Przyznam się że tarty jeszcze nigdy nie robiłam chociaż formę do niej mam już jakieś 2-3 lata. Kupiona była do całkiem innego celu, a potem leżała w szafce nieużywana.
Zrobiłam ciasto, potem krem i ułożyłam na nim kawałki kiwi. Niestety okazało się, że ten krem jest zbyt mdły do tak małej ilości ciasta więc zrobiłam do niego brzoskwiniowy mus, który polałam na wierzchu i od razu smakuje lepiej ;)
Ciasto:
- 250g maki pszennej
- 150g masła
- 1 żółtko (białko odkładamy)
- szczypta soli
- 100g cukru
- 2 łyżki mleka
Wszystkie składniki szybko zagnieść i jeśli ciasto jest klejące włożyć do lodówki na pół godziny, a jeśli nie wyłożyć formę ciastem i boki dość wysoko na około 4 cm. Nakłuć gęsto widelcem posmarować białkiem i wstawić do nagrzanego pieca na 180°C i piec przez 20 minut. Wyjąć z pieca, ostudzić, nie wyjmować z formy.
Krem:
- 2 szklanki mleka
- 4-6 łyżek cukru
- 3 łyżki mąki tortowej (ja nie mam tortowej więc dałam 2 łyżki pszennej i 1 łyżkę ziemniaczanej)
- 1 budyń śmietankowy bądz waniliowy ze śmietankowym krem jest bardziej biały
- 1 margaryna
3/4 szklanki mleka odlać (w tym roztrzepać budyń z mąką) reszte zagotować z cukrem. Do gotującego mleka wlać rozmieszana mąkę z budyniem i szybko mieszać aż zgęstnieje. Odstawić do przestygnięcia
Kiedy budyń jest już letni dodajemy po trochu margarynę i miksujemy.
Można dodać odrobinę gorącej wody żeby się lepiej miksowało (ja dodałam)
Ewentualnie można dodać też trochę kwasku cytrynowego wtedy krem ma lepszy smak (ja nie miałam więc dałam zapach cytrynowy-oczywiście z kwaskiem byłoby o wiele lepsze)
Długo miksować.
Kiedy budyń jest już letni dodajemy po trochu margarynę i miksujemy.
Można dodać odrobinę gorącej wody żeby się lepiej miksowało (ja dodałam)
Ewentualnie można dodać też trochę kwasku cytrynowego wtedy krem ma lepszy smak (ja nie miałam więc dałam zapach cytrynowy-oczywiście z kwaskiem byłoby o wiele lepsze)
Długo miksować.
Mus:
- Brzoskwinie z puszki
- 1/3 szklanki syropu z brzoskwiń
- 9g żelatyny
Ciekawy pomysł na tartę :-)
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda ten krem i cała tarta też.
OdpowiedzUsuńmniam :) fajnie wygląda
OdpowiedzUsuńhttp://niebieskapistacja.blox.pl/html
Bardzo apetycznie wygląda, szczególnie ten mus brzoskwiniowy mnie kusi :)
OdpowiedzUsuńPięknie to wykombinowałaś, szczególnie z tym musem, zapowiada się rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńpięknie się prezentuję. jestem fanką kremu budyniowego, więc zapisuję przepis
OdpowiedzUsuń