W planie miałam zrobić 4 papryki niestety mimo iż były świeżo kupione okazało się, że jedna z nich jest zepsuta w środku... Dlatego z reszty farszu zrobiłam kotleciki. Chyba nawet dobrze wyszło, bo zostają dodane do naszego menu i będę je robić już nie tylko z przypadku ;)
Poniżej podaję produkty i proporcje jakich ja użyłam.
Papryka faszerowana z kaszą gryczaną
- 4 papryki
- 350 g piersi z kurczaka
- 1/2 woreczka ryżu
- woreczek kaszy gryczanej
- cebula
- czosnek
- 4 łyżki sosu sojowego
- pieprz
- sól
- 200 ml śmietany
- łyżka koncentratu pomidorowego
- pół łyżeczki cukru
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- liść laurowy
Rozrobić śmietanę z koncentratem, cukrem, solą i pieprzem. Po 25 minutach pieczenia wlać śmietanę do naczynia żaroodpornego z papryką i przykryć górną częścią (ja użyłam folii). Zapiekać jeszcze ok 50 minut do chwili aż papryka stanie się miękka.
bardzo smakowicie sie zapowiada taka papryczka:)
OdpowiedzUsuńLubie faszerowane warzywa, a z kasza gryczaną jeszcze nie jadałam papryczek faszerowanych
OdpowiedzUsuń