- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody (dałam proszek do pieczenia)
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1 szczypta soli
- 2 duże jajka
- 1 1/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 mocno dojrzałe banany (u mnie miały już spore, czarne kropki)
- 1/3 szklanki Nutelli
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 3/4 szklanki podpieczonych i posiekanych orzechów laskowych
- łyżeczka olejku waniliowego
Jeśli posiadacie blender, zmiksujcie banany ze śmietaną, a jeśli go nie posiadacie, rozgniećcie dokładnie banany widelcem.
Mąkę łączymy z orzechami, solą, sodą i cynamonem. Jajka miksujemy z cukrem ok 3-4 minuty. Do masy jajecznej dodajemy banany, śmietanę, olej, wanilię oraz Nutellę i miksujemy kolejne 2-3 minuty, a następnie dodajemy stopniowo suche składniki, cały czas mieszając mikserem na najwyższych obrotach. Kiedy ciasto jest jednolite przelewamy je do natłuszczonej keksówki (26x14 cm) i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około godzinę (wbity w środek patyczek powinien wyjść suchy) a jeśli góra się przypiecze wcześniej, to na ostatnie 10-15 minut przykryjcie ciasto papierem do pieczenia lub folią aluminiową (ja przykryłam na ostatnie 10 minut)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)