Jest bardzo słodki co ostatnio stało się u mnie standardem ;) Za jakiś czasu muszę w końcu zrobić coś mniej słodkiego ;) Tymczasem życzę Wam smacznego!
Torcik Bezowy z Kokosem
Składniki na dwa spody bezowe:
- 4 białka
- szczypta soli
- 220 g cukru pudru
- sok z połowy cytryny
Białka ubić na sztywno z solą. Dodać sok z cytryny i nadal ubijać.
Następnie dodawać po jednej łyżce cukru cały czas ubijając. Masa powinna być bardzo sztywna.
Przełożyć do dwóch okrągłych blaszek wysmarowanych masłem i wyłożonych papierem do pieczenia.
Piec 45 minut w 140 stopniach. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.
Krem:
- 200 ml śmietany double cream (kremówki)
- 65 g czekolady mlecznej
- 75 g wiórków kokosowych
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Połączyć ze śmietaną i ubić. Na koniec dodać wiórki kokosowe i dobrze wymieszać.
Ostudzone spody wyjąć z blaszek. Na jeden z nich wyłożyć masę, przykryć drugim spodem i schłodzić.
Cudeńko smakowe:)
OdpowiedzUsuń