Proponowałam Wam już Wędlinkę z Indyka, a teraz polecam bardzo smaczny schab. Mieszanka przypraw nadaje mu przepysznego smaku, a sposób w jaki jest pieczony nie wysusza mięsa. Przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje tylko chwilkę, a potem robi się samo.
Polecam na Wielkanocny stół.
Schab Pieczony w Ziołach
Składniki:
- ok 1 kg schabu bez kości
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka grubej soli morskiej
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka goździków
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
W moździerzu utłucz wszystkie przyprawy.
Schab umyj osusz i natrzyj przyprawami. Schowaj do torebki do pieczenia, zawiąż i schowaj do lodówki najlepiej na całą noc. Po tym czasie torebkę z mięsem włóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 1 godzinę. Mięso zostaw do wystudzenia w zamkniętej torebce. Przechowuj w lodówce owinięte folią aluminiową.
SMACZNEGO!
Wszystkie kupne wędliny przegrają z takim domowym mięskiem...mniam mniam mniam :)
OdpowiedzUsuńMięsko wyszło przepyszne. Cudnie aromatyczne! Dzięki za ten przepis :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńPozdrawiam!
a co jeśli mam 0,5 kg mięsa? zmniejszyć czas jego pieczenia?
OdpowiedzUsuńTak. Ja piekłabym taki kawałek mięsa przez około 35-40 minut.
UsuńPozdrawiam!
czy te naczynie żaroodporne ma być przykryte ?
UsuńPiekę bez przykrycia.
UsuńPozdrawiam!