Bułeczki, które z moim Mężem pokochaliśmy ;) Zjedzenie wszystkich nie sprawiło nam większego problemu. Problemem było ich niejedzenie, bo przecież nie wypada zjeść wszystkich na raz, pozostało nam więc dawkowanie ;)
Przepis zawiera niewielkie zmiany, które podałam w nawiasach. Jeśli macie dostęp do twarogu, to go użyjcie i nie róbcie tych zmian, które zrobiłam ja. Jeśli jednak nie macie dostępu do twarogu (mieszkając w Anglii jak ja) użyjcie sera Quark. Ostatnio odkryłam też ser o nazwie Curd Cheese, myślę, że byłby jeszcze lepszym zamiennikiem dla polskiego twarogu niż Quark.
Jagodzianki z Serem
Składniki:
- 300 ml ciepłego mleka
- 60 g masła
- 100 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 duże jajka
- 560 g mąki pszennej chlebowej + do podsypania (strong white)
- 10 g suchych drożdży
Masa serowa:
- 400 g twarogu (ja użyłam sera quark)
- 2 łyżki masła, w temperaturze pokojowej (nie dałam)
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (dałam 4)
- 5 łyżek cukru z wanilią
Lukier:
- 120 g cukru pudru
- 2 łyżki wrzątku
Dodatkowo:
- 400 g borówek ( dałam 250 g)
Do ciepłego mleka dodaj masło, wymieszaj aby się trochę rozpuściło po czym dodaj cukier i jajka. W misce wymieszaj mąkę, drożdże i sól. Do mąki dodaj mieszankę mleczną. Wyrób ciasto - jeśli będzie zbyt rzadkie dodaj jeszcze trochę mąki. Wyrobione ciasto włóż do wysypanej mąką miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
W międzyczasie wymieszaj wszystkie składniki na masę serową.
Kiedy ciasto wyrośnie, wyrób je jeszcze chwilę i rozwałkuj na kwadrat o boku około 45 cm. Przetnij na pół.
Na obu częściach rozsmaruj masę serową i ułóż borówki (jak na zdjęciu)
Każdy płat ciasta złóż na pół i pokrój na 8 - 10 części. Powinno wyjść 16-20 bułeczek.
Bułeczki ułóż ścisło w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 - 45 minut. Piecz w 200°C przez 25 - 30 minut.
Cukier puder utrzyj z 2 łyżkami wrzątku - jeśli trzeba dodaj więcej wody lub cukru aby lukier miał gęstą, a jednocześnie płynną konsystencję. Gotowym lukrem posmaruj wystudzone bułeczki.
SMACZNEGO!
źródło: Jagodzianki z białym serem
oj, jakie one cudne *.*
OdpowiedzUsuńwyglądają obłędnie!
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają, bardzo apetycznie :) Poproszę jedną, ewentualnie kilka :)
OdpowiedzUsuńProszę się częstować! ;)
Usuńten dodatek sera jest strzałem w 10
OdpowiedzUsuńlubię gdy jest dużo lukru :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, wyglądają na naprawdę puszyste i smaczne :)
OdpowiedzUsuńRewelacja!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :-) Irena
Wyglądają bardzo zachęcająco. Myślisz, że można użyć do tego mascarpone? Czy mascarpone w ogóle nadaje się do ciast pieczonych? Mam opakowanie tego serka, ale nie mam pomysłu, jak go zużyć...
OdpowiedzUsuńWiesz, przyznam się, że chyba nigdy nie piekłam nic z mascarpone, więc nie wiem jak się zachowa... ale widziałam przepisy na serniki z jego użyciem, więc możesz zaryzykować ;) Jeśli się zdecydujesz, to daj znać co z tego wyszło ;)
UsuńPozdrawiam!
Poszukam jeszcze w takim razie takich przepisów i napiszę, co z tego wynikło :) Dzięki!
UsuńW takim razie czekam na relację ;)
UsuńPatrząc na te cudne zdjęcia zrobiłam się głodna i przypomniał mi się smak dzieciństwa!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Wiesz, jak dlugo szukalam takiego przepisu?Buleczki za pare minut beda gotowe:)A twarozek z jagodkami...mmmm.Dziekuje Ci i serdecznie Cie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńwyglądają nieziemsko, uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńCudowne...Wlasnie sie nimi zajadam:)Dziekuje Ci za ten rewelacyjny przepis.Kombinacja twarozku i jagod...PERFECT!!!
OdpowiedzUsuńŚwietne bułeczki do odrywania:PP
OdpowiedzUsuńgenialne... oj, rewelacja!
OdpowiedzUsuńCudne i wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńwyglądają wprost rewelacyjnie! no idealne - wizualnie i smakowo :)
OdpowiedzUsuńPomysł zrobienia takich bułeczek rewelacyjny, już nie mówiąc o samym wyglądzie:-))
OdpowiedzUsuńHej!
OdpowiedzUsuńTak jak Sh zastanawiam się nad mascarpone. Mieszkam w Danii, a tu jakoś nie znalazłam twarożku. A próbowałaś też z innymi owocami?
Pozdrawiam :)
Nie próbowałam, bo robiłam je dopiero pierwszy raz ;) Ale jestem pewna, że z truskawkami albo malinami też byłoby dobre.
UsuńTak sobie myślałam, że pewnie serek Philadelphia też by się sprawdził. Tylko przy jego użyciu trzeba postępować tak jak ja z Quarkiem (czyli robić tak jak napisane w nawiasach).
Pozdrawiam!
Serek Philadelphia akurat mogę kupić. I truskawki też brzmią super:)
UsuńMuszę kiedyś upiec te bułeczki, bo naprawdę wyglądają przesmacznie :)
super sposób robienia bułeczek - bardzo praktyczny i szybki
OdpowiedzUsuńhttp://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/
Zrobiłam z malinami (co prawda mrożone z racji pory roku) ale wyszły super bułeczki. Ponadto sposób wykonania jest bardzo łatwy i szybki.
OdpowiedzUsuńZ malinami też muszą być pyszne - może też niedługo zrobię ;)
UsuńPozdrawiam!
sa na prawde pyszne wlasnie sie zajadamy i na pewno jeszcze je zrobie kiedy :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakują :)
UsuńPozdrawiam!
Witam mam pytanie. Na jakiej blaszce robilas te jagodzianki. Moja jest napewno duzo mniejsza i musze przeliczc sobie skladniki. A mam zamiar skorzystac z Twojego przepisu bo buly wygladaja fantastycznie:)
OdpowiedzUsuńWitam! Piekłam w blaszce 28x40 cm. Życzę powodzenia i smacznego ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!