Bardzo lubię biszkopty z owocami. Kiedyś miałam jeden sprawdzony przepis, ale po zimie nawet nie pamiętam gdzie miałam go zapisanego, a po formacie mężowego komputera coraz bardziej wydaje mi się, że musiałam go mieć zapisanego właśnie tam.
Jak wiadomo każde ciasto, tak i biszkopt zrobiony nawet z tych samych składników potrafi inaczej smakować, zależy to od proporcji i sposobu przygotowania. W każdym razie postanowiłam poszukać jakiegoś przepisu, który wzbudzi moje zaufanie i znalazłam na Kotlet.tv.
Jak nazwa mówi ciasto jest puszyste i bardzo leciutkie. Posmakowało nam i znikło prawie tak szybko jak się pojawiło. Wstyd się przyznać, ale na drugi dzień piekłam je jeszcze raz ;)
Puszek ze Śliwkami
Składniki:
- 5 jajek
- 80 g cukru
- 2 łyżki cukru pudru
- 80 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- śliwki (u mnie renklody)
Do miski wbic 5 jaj, dodac cukier i cukier puder.
Miksowac jajka z cukrem, aż osiągniemy kremową, bardzo "piankową", gęstą i jasną masę - zajmie to około 15 minut. Dopiero wtedy dodać mąkę (naprawdę nie więcej niż 80 g). Wymieszać.
3/4 ciasta wylać do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Ułożyć śliwki skórką do dołu.
Całość przykryć resztą ciasta. Wstawić na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Miksowac jajka z cukrem, aż osiągniemy kremową, bardzo "piankową", gęstą i jasną masę - zajmie to około 15 minut. Dopiero wtedy dodać mąkę (naprawdę nie więcej niż 80 g). Wymieszać.
3/4 ciasta wylać do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Ułożyć śliwki skórką do dołu.
Całość przykryć resztą ciasta. Wstawić na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Nie wstyd:) U mnie często się tak dzieje:) Ciasto wygląda bardzo puszyście.
OdpowiedzUsuńCudowne ,widać tą puszystość .Mogę kawałek ?
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasta, szczególnie jak sa świeżutkie i cieplutkie, z jabłkami też jest dobre :-)
OdpowiedzUsuń