Robiłam ją już z czerwonym łososiem i tuńczykiem. Stwierdzam, że zdecydowanie najlepiej sprawdza się różowy łosoś.
Nie jest skomplikowana i nie zabiera wiele czasu na przygotowanie.
Sałatka Mimoza
Składniki:
- 1 cebula
- 1/2 szklanki wrzątku z 1 łyżką octu
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- 200 g żółtego sera
- puszka (213 g) łososia różowego w oleju (czerwony ma zbyt intensywny smak)
- kilka łyżek majonezu
- 50 g zamrożonego masła
- sól, świeżo mielony pieprz; do smaku
Cebulę pokrój w drobną kostkę i zalej wrzątkiem z octem. Odstaw.
Ugotowane na twardo jajka obierz, a następnie oddziel białka od żółtek.
Układaj warstwowo w misce najpierw białka starte na tarce jarzynowej, potem starty ser żółty, posmaruj warstwą majonezu.
Następnie ułóż warstwę odcedzonego i rozdrobnionego łososia, na niej odcedzoną cebulę i starte na drobnej tarce jarzynowej masło.
Posmaruj warstwą majonezu, a na wierzch zetrzyj na drobnej tarce żółtka jajek. Schłódź przez minimum 2 - 3 godziny.
*Warstwy z białkiem i majonezem posypuj solą i pieprzem.
SMACZNEGO!
źródło: ze zmianami Sałatka "Mimoza"
Wygląda mega apetycznie. Aż chyba jak dziś wrócę do domu to ją zrobię.
OdpowiedzUsuńP.S. Zapraszam również na mojego bloga: kulinarnyblog.pl
Super się prezentuje i na pewno będzie pyszna:) kurczę, tylko ja mieszkam w Niemczech i tak się teraz zastanawiam, czy znajdę tu różowego łososia w puszce?? ale postaram się poszukac np. w REALU :) Pozdrawiam, Sylwia N. :)
OdpowiedzUsuńJa mieszkam w Anglii i tutaj akurat jest. Myślę, że w Niemczech też powinien być. Tak czasem jest, że jak się czegoś nie potrzebuje, to nawet nie mamy pojęcia, że jest coś takiego w sklepach ;) Ja często tak mam ;)
UsuńPozdrawiam!
Wygląda bardzo smakowicie, ale najbardziej zainteresowało mnie to masło - nigdy wcześniej nie spotkałam się z masłem w salatkach :)
OdpowiedzUsuńTak, jest to dość nietypowy składnik ;)
UsuńFajny pomysl :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa sałatka!
OdpowiedzUsuńJa mieszkam w Kanadzie i tutaj tez jes rozowy losos (salmon).
OdpowiedzUsuńja za łososiem nie przepadam więc chyba zrobię z tuńczykiem myślisz że 2 puszki wystarczą?
OdpowiedzUsuńTuńczyka daj tyle samo co ja dałam łososia - nie wiem ile gram mają puszki, których użyjesz, więc niestety nie mogę Ci powiedzieć czy jedną czy dwie ;)
UsuńJa zdecydowanie wolę tą sałatkę z łososiem różowym - z tuńczykiem dla mnie była mniej smaczna, ale wiadomo, że każdy lubi co innego ;)
Pozdrawiam!
Bardzo dziękuję
Usuńwięc zrobię w dwóch wariantach :)
Pozdrawiam
Można i tak ;) Przekonasz się, która wersja Tobie bardziej smakuje ;)
UsuńPozdrawiam!
A ja mieszkam w POLSCE !!!!!
OdpowiedzUsuńA ja mieszkam w POLSCE!!!!!
OdpowiedzUsuńPyszne rzeczy tworzysz! I w podziękowaniu za pyszne inspiracje chciałabym zaprosić Cię po wyróżnienie Liebster Blog na mojego bloga. Serdecznie zapraszam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńIstne cuuuudo :) musiało być pyszne i przy okazji bardzo zdrowe ;) Pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuń;)
Usuńa ja sie spotkalam z podobna salatka, tylko zamiast lososia czy tunczyka, w salatce byly pokrojone szprotki z puszki (wedzone w oleju)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Taką opcję też trzeba kiedyś sprawdzić ;)
UsuńPozdrawiam!
a można dać wędzonego łososia ?
OdpowiedzUsuńSpróbować można. Wydaje mi się, że też powinno być smacznie.
UsuńPozdrawiam!