puder i dobrze zmiksuj.

Połącz z serem, a następnie z rozpuszczoną czekoladą. Gotową masę wstaw do lodówki na minimum 30 minut. Po schłodzeniu powinna być gęstsza.

Zimne serduszka przekrój na pół i przełóż kremem - najlepiej przy użyciu rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Gotowe ciastka możesz posypać cukrem pudrem (ja dodatkowo posypałam różowym cukrem). Przechowuj w lodówce.

SMACZNEGO!







źródło: przepis własny
Walentynki 2013 - czym to się je?

7 komentarzy:

  1. Świetne!! Żałuję, że nie mam rękawa :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast rękawa możesz użyć woreczka foliowego ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Genialne i wyglądają przepysznie! Super pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uroczo wygląda takie serduszko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne! Idealne na walentynki i na pewno rewelacyjne w smaku

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudne, zaczarowałaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)