Zupa - krem z zielonego groszku
- 500g mrożonego groszku
- 500ml wody
- 2 kostki rosołowe
- 4 łyżki śmietany (u mnie double cream)
- kawałek pora (miałam tylko 50g ale można dać więcej)
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka masła
- 100 - 150g boczku
Groszek zalać wodą i gotować do miękkości z dodatkiem kostek rosołowych. Pora i papryczkę chili posiekać i podsmażyć na 1 łyżce masła. Następnie dodać do groszku i jeszcze chwilę gotować. Całość zmiksować blenderem. Jeśli trzeba można doprawić, ale u mnie nie było takiej potrzeby. Mieszamy odrobinę zupy ze śmietaną w miseczce po czym wlewamy do garnka cały czas mieszając. Jeszcze chwilkę podgrzewamy, ale nie gotujemy.
Pokrojony w kostkę boczek przesmażamy i dodajemy do zupy albo posypujemy nim zupę dopiero kiedy jest na talerzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)