środa, 22 sierpnia 2012

Jagodzianki z Serem

Bułeczki, które z moim Mężem pokochaliśmy ;) Zjedzenie wszystkich nie sprawiło nam większego problemu. Problemem było ich niejedzenie, bo przecież nie wypada zjeść wszystkich na raz, pozostało nam więc dawkowanie ;)
Przepis zawiera niewielkie zmiany, które podałam w nawiasach. Jeśli macie dostęp do twarogu, to go użyjcie i nie róbcie tych zmian, które zrobiłam ja. Jeśli jednak nie macie dostępu do twarogu (mieszkając w Anglii jak ja) użyjcie sera Quark. Ostatnio odkryłam też ser o nazwie Curd Cheese, myślę, że byłby jeszcze lepszym zamiennikiem dla polskiego twarogu niż Quark.


Jagodzianki z Serem

Składniki:
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 60 g masła
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • 560 g mąki pszennej chlebowej + do podsypania (strong white)
  • 10 g suchych drożdży
Masa serowa:
  • 400 g twarogu (ja użyłam sera quark)
  • 2 łyżki masła, w temperaturze pokojowej (nie dałam)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (dałam 4)
  • 5 łyżek cukru z wanilią
Lukier:
  • 120 g cukru pudru 
  • 2 łyżki wrzątku
Dodatkowo:
  • 400 g borówek ( dałam 250 g)


Do ciepłego mleka dodaj masło, wymieszaj aby się trochę rozpuściło po czym dodaj cukier i jajka. W misce wymieszaj mąkę, drożdże i sól. Do mąki dodaj mieszankę mleczną. Wyrób ciasto - jeśli będzie zbyt rzadkie dodaj jeszcze trochę mąki. Wyrobione ciasto włóż do wysypanej mąką miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

W międzyczasie wymieszaj wszystkie składniki na masę serową.

Kiedy ciasto wyrośnie, wyrób je jeszcze chwilę i rozwałkuj na kwadrat o boku około 45 cm. Przetnij na pół.

 Na obu częściach rozsmaruj masę serową i ułóż borówki (jak na zdjęciu)

Każdy płat ciasta złóż na pół i pokrój na 8 - 10 części. Powinno wyjść 16-20 bułeczek.

Bułeczki ułóż ścisło w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 - 45 minut. Piecz w 200°C przez 25 - 30 minut.

Cukier puder utrzyj z 2 łyżkami wrzątku - jeśli trzeba dodaj więcej wody lub cukru aby lukier miał gęstą, a jednocześnie płynną konsystencję. Gotowym lukrem posmaruj wystudzone bułeczki.

SMACZNEGO!







źródło:  Jagodzianki z białym serem

31 komentarzy:

  1. Świetnie wyglądają, bardzo apetycznie :) Poproszę jedną, ewentualnie kilka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ten dodatek sera jest strzałem w 10

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię gdy jest dużo lukru :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł, wyglądają na naprawdę puszyste i smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacja!!!
    Pozdrawiam :-) Irena

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają bardzo zachęcająco. Myślisz, że można użyć do tego mascarpone? Czy mascarpone w ogóle nadaje się do ciast pieczonych? Mam opakowanie tego serka, ale nie mam pomysłu, jak go zużyć...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz, przyznam się, że chyba nigdy nie piekłam nic z mascarpone, więc nie wiem jak się zachowa... ale widziałam przepisy na serniki z jego użyciem, więc możesz zaryzykować ;) Jeśli się zdecydujesz, to daj znać co z tego wyszło ;)
      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Poszukam jeszcze w takim razie takich przepisów i napiszę, co z tego wynikło :) Dzięki!

      Usuń
    3. W takim razie czekam na relację ;)

      Usuń
  7. Patrząc na te cudne zdjęcia zrobiłam się głodna i przypomniał mi się smak dzieciństwa!!!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wiesz, jak dlugo szukalam takiego przepisu?Buleczki za pare minut beda gotowe:)A twarozek z jagodkami...mmmm.Dziekuje Ci i serdecznie Cie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. wyglądają nieziemsko, uwielbiam takie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowne...Wlasnie sie nimi zajadam:)Dziekuje Ci za ten rewelacyjny przepis.Kombinacja twarozku i jagod...PERFECT!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudne i wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wyglądają wprost rewelacyjnie! no idealne - wizualnie i smakowo :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pomysł zrobienia takich bułeczek rewelacyjny, już nie mówiąc o samym wyglądzie:-))

    OdpowiedzUsuń
  14. Hej!
    Tak jak Sh zastanawiam się nad mascarpone. Mieszkam w Danii, a tu jakoś nie znalazłam twarożku. A próbowałaś też z innymi owocami?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, bo robiłam je dopiero pierwszy raz ;) Ale jestem pewna, że z truskawkami albo malinami też byłoby dobre.
      Tak sobie myślałam, że pewnie serek Philadelphia też by się sprawdził. Tylko przy jego użyciu trzeba postępować tak jak ja z Quarkiem (czyli robić tak jak napisane w nawiasach).
      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Serek Philadelphia akurat mogę kupić. I truskawki też brzmią super:)
      Muszę kiedyś upiec te bułeczki, bo naprawdę wyglądają przesmacznie :)

      Usuń
  15. super sposób robienia bułeczek - bardzo praktyczny i szybki

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobiłam z malinami (co prawda mrożone z racji pory roku) ale wyszły super bułeczki. Ponadto sposób wykonania jest bardzo łatwy i szybki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z malinami też muszą być pyszne - może też niedługo zrobię ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  17. sa na prawde pyszne wlasnie sie zajadamy i na pewno jeszcze je zrobie kiedy :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Witam mam pytanie. Na jakiej blaszce robilas te jagodzianki. Moja jest napewno duzo mniejsza i musze przeliczc sobie skladniki. A mam zamiar skorzystac z Twojego przepisu bo buly wygladaja fantastycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Witam! Piekłam w blaszce 28x40 cm. Życzę powodzenia i smacznego ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)