Poniżej sposób wykonania i ilości produktów jakie ja zastosowałam.
Rolada Malinowa
Składniki na ciasto:
- 3 jajka
- 48 g cukru
- 48 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na Krem:
- 220-230 g malin (ja użyłam mrożonych wcześniej rozmrożonych)
- 250 ml śmietany (u mnie double cream)
- 2 czubate łyżeczki cukru pudru (można dać więcej jeśli ktoś woli słodszy smak)
- 60 ml wody
- saszetka żelatyny (12 g)
Polewa czekoladowa:
- 40 g czekolady mlecznej
- 30 ml śmietany
Przygotowujemy biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukru nie przerywając ubijania, potem żółtka, a na końcu mąkę z proszkiem.
Gotowe ciasto wylewamy na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 15 minut w 160 stopniach.
Oddzielamy ciasto od papieru i zwijamy w ściereczkę, pozostawiając je do ostygnięcia.
Przygotowujemy Krem:
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i maliny, miksujemy chwilę do połączenia składników. W ciepłej wodzie rozpuszczamy żelatynę i dodajemy ją do masy jeszcze chwilę miksując. Wstawiamy masę na 10 minut do lodówki żeby stężała. Następnie malinową śmietanę kładziemy na ostudzonym biszkopcie, zwijamy roladę.
Do rondelka postawionego na małym ogniu wlewamy śmietanę i połamaną czekoladę. Mieszamy aż do rozpuszczenia całej czekolady. Odstawiamy na 5 minut - masa powinna zgęstnieć. Polewamy roladę* i wstawiamy do lodówki na ok 2 godziny.
* Ja użyłam jeszcze łezek z białej czekolady do przyozdobienia.
piękny jest ten róż.
OdpowiedzUsuńPycha - uwielbiam rolady owocowe :)
OdpowiedzUsuńWygląda faktycznie rewelacyjnie - ale znacznie bardziej podoba mi się cała instrukcja zawijania przedstawiona na obrazkach. Szukałam takiej od dłuższego czasu i voila - oto jest!
OdpowiedzUsuńszkoda że nie umiem, tzn. boję się robić rolady.:/
OdpowiedzUsuńTa jest piękna! i z moim ulubionym smakiem kremu:)
jaki kolor piękny
OdpowiedzUsuńAleż pięknie wygląda! Poproszę duży kawałek!
OdpowiedzUsuńsuper wygląda :) dużo kremu czyli tak jak lubię ;)
OdpowiedzUsuńWyglada swietnie..tez lubie rolady..Podoba mi sie jak opisalas caly proces produkcji tak pieknie udokumentowany zdjeciami:)
OdpowiedzUsuńJak malowana .Wyszła fantastycznie .Gratuluję
OdpowiedzUsuńpysznie malinowa:) super wyglda:)
OdpowiedzUsuńTrafiłem do Ciebie z Durszlaka zobaczywszy tą roladę :) Ale jej nie zrobiłem. Zrobiłem za to Twoje pyszne knedle z truskawkami :) Zapraszam na jednego może nawet dwa :)
OdpowiedzUsuńkocham rolady a ta na pewno zagosci w moim domu
OdpowiedzUsuńmożna wprosić się na kawałeczek? :)
OdpowiedzUsuńA zresztą, co ja mówię, pewnie już dawno go nie ma bo wygląda rewelacyjnie :)
ciasto jest bardzo dobre :)
OdpowiedzUsuńrobiłam na wielkanoc a dzis zamiast malin dalam truskawki i tez wyszlo bardzo smacznie pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZ truskawkami też musi pysznie smakować ;)
UsuńPozdrawiam!
wystarczy sciereczke przed wylozeniem ciasta posypac cukrem pudrem :) powodzenia nastepnym razem
OdpowiedzUsuńżeby biszkopt nie przykleił się do ściereczki, dobrze jest posypać ją cukrem
OdpowiedzUsuń