Ostatnio widząc knedle dodawane na innych blogach postanowiłam zrobić je i ja. Nigdy ich nie robiłam. Jeść może i jadłam, ale u mnie w domu wyroby klusko-podobne z nadzieniem w środku nazywało się pyzami.
Szukając przepisu idealnego trafiałam na takie z dodatkiem sera i takie też postanowiłam zrobić. Jednak proporcje ustaliłam sobie sama pamiętając o tym, że ser i ziemniaki mogą mieć różną wilgotność, mąkę sypałam po trochu.
Dodatek sera do ciasta dodaje mu puszystości i wydaje mi się, że dzięki temu smakują o wiele lepiej niż bez niego.
Poniżej znajdziecie proporcje, z których wyszło mi 13 knedli. Starczyło żebyśmy się oboje najedli i jeszcze trzy zostały ;)
Knedle serowe z truskawkami i musem truskawkowym
Ciasto:
- 250 g sera białego
- 250 g ugotowanych ziemniaków
- 125 g mąki pszennej
- ok 13 truskawek (zależy od wielkości) + kilka na mus
* jeśli truskawki są mrożone należy je rozmrozić - najlepiej przez wstawienie ich do lodówki dzień wcześniej - po czym odsączyć z powstałego soku.
Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki przestudzić i zgnieść tłuczkiem lub przepuścić przez maszynkę. Ser dobrze rozgnieść widelcem (lub przepuścić razem z ziemniakami przez maszynkę). Połączyć razem ser i ziemniaki w jednolitą masę.
Dodać jajko i stopniowo mąkę. Ciasto powinno być trochę lepkie, ale nie za bardzo.
Na posypanym mąka blacie uformować gruby wałek i odkrajać z niego po kawałku.
Porcję rozpłaszczyć na placuszek, na środku kłaść truskawkę (ewentualnie odrobinę cukru) i zalepiać, następnie formować kulkę. Tak przygotowane knedle gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju przez 5 minut od wypłynięcia.
Resztę truskawek miksujemy blenderem, dodajemy odrobinę cukru jeśli truskawki są niezbyt słodkie.
Knedle podajemy polane musem z truskawek.
mmm... ale pysznie sie prezentuja:)
OdpowiedzUsuńale to pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają polane truskawkowym sosem:)
OdpowiedzUsuńwersja ze serem musi być przepyszna
OdpowiedzUsuńSmak mojego dzieciństwa .Moja babcia takie robiła ,oczywiście więcej i na nasze życzenie z takim właśnie sosikiem .Pycha .Kradnę jednego .Pa!!!!
OdpowiedzUsuńŚliczne! Knedle z truskawkami to żelazny punkt letnich obiadów!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
tylko 4 składniki na takie pyszności!!!:-)
OdpowiedzUsuńWyglądają super. Takie ekstraletnie :)
OdpowiedzUsuń