czwartek, 14 lipca 2011

Truskawkowo - truskawkowe knedle serowe.

Uwielbiam truskawki. Niestety w Anglii nigdy nie trafiłam na pyszne i słodkie. Zawsze są kwaśne i jakieś takie sztucznie napompowane, a smak często nawet nie przypomina truskawkowego... Na całe szczęście są mrożone truskawki, które są słodkie, bo w Anglii są tylko pakowane, a pochodzą z różnych zakątków świata gdzie truskawki są smaczniejsze.
Ostatnio widząc knedle dodawane na innych blogach postanowiłam zrobić je i ja. Nigdy ich nie robiłam. Jeść może i jadłam, ale u mnie w domu wyroby klusko-podobne z nadzieniem w środku nazywało się pyzami.
Szukając przepisu idealnego trafiałam na takie z dodatkiem sera i takie też postanowiłam zrobić. Jednak proporcje ustaliłam sobie sama pamiętając o tym, że ser i ziemniaki mogą mieć różną wilgotność, mąkę sypałam po trochu.
Dodatek sera do ciasta dodaje mu puszystości i wydaje mi się, że dzięki temu smakują o wiele lepiej niż bez niego.
Poniżej znajdziecie proporcje, z których wyszło mi 13 knedli. Starczyło żebyśmy się oboje najedli i jeszcze trzy zostały ;)


Knedle serowe z truskawkami i musem truskawkowym


Ciasto:
  • 250 g sera białego
  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • 125 g mąki pszennej
Nadzienie:
  • ok 13 truskawek (zależy od wielkości) + kilka na mus
* jeśli truskawki są mrożone należy je rozmrozić - najlepiej przez wstawienie ich do lodówki dzień wcześniej - po czym odsączyć z powstałego soku.

Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki przestudzić i zgnieść tłuczkiem lub przepuścić przez maszynkę. Ser dobrze rozgnieść widelcem (lub przepuścić razem z ziemniakami przez maszynkę). Połączyć razem ser i ziemniaki w jednolitą masę.

Dodać jajko i stopniowo mąkę. Ciasto powinno być trochę lepkie, ale nie za bardzo.

Na posypanym mąka blacie uformować gruby wałek i odkrajać z niego po kawałku.

Porcję rozpłaszczyć na placuszek, na środku kłaść truskawkę (ewentualnie odrobinę cukru) i zalepiać, następnie formować kulkę. Tak przygotowane knedle gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju przez 5 minut od wypłynięcia. 


Resztę truskawek miksujemy blenderem, dodajemy odrobinę cukru jeśli truskawki są niezbyt słodkie. 
Knedle podajemy polane musem z truskawek.

8 komentarzy:

  1. mmm... ale pysznie sie prezentuja:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyglądają polane truskawkowym sosem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wersja ze serem musi być przepyszna

    OdpowiedzUsuń
  4. Smak mojego dzieciństwa .Moja babcia takie robiła ,oczywiście więcej i na nasze życzenie z takim właśnie sosikiem .Pycha .Kradnę jednego .Pa!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne! Knedle z truskawkami to żelazny punkt letnich obiadów!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. tylko 4 składniki na takie pyszności!!!:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają super. Takie ekstraletnie :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)