Smak mięsa wyszedł naprawdę dobry. Jest całkiem inny niż ten uzyskiwany dzięki przyprawie "Kebab Gyros". Ciekawy i smaczny. Szczerze mówiąc to nie spodziewałam się, że wyjdzie aż tak dobry.
Jest to zdrowsza wersja kebaba bez frytek czy bułki
Przepis godny wypróbowania ;)
Gyros z Kurczaka
Ilość składników na 2 piersi z kurczaka.
Składniki na marynatę do starcia na drobnej tarce:
- skórka z 1/4 cytryny
- 1/2 czerwonej papryki (zetrzeć bez skórki)
- kawałek cebuli
- 1/4 pomidora (zetrzeć bez skórki)
- ząbek czosnku
Reszta składników marynaty:
- ok 1/4 łyżeczki mielonego kminku rzymskiego
- pikantna papryka
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka cukru
- łyżka octu winnego
- świeżo posiekana pietruszka
Dodatkowo:
- 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w paski
- 1/4 cebuli pokrojonej w kostkę
Wszystkie składniki na marynatę połączyć ze sobą
Piersi z kurczaka pokroić w paseczki i marynować 2 godziny.
Smażyć na mocno rozgrzanej patelni.
Kiedy mięso się zarumieni dodać pokrojoną paprykę i cebulę. Smażyć jeszcze jakiś czas żeby warzywa trochę zmiękły.
Podawać z sałatą i pomidorami oraz sosem tzatziki.
Moje ulubione jedzonko :)
OdpowiedzUsuńale narobilas mi smaku na takie fajne miesko:) mniammm:)
OdpowiedzUsuńLubię od czasu do czasu zjeść kebab, więc ten przepis jest zdecydowanie dla mnie! Musze wypróbować :)
OdpowiedzUsuńpolecam podczas smażenia, gdy mięso jest prawie gotowe, dolać na patelnię sosu czosnkowego (jogurt, czosnek, sól), mięso z piersi kurczaka dzięki temu nie będzie takie suche.
OdpowiedzUsuń@ Anonimowy
OdpowiedzUsuńDobry pomysł ;) Jednak muszę dodać, że mi mięso nigdy nie wychodzi suche - dzięki marynacie.