Przepis tego dania tworzył się podczas gotowania, ale zainspirował mnie do tego jeden z przepisów, które widziałam w baaardzo starym wydaniu Pani Domu. Starym, bo prawdopodobnie pochodzącym z początków lat 90 ;) Był to przepis na Ryż Po Kubańsku, ale jego składniki były zupełnie inne niż w moim ryżu :)
Ryż z fasolką w sosie chili:
- Szklanka brązowego ryżu,
- resztki mięsa,
- cebula (dałam czerwoną, bo akurat taką miałam),
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1 zielona papryka pokrojona w kostkę,
- puszka czerwonej fasoli w sosie chili (ja kupuję ją w Tesco),
- 4 łyżki oleju,
- sól,
- ostra papryka
W wysokiej patelni na rozgrzanym oleju podsmażyć (nie rumieniąc) drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Wsypać surowy ryż i smażyć mieszając aż stanie się szklisty. Dodać pokrojone mięso, paprykę i fasolę z sosem. Doprawić solą i ostrą papryką. Wszystko wymieszać, a następnie zalać dwiema szklankami wrzątku. Przykryć i gotować na małym ogniu do chwili, gdy ryż wchłonie wodę i będzie miękki (w razie potrzeby dolać trochę wrzątku).
też lubię takie szybkie obiadki. jak dla mnie super;)
OdpowiedzUsuń